O dennenboom, o dennenboom

Amsterdam Nieuw West, Osdorp

Als journalist van heel Nieuw West mag en wil Shirley Brandeis geen enkel stadsdeel bevoordelen. Maar goed, getogen in Slotermeer, daar kun je niet veel aan veranderen. Echter, het leukste decembernieuws komt elk jaar toch weer uit Osdorp. Bewoners laten Osdorp dan stralen en dingen mee naar de mooiste kerstversiering van de buurt.

Het is een feestje. Een opdracht (het blijft werk) met een behoorlijk schoolreisjesgevoel. ‘Laat Osdorp stralen’ heet de jaarlijks terugkerende wedstrijd waarbij een select groepje wethouders, raadsleden, ambtenaren en de Westerpost letterlijk en figuurlijk goedgemutst de bus instappen. Van tevoren kunnen bewoners zich opgeven. Wie denkt de mooiste of origineelste kerstversiering te hebben en van een wedstrijdje houdt, doet mee. Elk jaar staan we een avond lang elke tien minuten voor een andere deur of in een andere woonkamer. Tussendoor liedjes zingend en puberkeet trappend in de bus (hulde aan de chauffeur). U begrijpt dat alles wat daar gebeurt off the record is en daar houd ik me ook nu aan.

Het is ontzettend leuk om te zien met hoeveel liefde en zorg mensen hun woning binnen en/of buiten hebben versierd in december. Van uitbundig tot miniem (en toch mooi), van bont tot eenkleurig. Elk jaar ontdekken we ook een trend. Het ene jaar zijn de klimmende kerstmannen erg in, het andere jaar ontwaren we veel landschappen-onder-de-boom. In 2005 waren de kerstherten duidelijk in de aanbieding.

De jury laat zich overigens niet omkopen, al is het lekker om getrakteerd te worden op een oliebol of appelflap. Maar we kijken toch echt naar de versiering. Opperjurylid Martje Postma – erg goed in het over muurtjes klimmen om in tuinen te gluren – is vanuit haar functie als wethouder erg dol op samenwerking. En is dus elk jaar weer blij als we een rijtje huizen of woonwagens in vol kerstornaat tegenkomen.

Het jureren is een lastige taak. Elke versiering is mooi, omdat het met liefde en aandacht is opgebracht. Uiteindelijk komen er daarom altijd meer winnaars naar voren. Een hele ceremonie op het stadsdeelkantoor aan het eind van de avond maakt het feest voor ons en de deelnemers aan de wedstrijd compleet. Drankje, blokje kaas en cadeaubonnen vloeien rijkelijk. Ik kan de andere stadsdelen dit evenement van harte aanbevelen. Maar graag de data op elkaar afstemmen, zodat ik met elk uitje mee kan.

Gepubliceerd : 1 december 2007

Lees ook de andere columns van Shirley.