Duivenstront (deel 2)

Auteur: Joop Komen
Staatsliedenbuurt

Waar woonde u, als ik vragen mag?" "In de van Beuningenstraat," antwoordde ik met een beetje heimwee in mijn stem.

Van Beuningenstraat 76 en lager Van Beuningenstraat 76 en lager (foto 1949, beeldbank Gemeentearchief)

"Voetballen tegen de muur van de Chininefabriek, bussie trap, dieffie met verlos, bok-bok-berrie, pinkelen, doktertje spelen in het portiek van Geestman, straatoorlog tegen andere straten en meer van dat soort rottigheid uitvreten," draafde ik door, mezelf betrappend op mijn plotseling reïncarnerend Amsterdamse accent. "De van Beuningenstraat?" kreet het mannetje verrukt, "tegenover de Chininefabriek? Welk nummer woonde u?" "Nummer sessenfeertig," ging ik nu helemaal door het lint. Vlak naast Wingelaar, de melkboer." Even keek de oude mij doordringend aan, deed een stap achteruit, keek nog eens, en jubelde plotseling: "Jopie Komen, Jezus Christus, ben jij het?" Met ingehouden enthousiasme en jeugdige humor verklaarde ik dat ik inderdaad eerstgenoemde was, keek daarna het oudje onderzoekend aan en verdomd, voor mij stond de verouderde uitgave van Henkie van Gellekom, één van mijn jeugdvriendjes waarmee ik veel lief en leed had gedeeld.

Anderhalf uur lang hebben wij op de hoek Kalverstraat - Heiligeweg oude herinneringen staan ophalen en bijgepraat totdat hij zei;" Kom, ik ga weer verder, Nellie zal niet weten waar ik blijf." Hartelijk namen we afscheid van elkaar, na eerst nog even onze telefoonnummers te hebben uitgewisseld.
Toen hij sloffend en gebogen wegliep keek ik hem nog even na. Henkie van Gellekom, ik zie hem nog als jochie van tien in het water van de Wittenkade spartelen toen hij een bal uit het water wilde halen. Ik was toen twaalf.
Hij is dus twee jaar jonger dan ik.

Ik keek nog eens de Kalverstraat af. In de verte schuifelde Henk moeizaam richting Dam. Met ferme stappen liep ik richting Muntplein om de tram naar het Stadionplein te pakken. Gedurende de autorit naar huis dacht ik met een tikkeltje hartzeer aan mijn eerste liefde, Nellie van Vliet. Dat zij later zou trouwen met Henk van Gellekom. Wie had dat nu kunnen denken?

Thuisgekomen ontdeed ik mij voorzichtig, als ware het een relikwie, van mijn colbert met duivenstrontvlek en hing het in de kast.

Ik zal het niet meer kunnen dragen, maar weggooien, nooit!

Lees ook Duivenstront (deel 1).

Gepubliceerd: 18 juni 2006

ton

ik zoek iemand

inde vanbossenstraat wilt u mijn daar voor bellen 0206792875 zoniet een .e.mail graag u helpt mijn erg graag mee ton zwarenkant 1960 1964

Bert(us) Waterman

Re: van Boetzelaerstraat

Harrie Wempe, 15 feb 08, 12:54
Aan Wim HaarlemWat leuk dat ik je reactie lees op het
snoepwinkeltje beneden jullie. Jouw vader was jeugdleider bij
de voetbalclub DVOS, (Door Vrienden Opgericht
Staatsliedenkwartier. Ik bezit nog foto,s daarvan met je
Vader als jeugdleider!Harrie Wempe

Ik heb ook jaren gevoetbald bij DVOS , in de B2, de A2 en later twee jaar bij de senioren. Tankink was de secretaris.
Ik woonde in de slijterij de Olifant op de hoek van de Groen van Prinsterestraat en ging op school in de Cliffordstraat

Bert(us) Waterman

Slijterij de Olifant, Groen van Prinstererstraat

In deze slijterij heb ik (Bert Waterman) een deel van mijn jeugd doorgebracht.
Mijn ouders exploiteerden deze zaak voor de ditilleerderij van Van Zuylekom.

