Speeltuinvereniging Wiltzangh

Het verhaal van de voorzitter

Verteller: Dick Voorwerk
Bos en Lommer

Zijn zoon speelde bij speeltuinvereniging Wiltzangh en uiteindelijk werd hij zelf penningmeester en voorzitter. Voor Dick Voorwerk nam de speeltuin een belangrijke plek in zijn leven in. Op verzoek van het Amsterdam Museum, waar een deel van de collectie van Wiltzangh wordt ondergebracht, vertelt hij graag over zijn vrijwilligerswerk.

Dick Voorwerk Bron: foto Jan Hart

Wiltzangh
Speeltuinvereniging Wiltzangh is opgericht in 1956 en maakte deel uit van het Amsterdams Speeltuin Verbond. De speeltuinvereniging sloot aan bij het ideaal van Nieuw-West, een wijk met veel ruimte, groen en sport- en spelvoorzieningen. De speeltuinverenigingen waren knooppunten in de wijk. Ook Wiltzangh was een ontmoetingsplaats voor de buurt dankzij de vele clubs en activiteiten.

Penningmeester en voorzitter
Dick Voorwerk is geboren in 1926 in de Van der Hoopstraat te Amsterdam. Na de oorlog is het gezin verhuisd naar de Hoofdweg. Hij ontmoette zijn toekomstige echtgenote en zij trouwden na het verkrijgen van een woning . Zij hebben op verschillende plekken gewoond, maar kwamen uiteindelijk terecht in de Nannostraat. Dit was nabij Speeltuinvereniging Wiltzangh. Dick Voorwerk en zijn vrouw namen hun zoon, zodra hij twee was, mee naar speeltuin Wiltzangh.

Indertijd was mevrouw de Leur speeltuinopzichteres van Wiltzangh. Zij vroeg aan mevrouw Voorwerk of zij interesse had om kleuterleidster te worden bij de speeltuinvereniging, zij stemde hiermee in. Tijdens het jaarfeest voor de vrijwilligers van Wiltzangh in1962 werd Dick Voorwerk gevraagd om penningmeester te worden. Na enig aandringen liet hij zich overhalen en zo raakte hij betrokken bij Wiltzangh, om pas 25 jaar later weer weg te gaan.

Dick Voorwerk heeft in de loop der jaren meerdere functies vervuld bij Wiltzangh. Na twee jaar lang penningmeester te zijn geweest werd hij enige jaren voorzitter van de vereniging, en van 1976 tot 1987 was hij commissaris van Wiltzangh. Eind jaren ’80 is hij uit het bestuur gestapt om voor zijn zieke vrouw te zorgen. In het dagelijks leven werkte Dick Voorwerk bij een boekbinderij.

Meer dan een speeltuin
Wiltzangh was veel meer dan een speeltuin. Er was een judoclub, balletclub, bootjesclub en knutselclub, en jaarlijks werd er sinterklaas gevierd, en waren er carnaval- en dansfeesten voor de ouders. Het huidige clubhuis heeft Wiltzangh van de gemeente gekregen in 1964. Daarvóór werden de verschillende activiteiten in de school naast de speeltuin georganiseerd.

Dick Voorwerk kijkt terug met goede herinneringen naar zijn tijd bij Wiltzangh. Het bestuur was hecht en stabiel. “Er waren altijd veel vrijwilligers, zoals de bestuursleden en de leraren van bijvoorbeeld de judoclub.” Wiltzangh ontving subsidie. Er werden ook jaarlijkse uitstapjes met de kinderen georganiseerd. Zo is Dick Voorwerk een keer met Wiltzangh naar Madurodam geweest en naar Dorus op Schoot.

In 1991 is Dick Voorwerk verhuisd naar Boutenburg, een flat in Amsterdam Osdorp. Hier woont hij tot op de dag van vandaag met veel plezier. Hij drinkt regelmatig een borrel met zijn buren en besteedt veel tijd aan zijn hobby, schilderen. Zijn huis hangt vol met zelfgemaakte schilderijen. Naast zijn hobby’s is hij al jarenlang actief als vrijwilliger bij het GILDE. Aan stilzitten doet Dick Voorwerk niet. Hij wandelt elke dag een paar uur en gaat regelmatig op stap samen met een vriend. Dan gaan ze naar café ’t Loosje op de Nieuwmarkt. Daar zijn ze vaste gasten. “Je zit nog niet en je borrel staat er al”.

