De eeuwige spagaat

1 Fan

Deze maand vertelt journalist Shirley Brandeis over de spagaat waarin zij af en toe zit: bewoners versus bestuurders.

Inspraak met letterlijk en figuurlijk alle ruimte voor de bewoners. Foto: Shirley Brandeis, 2007

Het lijkt de laatste tijd wel of bewoners over elke grasspriet in het stadsdeel mee mogen praten. "We horen de mensen graag," zegt portefeuillehouder Tys de Ruijter als ik hem vraag naar de enorme golf van participatie die ons lijkt te overspoelen. "De bewoners zijn de deskundigen; zij kennen de praktijk soms beter dan wij," vult de communicatiemedewerker aan. En dus praten bewoners de laatste tijd mee over het Gerbrandypark, de Burgemeester van Leeuwenlaan en een postzegelsstukje van 40 bij 40 meter langs het ringspoor aan de Burgemeester Vening Meniszlaan. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

En u mag nog meer meepraten. Nieuw zijn de thematafels. In plaats van drie minuten inspreken voorafgaand aan een raadsvergadering, zoals we al jaren gewend zijn, mag u nog meer en langer van u laten horen. De hele vergadercultuur gaat vanaf april op de schop. Elke twee weken is er voorafgaand aan de commissie- en raadsvergadering, die nu achtereenvolgens worden gehouden in plaats van op aparte dagen, een uur voor bewoners om aan de hand van een thema informatie te geven en te discussiëren. Raadsleden en portefeuillehouders kunnen ideeën, wensen en klachten meteen meenemen in de erop volgende vergaderingen.

Natuurlijk, u zult zich niet altijd gehoord voelen in uw buurt. Als journalist zit ik niet in deze buurt om de bestuurders van de wijk de hemel in te prijzen en te promoten. Dus graag hoor ik van iedereen hoe het hier gaat. Ik wil de tevreden verhalen horen, maar ook de verhalen van mensen die zich belazerd, overvallen of niet gehoord voelen. Al die verhalen teken ik op. Als objectief journalist, maar wel altijd met hoor en wederhoor, zodat beide partijen aan het woord komen. En soms komt er dan toch een berichtje. Dat het niet waar is dat een wooncorporatie naar de bewoners luistert, aldus een bewoner. Of dat het niet waar is dat de wooncorporatie niet naar de bewoners luistert, aldus de wooncorporatie. Ik noem het de eeuwige spagaat. Ik doe partijloos mijn best, maar kan niet iedereen tevreden stellen.

(In de rubriek COLUMNS staan de columns van Shirley Brandeis allemaal bij elkaar.)

Inspraak zo ziet mijn ideale plaatje eruit. Foto: Shirley Brandeis, 2007