Ook ik herinner me de bakker schuin aan de overkant en de sigarenwinkel en de slagerij op de 4 hoeken van de groen van prinsterestraat en de van Boetzelaerstraat, waar de hierboven genoemde Hoogendoorn zat.
Ik ging op school in de Cliffordstraat en heb in de slijterij gewoond van ong. 1952- 1955

Arie Blikkenhorst

van Beuningenstraat 43

Ik ben Arie Blikkenhorst en heb mijn jeugd van 1952 tot 1962 in deze straat met een geweldige historie gewoond.
De namen die mij te binnen schieten zijn Bennie Mulder,Ko Kops,Andre Jansen,Athur Nijdam, de familie Vonk, de familie Kiesauw, de Familie Budenberg, de fam Meyer,de familie Hessels, de familie schnater,de kapper Charl met zijn zoon Andre, de sigarenzaak op de hoek van de van der duynstraat waar tijdens het spel putten,wat men met een slaghout moest doen dat het slaghout in het heets van de strijd door de etalegeruit ging, de groetenwinkel van de Rond lekker stiekem appel pikken, en de melkwinkel van Wingelaar.
Tijdens de grote school vakantie een grote hut bouwen tegen de Verenfabriek en tijdens de Kerstvakantie knokke tegen de andere straten voor de Kerstbomen verbranding op oude jaars nacht.
Als kind heb ik in deze straat een geweldige jeugd gehad.
op dit moment 2010 woon ik samen met mijn vrouw Femmy in Amsterdam Noord.
Graag wil ik in contact komen met vrienden/vriendinne uit deze tijd.
email: mail2.blikkenhorst@upcmail.nl

arie brak

arie brak

hallo, ik ben van 1939
mijn opoe brak heeft in de van beuningenstrqaat gewoond en kent iemand de fam lucassen toevallig uit die tijd, mijn oom joop tante coba en neef joop

groetjes
ik woonde zelf in de van bossestraat en heb op school gezeten in de cliffordstraat

Emiel de Roover

hogentoorn

Snoepwinkel hogentoren was begonnen met een snoepkar voor zijn deur.later werd het een snoepwinkeltje,er naast woonde de familie Jansen,vader Jansen verkocht fruit met zijn bakfiets, hun zoon Wim Jansen heeft in het eerste elftal van Feienoord gevoetbald (en dat voor een Amsterdammer),op de andere hoek was een slager de naam zou Band kunnen zijn? op de andere hoek slijterij de olifant.hogentoren werd ook wel ome Dirk genoeng,ik kocht er mijn snoep ouwel,zwart op wit,toverballen,zoute drop.In de van Hallstraat was een dames ondergoed winkel Hippe, ik ging er eens langs voor een lege doos,thuisgekomen zat er een dames nachthemd in de maat van mijn moeder,die kon deze goed gebruiken,die moest elke week puzzelen om rond te komen.Voorzienigheid?

jolanda

Kleinzoon op zoek!

Hey hallo!Mijn vader geboren 17-03-33 is afentoe zijn geheugen kwijtNu merkte ik op dat hij aan mijn zoon van 12 erg veel verhalen over de oorlog vertelde,Dat weet hij nog wel!Graag zou ik van iemand meer verhalen horen over de buurt waar hij is geboren,zodat mijn zoon dit kan mee nemen in een werkstuk over Amsterdam en met name waar zijn opa heeft gewoont in de 2dewereld oorlog!zijn opa woonde in de Schaepmanstraat 41 in Amsterdam,kan iemand mij helpen?Weet niet of ik dde goede hoek zoel maar probeer het!

Harrie Wempe

De Vuurtoren

Beste Joop Webster,

Ik werd opmerkzaam gemaakt, dat jij 13 april 2009, (intussen bijna een jaar geleden) een reactie heb gegeven over de van Beuningenstraat , daarnaast over de instuif op zaterdagavond in Jeugdhonk de Vuurtoren.
En wat ik zo knap vind, dat je nog mijn naam na al die jaren weet.
Joop, over die periode van de Vuurtoren valt zeker nog het nodige te verhalen.
Ik hoor graag van je.
Mijn e-mail is : h.wempe@tiscali.nl
Groet uit koog aan de Zaan

popie

van Beuningenstraat

Ja,beste mensen uit de van Beuningenstraat daar ben ik weer,wat een heerlijke stukjes van Willy&Bep Kompier mijn nicht en neef.We gingen ook op Zaterdagavond naar jeugdhonk de Vuurtoren,daar kon je pingpongen biljarten,en nog meer.
Ook heb ik Harrie Wempe eens uitgescholden voor ROOIE kreeg meteen een dreun voor mijn kop,daarna waren we biljart maatjes bij de Vuurtoren.Kom op mensen reageer.Allemaal de groetjes van Joop Webster v.Beuningenstraat 70 (1943-1969) doeiii Joop Komen wat een fijne kerel is dat

L.J.de Ruiter

Hr.