Uit de tijd?
In de hoogtijdagen van Wiltzangh telde het ledental van de vereniging zo’n 300 kinderen. Sinds begin 2000 liep het ledental sterk terug. Wiltzangh wordt binnenkort opgeheven. Amsterdam Nieuw-West is de afgelopen 20 jaar sterk veranderd. “Het is een beetje uit de tijd, die speeltuinverenigingen. Je hebt meer die buurthuizen nu en de naschoolse opvang”. Als Dick Voorwerk denkt aan zijn eigen kleindochter, die 10 is, dan kan hij zich niet voorstellen dat zij het leuk zou vinden om bij een club als Wiltzangh te gaan. “Net als het op straat spelen, dat zie je ook nog maar weinig.”

Het interview met Dick Voorwerk vond plaats op 11-03-2014.

Frans van Dijk

Vrijwilligerswerk

Hallo, ik ben over leven aan het schrijven en ben een geboren Amsterdammer ben geboren in de Transvaalstraat en heb tussen 1959 en 1972 in de Schaapherdersstraat 22hs gewoond. In deze tijd, - ik weet niet precies de jaren, - is mijn moeder Corrie van Dijk penningmeester geweest, en mijn vader Hanno haalde wekelijks deur aan deur de contributie..., Mijn oudste broer Hanno jr. organiseerde o.a. de disco's. Ik kan mij nog herinneren dat tijdens de bouw van het clubhuis wij op honderden doosjes lucifers..., - naar ik meen groene stickers hebben geplakt, en die wij huis aan huis gingen verkopen zodat er extra dingen konden worden gekocht...Ik zag ergens de naam van Lia de Back die aan de majoor Fransweg (22?) heeft gewoond voorbijkomen. Lia is in december 1969 getrouwd met mijn broer Hanno en hebben een dochter (Annemieke) en een zoon Hanno jr. gekregen... Ik weet nog dat wij tijdens de toen nog echte winters, het gravelveld achter het clubhuis 's avonds en 's morgens vroeg werd opgespoten en dat er, omdat er ook verlichting was, tegen een bedrag tot 's avonds laat schaatsen... Zelf heb ik tussen 1959 en 1963 op de Klaas de Vriesschool gezeten

Leo Hartman

Speeltuin helaas verdwenen.

Zo af en toe fiets ik nog wel eens door ons oude buurtje, helaas zag ik laatst dat de speeltuin werd afgebroken/verwijderd, vele leuke momenten daar mee gemaakt.

André Hammersma

Voorzitter Kneulman

De bij mijn weten laatste voorzitter van Wiltzangh, de heer Kneulman, was nog te zien in de documentaire "De Akbarstraat"die Felix Rottenberg in 2002 maakte. Vooral de opname in het vernielde kapelletje in de binnentuin van de Akbarstraat vond ik ontroerend.

Ans van de Wateringen

de Heer voorwerk

Ik kom Dick regelmatig tegen in Osdorp en hebben het altijd nog over de tijd in de Akbarbuurt ik woonde op nummer 50/2 hoog en dan begint hij helemaal te glunderen een schat van een man.

Han Dehne

Speeltuin vereniging Wiltzangh

Zoals al eerder opgemerkt is inderdaad één van de oprichters mijn vader Jo Dehne.

Wijzelf waren thuis met 8 kinderen woonachtig in de Akbarstraat no. 71. In 1955 werd bij ons thuis door een aantal vaders (helaas weet ik geen namen meer) en 1 moeder besloten om een speeltuin te gaan bevorderen achter de Akbarstraat. Dat hele terrein was toen nog leeg en er was jeugd genoeg om deze nieuwe wijk hiermee bezig te gaan. In 1956 werd de speeltuin definitief opgericht.

