Duivenstront (deel 2)

Auteur: Joop Komen
Staatsliedenbuurt

Waar woonde u, als ik vragen mag?" "In de van Beuningenstraat," antwoordde ik met een beetje heimwee in mijn stem.

Van Beuningenstraat 76 en lager Van Beuningenstraat 76 en lager (foto 1949, beeldbank Gemeentearchief)

"Voetballen tegen de muur van de Chininefabriek, bussie trap, dieffie met verlos, bok-bok-berrie, pinkelen, doktertje spelen in het portiek van Geestman, straatoorlog tegen andere straten en meer van dat soort rottigheid uitvreten," draafde ik door, mezelf betrappend op mijn plotseling reïncarnerend Amsterdamse accent. "De van Beuningenstraat?" kreet het mannetje verrukt, "tegenover de Chininefabriek? Welk nummer woonde u?" "Nummer sessenfeertig," ging ik nu helemaal door het lint. Vlak naast Wingelaar, de melkboer." Even keek de oude mij doordringend aan, deed een stap achteruit, keek nog eens, en jubelde plotseling: "Jopie Komen, Jezus Christus, ben jij het?" Met ingehouden enthousiasme en jeugdige humor verklaarde ik dat ik inderdaad eerstgenoemde was, keek daarna het oudje onderzoekend aan en verdomd, voor mij stond de verouderde uitgave van Henkie van Gellekom, één van mijn jeugdvriendjes waarmee ik veel lief en leed had gedeeld.

Anderhalf uur lang hebben wij op de hoek Kalverstraat - Heiligeweg oude herinneringen staan ophalen en bijgepraat totdat hij zei;" Kom, ik ga weer verder, Nellie zal niet weten waar ik blijf." Hartelijk namen we afscheid van elkaar, na eerst nog even onze telefoonnummers te hebben uitgewisseld.
Toen hij sloffend en gebogen wegliep keek ik hem nog even na. Henkie van Gellekom, ik zie hem nog als jochie van tien in het water van de Wittenkade spartelen toen hij een bal uit het water wilde halen. Ik was toen twaalf.
Hij is dus twee jaar jonger dan ik.

Ik keek nog eens de Kalverstraat af. In de verte schuifelde Henk moeizaam richting Dam. Met ferme stappen liep ik richting Muntplein om de tram naar het Stadionplein te pakken. Gedurende de autorit naar huis dacht ik met een tikkeltje hartzeer aan mijn eerste liefde, Nellie van Vliet. Dat zij later zou trouwen met Henk van Gellekom. Wie had dat nu kunnen denken?

Thuisgekomen ontdeed ik mij voorzichtig, als ware het een relikwie, van mijn colbert met duivenstrontvlek en hing het in de kast.

Ik zal het niet meer kunnen dragen, maar weggooien, nooit!

Lees ook Duivenstront (deel 1).

Gepubliceerd: 18 juni 2006

Willem H.

Hogentoorn

Beste Wim Hogentoorn.
Hogentoorn had een snoepwinkeltje in het benedenhuis in de van Boetzelaerstraat op nummer 57.
Dat was zo'n winkeltje, ingericht in een gewoon woonhuis, waar je boven glasplaten, likkebaardend op de spekkies en stukken zoethout uitkeek.
Je kon maar niet beslissen wat je voor je 5 centen zou kopen.
Misschien twee soldaten toffies of duimdrop, je had het er maar moeilijk mee.
Wim Zonneveld heeft dit zo mooi gezongen in zijn "het dorp"

Wim Haarlem

Joop Webster

duivenstront(joop komen)meesterlijk stukje

Ferre Fidom,Floris Schaper,Frans deBruin en Jantje Olfers moeten je toch wel iets zeggen,JoopKomen,want dat zijn je maatjes uit de van Beuningenstraat.Ik ben joop Webster en woonde op nr70 driehoog,ikben eens een keer met je mee geweest naar voetballen en toen brak je je been!!wat jammer dat ik nu pas over je lees.Andere mensen uit deze tijd reageer aub(1940-1960)Allemaal degroetjes van J.Webster

zijn wij familie

hallo wim hogentoren misschien zijn wij wel familie ik heet van mijn meisjes naam ook hogentoren ik ben beniewd uit welke stad jij komt ik ben geboren in schiedam mvg coriza

piet stricker

vanbeuningenstraat

ja ja,dat is voor mijn een tijd geleden,dat ik in de vanbeuningenstraat woonde,ik ben nu 74 jaar,en wat ik heb gelezen,dat kan ik mijn ook nog herinderen,ik woonde op nummer 93,2hooh,onder ons in het huisje woonde de familie wouters,de man stond met bloemen op de hoek bij geestman,ik kan heel wat schrijfen over deze mooien tijd van mijn jeugd in de vanbeuningenstraat,de oorlogstijd heb ik ook daar helemaal meegemaakt,en ik kan ook nog heel wat namen van mijn vrienden,ik ben dus piet stricker,mijn e,mail adres is opabuiswater@quicknet.nl.als u wat wil weten,dan kan u mijn e,mailen,groetjes piet.

wim hogentoren

snoepwinkel van hogentoren?