Woonde in de rochussenstraat 10 en heb een vlietuig zien
vallen in de v.Bossestraat We speelden in de speeltuin
op v.beuningenplein.Op de MULO v.houweningenschool
vloog een brandend vliegtuig over en zijn mijn vriendje
en ik van school gegaan om te kijken maar de brug Haarlemmerplein deden ze net dicht.Mochten niet verder.
Ben van 1930.

Mirjam Brinks

oud bewoners van beuningenstraat 97-109 gezocht

Beste mensen, Ik ben bezig met een boek voor woningstichting Rochdale over 100 jaar van Beuningenstraat. Voor dit boek ben ik op zoek naar mensen die daar hebben gewoond en mij iets kunnen vertellen over de geschiedenis van deze straat. Allerhande verhalen zijn welkom. Ik wil een beeld schetsen van deze straat aan de hand van verhalen van oud bewoners. Ook ben ik op zoek naar verhalen over belangrijke, gekke en ontroerende en heftige gebeurtenissen uit die straat. Ik hoop dat vooral mensen die in het Rochdale complex (97-109) hebben gewoond reageren. Maar ook alle andere verhalen zijn welkom.

Stuur een mailtje aan mirjambrinks@hotmail.com
( Klik hier ).

Ria de Keijzer

Hogentoorn

Als kind woonde ik in de schaepmanstraat 4 twee hoog, vlak naast de Prinsessekerk die later afgebroken is.
Regelmatig ging ik als kind snoep kopen bij Hogentoorn.
Je kon daar ook heerlijke zelfgemaakte appelmoes ijsjes kopen.

Martin Israël, Vlissingen

De eerste jaren van mijn leven

Beste Joop en anderen,
Ook ik woonde ooit in de van Beuningenstraat totdat ik in januari 1957 met mijn ouders op tienjarige leeftijd naar Vlissingen verhuisde waar ik nu nog steeds woon.
Ik woonde indertijd op nummer 30 twee hoog voor. Dit was in het eerste deel van de straat vanaf de Haarlemmerweg.
Noch van jou en nog van de anderen, welke op jouw artikel reageerden heb ik namen vernomen welke mij bekend voor kwamen. Zo heb ik wel een aantal namen welke jullie mogelijk niets zeggen. Mijn vrienden uit die tijd waren o.a. Wiebe van Brienen (en zijn zusje Truus), Gerrie de Beer, Arie Blikkenhorst en de tweeling Greetje en Rietje. Deze woonden allen tegenover ons. Naast ons woonden Arie v.d.Pijl en Wim Ijzerbrand. Op 30 twee hoog achter woonde Jan Mozes, die sinds drie jaar ook in Vlissingen woont en waar ik een goed contact heb. Zijn ouders waren Corrie en Jan. Hennie van Soest woonde op de Haarlemmerweg en Ans de Blok in de van Hogendorpstraat. In die straat woonde ook Nini de Meulder die een stuk ouder is dan ik en ook in Vlissingen woont. Ik bezocht de kleuterschool in de Wittestraat en de van Hogendorpschool. Mijn ouders waren Joop en Marie Israël. Zij bezorgden Het Nieuws Van De Dag in onze wijk. Mijn moeder's vader, Johan Steffan woonde tot 1944 op nummer 30 1 hoog voor en was postbesteller.
Tegenover ons herrinner ik mij ook nog de familie Cleuver (Corry en Ries). Vermeldenswaardig en mogelijk ook een aanvulling op jullie beschrijving van de straat; In het deel van de straat waar ik woonde was een verenfabriek, tegenover Manus, de fruithandelaar die regelmatig overrijpe bananen aanbood, lekker op de boterham. Wat te denken van de zuurwagen die regelmatig door de straat kwam met de yel "Uitjes in de wijnazijn, komkommer een cent maar" en na de kerstdagen hoorde je "Wie heeft er nog hazen- en konijnenvellen?" Ik herinner me ook nog de scharensliep.
Toen we klein waren, mijn zussen (Joke en Elly) en ik, werden we in de keuken gewassen. Aanvankelijk met onze voeten in het aanrecht en later in een wastobbe. Later ging ik met de school naar het badhuis in de Zaanstraat.
Ook ik ging op zondagmiddag vaak naar Hollandie. Niet alleen voor Roy Rogers, maar ook voor Gene Autrey. Onder de Willemspoort op het Haarlemmerplein speelden we dan de film na. Gingen jullie ook van die ronde blikjes zoeken bij de Maggifabriek aan de Haarlemmerweg? Daar deden we spelletjes mee. Ik herinner mij nog een winkel op het van Hogendorpplein, genaamd Theo Lor. Op het van Limburg Stierumplein legden we spijkers of centen op de tramrails. Die werden dan lekker plat als de tram erover heen reed.
Ik zou eigenlijk nog heel lang door kunnen gaan. E.e.a. vermeldde ik reeds in mijn reactie, getiteld "Zo maar een dag in 1956" Graag zou ik van jullie reacties willen ontvangen, al of niet met meer zaken uit die tijd/buurt welke ik vergeten ben.

