Online herinneringen vangen

Symposium over 'Geheugens' in Amsterdam op 11 oktober 2011

Auteur: JHvZ iso 22111950 Jan van Zijp

Praat mee over de toekomst. Het doel van het symposium is de krachten te bundelen van de verschillende geheugeninitiatieven in Amsterdam.

Een van de 'Geheugens' van Amsterdam Praat mee over de toekomst

10 jaar geheugens in Amsterdam
Het Geheugen van Oost, Geheugen van West en het Geheugen van plan Zuid zijn al 10 jaar actief in Amsterdam. Maar er zijn ook kleinere initiatieven waarvan het minder duidelijk is hoe lang ze er zijn (en soms door wie ze worden gedragen): bijvoorbeeld De nostalgiekrant, Het historisch archief van De Baarsjes en Buurtboeken. In Amsterdam zijn er minstens 25 grote en kleine initiatieven waarbij online allerlei soorten herinneringen over de buurt verzameld worden. Het gaat daarbij om vele duizenden verhalen, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekken, waarvan er op hun beurt weer duizenden reacties achterlaten. Regelmatig zijn er bij dit soort initiatieven musea, bibliotheken en onderwijsinstellingen betrokken, maar ook minstens net zo vaak zijn het buurtbewoners die een dergelijke website starten.

Op 11 oktober 2013 willen we met een brede groep kennis uitwisselen over dit soort initiatieven. Wie zijn 'we'? In ieder geval de vrijwilligers van het Geheugen van West en het Geheugen van Oost, samen met professionals van het het Amsterdam Museum en een aantal onderzoekers van de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam.

De toekomst begint bij het verleden, we gaan tijdens het symposium achteruit kijken om vooruit te kunnen denken. Het gaat om delen van ervaring rondom het verzamelen en online delen van herinneringen, maar net zo goed om het in kaart brengen van onderzoek en het, zo nodig, stimuleren daarvan. Wat zijn de manieren om nieuwe buurten en nieuwe groepen te betrekken? Waar is het allemaal goed voor? Wat is de rol van techniek hierin? Hoe kunnen de geheugenwebsites meer verbonden worden? Samen met een gemengde groep direct betrokkenen gaan we op dit soort vragen antwoord zoeken om een beeld te krijgen van de volgende 10 jaar online geheugens in Amsterdam.

Bent u geïnteresseerd of betrokken bij de 'Geheugens van Amsterdam'?
Datum: 11 oktober 2013