Kan iemand mij wat meer vertellen over de snoepwinkel van Hogentoren? Hogentoren is een weinig voorkomende naam; ik ben heel benieuwd, graag meer info over mijn naamgenoten en/of familie.

ja de staatsliedenbuurt

Ja een mooie tijd ook ik kom uit de staats liedenbuurt ik ben geboren in de van Boetselearstraat naast de snoepwinkel van Hogentoren.Als kind trok je de hele buurt door dus ook de van Beuningenstraat en ja de kanineFabriek jee wat stonk het daar altijd.Ik zat in de Wittestraat op het 7de Leerjaar en in de strenge winters schaatste je op de gracht.Mijn Oom Henk Jansen (lekker banaan) trok met zijn fruitbak fiest door alle straten en als kind hielp ik hem vaak.Een mooie tijd veillig en kind vriendelijk omdat er weinig verkeer was.

Beste mevrouw Jansma,
Zou u een mailtje willen sturen aan mirjambrinks@hotmail.com
( Klik hier ).

Zij zoekt u.

De redactie

Re: Duivenstront (deel 2)

Wij woonden dus in de v.Beuningenstr. 40 drie hoog voor.
Wij zijn Rooms Katholiek en gingen dus toen elke zondag naar de kerk.
Deze kerk was de Magdalena en stond op de hoek van de Zaanstr--Spaardammerstr.,hij is helaas afgebroken.
Er was in deze kerk een kapelaan,deze stond vroeger in de kerk van Volendam,maar de Volendammers moesten hem niet,daar hij hele moderne opvattingen omtrent kerkbeleving had en werd hij dus overgeplaatst naar de Magdalena.
Zijn naam is kapelaan Keet.
Hij heeft nog ons huisje zoals dat vroeger gebruikelijk was ingezegend.Deze man is later Deken van Amsterdam geworden, had zijn parochie in Osdorp.
Ik heb grote waardering voor iemand die zoals hij deed,zijn nek durfde uit te steken,daar hij zijn tijd van denken,ver vooruit was en toen nog niet begrepen werd.Het wordt tijd,dat we maar een geloofbeleving krijgen,dan zijn de oorlogen al voor driekwart opgelost.

Beste Joop, ik woonde van mijn negende tot mijn vijfentwintigste jaar (1940 tot 1956) in de van Beuningenstraat 46, dus twee jaar voordat jij er kwam wonen was ik getrouwd en vertrokken naar Geuzenveld.
Maar hetgeen jij beschrijft staat exact in mijn geheugen gegrift. Groenteman de Rond, melkboer Wingelaar, Willem de sigarenboer (zijn voorganger heette Linnenkamp, maar die was in 1958 al wijlen).
Ook herinner je je vast wel de kroeg van Meeuwissen op de hoek van de van Limburg Stirumstraat en daarnaast in de van Beuningenstraat de banketbakkerij annex ijssalon van Dunselman (later Sprakel en nog later Schelling).
En die pleetjes op het gezamenlijke trappenhuis, de stank die daar uitkwam.
Wat je zegt een bekrompen toestand, vooral met kinderen erbij.
Toch, met mijn huidige 75 jaar, mis ik nog steeds die speciale sfeer, die vriendschap die ik later nooit zo hevig ben tegengekomen, maar daar zal ook wel de saamhorigheid van de oorlog 40-45 toe hebben bijgedragen.
En een douche…voor het eerst had ik in 1956 een eigen douche. Voor die tijd ging ik 1x per week naar het badhuis in de Polanenstraat.
Ach Joop, ik heb tientallen verhalen geschreven over de zestien jaar in de van Beuningenstraat en vaak lees ik ze zelf ook nog eens door, prachtig, prachtig.
Ik wens je nog het allerbeste,
Joop Komen

Wij hebben in 1958 onze woning in de v.Beuningenstr 40 3 hoog voor gekregen en waren vreselijk gelukkig.Deze woning stond op de hoek en onder onze woning ,had je groenteman de Rond,aan de overkant Willem de sigarenboer,aan de andere kant de kininefabr. en aan die andere kant,de melkboer.
Wij hebben er drie jaar met plezier gewoont,hadden leuke buurtjes,o.a
Jan en Rie Wisse,onze achter buren heette ook Jansen,Vlenterie enz,wij woonde met zes gezinnen op deze trap.
Vreselijk veel lol gehad,ook het huwelijksleven konden wij door de dunne muurtjes goed volgen.
Onze W.C,s waren op de gang van het trappenhuis,afijn,het was bekrompen maar O zo gezellig.
s,Avonds,als er wel eens gevochten werd,kwam Willem de sigarenboer,ging er midden tussen in staan en bracht ze dan tot bedaren,wat hem meestal lukte.
De straat was geweldig en iedereen stond ook klaar voor je.
Twee van onze drie kinderen zijn er geboren en werd het langzaam tijd dat wij gingen verhuizen,daar het huisje te klein werd en zijn toen naar Slotermeer verhuisd,waar wij veertig jaren gewoond hebben en wonen nu,nadat onze kinderen de deur uit zijn gegaan in Hoofddorp
Onze huwelijksstart in de v.Beuningenstr. zijn onze beste herinneringen en komt veel in onze gesprekken terug.
Groeten aan mensen welke ons nog kunnen herinneren Fam.Jansen