Bert (beppie) Kompier

van Beuningenstraat

Vanaf mijn geboorte in 1942 tot begin 1966 woonde ik in de van Beuningenstraat 64 2 hoog. Het was een beetje een familiestraat geworden. Mijn vader was de portier op de kininefabriek. Hij heeft in die tijd diverse kinderen van de verdrinkingsdood gered die in de Wittenkade terecht waren gekomen. Zelf ben ik toen ik vijf jaar oud was ook in de Wittenkade gevallen, vlak bij de brug van de 2e Nassaustraat. Ik ben eruit gehaald door een man uit de van Limburg Stirumstraat.
IK heb daar een ontzettend leuke tijd gehad. Op straat was er altijd wel iets te beleven. Elke dag werd er door ons, Bertus Meeuwesse, Joop Webster (mijn neef), Lou Brouwer(was dagelijks bij zijn oma die woonde op nummer 52 boven de familie Oranje), Henkie Dolstra en Wim en Bennie de Roo, Peter Brouwer, mijn broer Wim en mijzelf gevoetbald. Dit werd niet altijd gewaardeerd door sommige bewoners. In de avonduren werden er vaak spellen gedaan waaraan ook de meisjes deelnamen. Van de meisjes weet ik van verschillende nog de naam: Tinie Balk, Elly van Gellekom, Dienie van der Velde, Gonnie van Oranje, Tilly Schuurmans.
Joop Komen die een aantal jaren ouder was, kan ik mij herinneren als degene die gitaar speelde op straat en een liedje daarbij zong genaamd: "Marie Christina etc". Ook speelde Joop in een zgn Hawai bandje. Joop was niet de beroerdste voor de jongere onder ons. We kregen regelmatig een paar centen van hem om snoep te kopen. Ik kan mij nog herinneren dat hij door een weddenschap een gedicht had geschreven genaamd 'Het Pisbakkenlegioen". Gedeeltelijk kan ik mij dit nog herinneren.
In die tijd leefden wij op straat. Kattekwaad werd er natuurlijk ook uitgehaald. Bij regen stonden wij vaak in de portiek waar ook de opslag van Geestman de schoenwinkel was. Op de eerste verdieping daarboven woonde Denny van Bekkum.
We stonden een lange tijd in de rij bij melboer Wingelaar om een ons of een half onsje gekookte worst of jonge kaas te kopen voor een paar centen, ik meen dat een ons jonge kaas in mijn tijd 16 centen kostte. Alles werd door mevrouw Wingelaar met een groot mes vers afgesneden, dus wachten zonder morren. Mevrouw Wingelaar liet zich niet gek maken door het groot aantal mensen die ook iets wilde kopen. Eieren werden verkocht uit een grote stolp, waarin ongeveer 50 eieren lagen. Het kwam in die tijd nog weleens voor dat er een rot ei tussen zat, omdat waarschijnlijk de oude eieren niet bovenop gelegd werden. Ook suiker werd per ons verkocht in een puntzakje.
Door de Duivestront van Joop Komen, komen bij mij weer oude gebeurtenissen naar boven, die ik al weggestopt had. Misschien dat ik later nog een berichtje op deze site zet. In ieder geval alle 'oude buurtjes', hartelijk de groeten en tot schrijfs.

