Kuikentjes kijken bij de kaasconcurrent

Verteller: Mevrouw Bergh

Mevrouw Bergh heeft heel wat kinderen groot zien worden vanuit de winkel aan het Confusiusplein.

mevrouw Bergh Mevrouw Bergh zou zo weer aan de slag willen.

De ogen van mevrouw Bergh glimmen als ze vertelt over de tijd dat ze samen met haar man een winkel had op het Confusiusplein. De kaasconcurrent, voorheen Strijk, een winkel in kaas en vleeswaren.
"Bij de opening van de winkel draaide mijn man 10 blikken pork open die na het middaguur uitverkocht waren. Het kostte 12 cent per ons." Mevrouw Bergh heeft de kinderen uit de buurt groot zien worden en de welvaart toe zien nemen.

De winkel was een begrip in de buurt.

"Klanten vertelden hun lief en leed en je leefde met iedereen mee.
Met Pasen bouwde mijn man een groot hok zodat in de etalage de kuikentjes in het rond liepen. De buurtkinderen zaten op hun knieën met hun neustegen de ruiten om naar de beestjes te kijken. En met Sinterklaas was het helemaal feest. Dan mochten alle kinderen uit Slotermeer hun schoentje zetten. Op 5 december ging mijn schoonvader verkleed als Sinterklaas in de etalage zitten en dan stonden de kinderen in rijen over het plein te wachten totdat ze hun schoentje, gevuld met een cadeautje, weer terug kregen.
Rond Kerst werd de etalage omgetoverd in een winterlandschap, compleet met kersttrein. De mensen praten er nu nog over."

Na de zomer wordt het huis en de winkel aan het plein afgebroken en dat gaat haar aan het hart. "Mijn kinderen zijn hier geboren en ze speelden op het plein. We hebben hier een heerlijke tijd gehad." Mevrouw Bergh woont inmiddels in de Socratesstraat en regelmatig springt ze bij in de sigarenwinkel van haar dochter en schoonzoon aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. En ze geniet er nog steeds van.

Gepubliceerd: 4 juni 2006

Confusiusplein 1963 Confusiusplein 1963, foto Beeldbank Gemeentearchief Amsterdam Fietsen op het Confuciusplein met op de achtergrond de betonnen paaltjes.

Enrico Kwakkernaat

Re: Re: Re: Op zoek naar vakantiemaatjes

Enrico Kwakkernaat:
Anita Prijn-Swinkels:Enrico Kwakkernaat:Ik ben op zoek naar Mirjam en Anita Swinkels. Hun ouders hadden een winkel aan de Paulus van Hemertstraat. Ik heb de familie Swinkels ontmoet in Parco de Garda in Garda, Italie. Wie weet hoe ik hen kan bereiken?Hoi ik ben Anita Swinkels, maar wie ben jij dan
Ik ben Enrico en volgens mij kennen wij elkaar van een Italiaanse vakantie.

Als het goed is was je met je ouders en je zus Mirjam in Italie aan het Gardameer op vakantie. We zaten daar, samen met parkwachter Franco, dagenlang beneden bij de slagboom en het zwembad. Kan trouwens wel 38 jaar geleden zijn. Ik ben daarna ook nog een keer bij jullie thuis geweest.

Enrico Kwakkernaat

Re: Re: Op zoek naar vakantiemaatjes

Anita Prijn-Swinkels:
Hoi ik ben Anita Swinkels, maar wie ben jij dan

Anita Prijn-Swinkels

Re: Op zoek naar vakantiemaatjes

Enrico Kwakkernaat:

Enrico Kwakkernaat

Op zoek naar vakantiemaatjes

Bart Spruijt

confusiusplein en omstreken

OK ben dan iets later geboren en wel in 1961 maar het plein bruisde in ieder geval de kroeg op de hoek De firma tenza waar ooit onze eertse tv en kleuren tv vandaan kwam. dan had je zover ik me herinner de nylonpoort er nog zitten de firma Olgers de groentezaak van tabak en daarnast de kaaszaak van de firma strijk. volgens mij gevolgd door een broodzaak? en daarna een kapperszaak en voor zover ik het me kan herinneren op de hoek een heren mode zaak? aan de andere kant eerst de Fana of Vana en een soort kindercreche op de hoek. Aan de derde kant had je aan 2 kanten winkels? van de bergh met tapijten en dat soort zaken en een zaakje met van aales wat? in de van leeuwenlaan op de hoek de fotozaak van Drost daarnaast de banketbakkerij van schepers?? daarnaast als ik me niet vergis de spar? de schoenenwinkel van swinkels? dan had je daar nog de slagerij een groenteman en een bloemenzaak. En nast het poortje de nylonpoort en op het hoekje eerst de Trabantdeaeler en later mazda dealer van van de braak. Aan de overkant had je de jamin zitten en heel vroeger ook nig een bibliotheek. De sigarenzaak zat daar ook nog en die oude telefooncel vergeet ik me nooit hahaha zat ook nog een drogist? Rab??

Bart Spruijt

confusiusplein

jemig jemig,

De goede oude tijd herleeft meteen bij mij. In 1961 geboren in de paulus van hemertstraat en op het hoekje had ik een mooi overzicht op het plein Ik kan me de Fana nog herinneren en de grontezaak van de familie tabak en zeker de kaaswinkel van Strijk en de ijzerzaak van de familie Olgers mooie goede tijden waren dat en ik woon dan nu wel in zuid limburg maar die tijd zal ik nooit vergeten. Wordt toch weer eens tijd om op het plein te gaan kijken

Re: Kuikentjes kijken bij de kaasconcurrent

Hallo mevrouw Bergh. ik ben èèn van die kinderen die U groot heeft zien worden. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik met mijn neus platgedrukt tegen het etalageraam naar de kuikentjes in de etalage stond te kijken. Ik zal ongetwijfeld ook mijn schoentje bij u gezet hebben, die herinnering is vaag. Wat ik me nog goed herinner is dat ik op 4 december (mijn verjaardag) een puntje hele oude kaas kreeg. Na mijn 11e jaar kreeg ik op zaterdag een kwartje van mijn ouders waar ik dan een puntje hele oude kaas voor kwam kopen. U en uw man wisten dat ik gek was op die hele oude kaas. Soms haalde ik bij Jamin voor dat kwartje een puntzak koekbrokken maar dan had ik achteraf spijt. Ook na mijn trouwen kwam ik nog vaak kaas en worst bij u en uw man in de zaak kopen. Meestal met mijn moeder en mijn twee zoontjes Tim en Patrick, die dan een plakje worst kregen. Ook mijn oudere zus Wil was een vaste klant. Wat ik me niet herinner is wanneer de zaak op het Confuciusplein is gesloten.
In de jaren '90 heb ik uw man nog een paar keer gezien in een zaak in Oost, ik dacht in de Javastraat.

Door de verhuizing naar Osdorp kom ik weer regelmatig in de B. de Haanstraat alwaar ik ooit op nummer 57 heb gewoond. Als ik nu in de B.de Haanstraat kom dan is dat om oude herinneringen op te halen bij een goede buur van mijn ouders. Ik vind het heel leuk u op deze site te treffen. Ook mijn foto komt voor op de site "geheugen van west". Ook ik vind het jammer dat het Confuciusplein drastisch verandert.