Frans van Dijk

Nog een penningmeester

Ik was bezig om voor een boek wat ik over mijn leven schreef en tijdens het zoeken op internet deze pagina tegen. Ik heb voor dit boek -zo'n 3 geleden al- wat geschreven over Wiltzangh omdat mijn beide ouders, mijn broers, schoonzus (en iktoen een klein beetje) vrijwilligers waren. ik wil u dan ook onderstaand stukje niet onthouden. Omdat ik niet weet tot wanneer mijn moeder actief is geweest maar wie weet kent haar .....§ 1.0 Vrijwilligerswerk: deel 1 Ik kom ook uit een gezin dat vrijwilligerswerk niet schuwde. Zo waren mijn ouders zeer actief lid van de speeltuinvereniging Wiltzangh. Mijn moeder was daarvan de penningmeester en mijn vader haalde wekelijks of maandelijks de contributie op. En vanaf die tijd zijn mijn broers en ik automatisch ook vrijwilligerswerk gaan doen. Zo kan ik mij herinneren dat mijn eerste daad was om op honderden doosjes lucifers een sticker te lijmen en -ik zie ze, met hun groene opdruk, nog voor me- die toen voor fl. 0,05 per doosje te verkopen, zodat er van dat geld een clubhuis gebouwd kon worden.
Toen dat gebouw er na jaren heb ik daar………….

leren judoën en was ik….. lid van een bootjesclub
Bij de bootjesclub maakte je van een klomp hout een soort “botterachtig” schip die je in eigen kleuren schilderde en daarna plaatste je de mast en zeilen. In Amsterdam waren/zijn er meerdere van die boortjesclubs en daarom werden en worden er nu (2015) nog één keer per jaar op de “Bosbaan” in het Amsterdamse bos wedstrijden gehouden. (zie foto) Toen ik 14 jaar was, was ik al vrijwilliger bij de disco’s. In die jaren 60 waren er nog eens echte winters en achter de speeltuin lag een groot gravelveld voor allerlei speldoeleinden. Dit veld werd dan door verschillende vrijwilligers waar onder Hanno - en omdat ik mocht helpen vond ik best spannend - met een brandslang ’s avonds opgespoten. Na enkele dagen en avonden van opspuiten schaatsen. Omdat er kunstlicht was kon men er ook aan het eind van de middag als het ging schemeren en als het donker werd worden geschaatst.

Arie Haagsma

Re: Wiltzangh

Arie Haagsma:
Misschien dat de Heer Dick nog namen weet van mede oprichters, ik ken er o.a. 1 waar wij vroeger 5 cent moesten betalen om televisie te kunnen kijken, dit geld was bestemd voor de speeltuinvereniging, dus de Heer DFick moet deze naam zeker kennen. vr gr.

tijdens onze vriendendag, kwam als oprichter van deze speelltuin vereniging naar voren de heer Deene,

Myrna Vonk-Goldsteen

wat leuk!

U kent dan ook vast Ed en Geertje Goldsteen.Ook Nannostraat en later Boutenburg! Nu helaas beiden niet meer bij ons,maar ook ik heb als nichtje in deze speeltuin gespeeld als we op visite waren!

Loes Kuijkens

Re: Wiltzangh

Loes kuijkens:

Ik las uw stukje over Wiltzangh en mijn herinneringen gingen met mij op de loop.
Wij woonde in de Schaapherderstraat en onze zonen Roland en Hans speelde ook in de speeltuin, uw zonen zaten bij hun in de klas. de Sinterklaasfeesten en carnavalsoptochten waren heel leuk, van het laatste hebben we nog een filmpje.
Dat de speeltuinen niet meer in trek zijn is niet helemaal waar, j.l. Woensdag waren wij uitgenodigd de westerspeeltuin op het Cremerplein bestond 100 jaar de bewoners hebben de speeltuin opgeknapt en is heel mooi ingericht afgestemd op deze tijd.
Een poosje geleden heb ik een stukje geschreven over deze speeltuin waar ik als kind heb gespeeld in geheugen van west met daarbij twee oude foto's van circa 100 jaar geleden.
Zo werd ik benaderd of een er van mocht worden gebruikt om vergroot op een trafohuisje dat staat in de speeltuin te worden geplaatst. Zo is deze speeltuin na zo veel jaar nog zeer actief met vele clubjes.
Ik vond de stukjes over Wiltzangh heel leuk om te lezen

Arie Haagsma