WILLY Kompier

van Beuningenstraat

hallo ik ben Willy Kompier ik woonde ook in de
VANBEUNINGENSTRAAT. no 64 2 hoog,mijn vader was portier op het chininefabriek.wat een fijne tijd.ik woonde er van 1937 tot1955. mijn vriendinnen waren Mientje Gellekom en stientje cahuzak.mijn broers wim,bep ruud. leuk om dat allemaal te lezen.Joop Webster is mijn neef.

corrie schaefer/olfers

duivenstront 2

joop webster
ik reageer een beetje aan de laten kant maar ik denk dat je het over mijnvader hebt jan olfers getrouwt met nel v/d velde woonden v/a 1942 tot 1944 in de v beunigenstr 72 1hoog,mijn broer is daar wel geboren,ikzelf ben geboren in de v.hogendorpstr en dat was in 1945.en ikben getrouwt met joop schaefer zijn ouders hadden een kruideniers winkel op de hoek v.boetzelaerstr.v.beunigenplein,ikheb een helen fijne jeugd gehadt inde staatslieden buurt gr corrie schaefer/olfers

aan coriza

ik denk dat wij familie zijn; mail me a.u.b. wim.hogentoren provider telfort

joop webster

reacties

beste mensen uit de van Beuningenstr ik ben joop webster en woonde van 1943-1969 indeze straat heerlijk!!! wat een rust mijn vriendjes waren:wim balk corrie brouwer bennie de roo tillie schuurmans ik woonde op nr:70 3hoog en zat op de vanHogendorpschool fijne school geen autos heerlijk!! kom op lieve mensen even reageren hoor mijn opa was viswinkel Haagedoorn in de v limburg stirumstr naast juwelier jonkergouw
dit stuje van joop komen hardstikke goed zo herinner ik het ook dus lieve mensen uit deze periode reageer aub allemaal de groetjes van joop webster!!!!!

Harrie Wempe

van Boetzelaerstraat

Aan Wim Haarlem
Wat leuk dat ik je reactie lees op het snoepwinkeltje beneden jullie. Jouw vader was jeugdleider bij de voetbalclub DVOS, (Door Vrienden Opgericht Staatsliedenkwartier. Ik bezit nog foto,s daarvan met je Vader als jeugdleider!
Harrie Wempe

nora witschge

oorlogstijd van beuningenstraat

ik woonde verschillende jaren in de oorlog met mijn moeder bij mijn oma in de van beuningenstraat, dacht nr. 113 1hoog, zelf woonde ik in de wilhelminatraat, maar aangezien mijn vader in het begin van de oorlog opgepakt was, zijn we bij mijn oma ingetrokken. zat vaak voor het raam op de divan naar de overkant te kijken want daar was de voddenman, weet niet meer hoe ie heettte maar hij had rood haar dus ze zullen hem wel de "rooie" hebben genoemd. ging ook naar een gaarkeuken en kreeg daar soep. was dat nou naast de voddeboer?.
iets wat ik nooit meer zal vergeten is: er kwam een grote schuit aanvaren in de kost verlorenkade en die boot lag vol met kolen (witte of rooie kolen) en daar midden in stond een vrouw als een gek alle kolen zoveel mogelijk naar de mensen te gooien die aan de kant stonden om ze weg te geven aan deze mensen, de boot met groentes was bestemd voor de duitsers, ze was zo bezeten om zoveel mogelijk kolen eraf te gooien, dat ze niet merkte dat een deel van haar bloes kapot was gegaan en dat er één tiet uit hing, maar het kon haar ook niks schelen ze bleef maar door gooien. ik stond net op de brug. geweldig zoiets en dat je dit ook nooit meer vergeet!!! ben zelf van 1937 en was toen 7 jaar denk ik.
na de oorlog zal ik ook nog wel daar gewoond hebben want moest van mijn oma vaak naar de bakker op de hoek fanniusscholtenstraat een dubbelgebakken pannebrood halen.
mijn oma heette "wagener" van haar achternaam.
mijn eigen vader was een "witschge" en een paar van de witschge·s woonden in de van Hallstraat waar ik zo naar toe kon lopen. ook oom piet witschge de broer van mijn vader woonde in de van hallstraat , hij was de opa van de voetballers "witschge" .
mijn vader is nooit meer teruggkomen. mijn moeder ging op de fiets met lakens enz. op haar fiets met houten banden de boer op, ze heeft het een keer gered en kwam met van alles thuis, boter,eieren (meer weet ik niet).
na de oorlog kan ik me herinneren dat ik vanaf de jacob van lennepkade ( vlak bij de wilhelminastraat) over de grachten lopend via de nassaukade over het ijs naar mijn oma kon lopen. welk jaar ??
als mijn oma op 113 heeft gewoond had zij ook 2 zusters die op 109 woonden. benedenhuis woonde tante Bet en ome Jan, en op 1 hoog woonde tante Marie.
heeft iemand van jullie deze mensen gekend? of mij?
noor witschge / els poblets spanje