De Dorus Rijkershof

“Een unieke plaats om te wonen”

Auteur: Ton Veele
Sloterplas, Slotermeer

Ton Veele woont sinds 1991 in Nieuw-Zeeland, maar bracht zijn jeugd door in de Dorus Rijkershof, Slotermeer. Hier vertelt hij zijn verhaal, aangevuld met foto’s en twee prachtige filmpjes.

Dorus Rijkershof, uitzicht op de Sloterplas Foto: Ton Veele

Het begin
We zijn er in 1955 komen wonen. Ik was nog geen jaar, mijn oudste zuster was drie en mijn jongste zuster was nog niet geboren; die kwam pas in 1961. Mijn ouders zijn opgegroeid in de Indische buurt en moesten door gebrek aan huurwoningen in die tijd noodgedwongen een tuinhuisje huren ergens in Diemen. De bouw van de tuinsteden was dus een geweldige uitkomst voor hen en vele andere jonge gezinnen. In die tijd was Slotermeer nog maar een zandvlakte, koud en guur in de winter, met weinig bescherming tegen wind en regen.

Zwemmen, vlotten bouwen en vuurtje stoken
De Dorus Rijkershof is één van de drie hofjes recht tegenover de jachthaven aan de noordzijde van de Sloterplas. Door deze hofjes een aantal graden te draaien heeft iedereen vanaf zijn balkon een goed uitzicht op de Sloterplas en de Jachthaven. Er woonden veel gezinnen met kinderen en we gingen ook in grote groepen tegelijk naar school. In de zomervakantie gingen we met zijn allen naar het strandbad en in de winter schaatsten we op de jachthaven, we verveelden ons maar weinig. Ieder kind uit de buurt moest leren zwemmen. We waren omringd door water en door de vele bouwprojecten was er veel hout te vinden waar wij vlotten van bouwden. De rest van het hout werd gebruikt om vuurtjes te stoken op het land. Ieder kind uit de buurt kwam wel eens thuis met een nat pak of stinkend naar de rook.

Bootje varen in de jachthaven Foto: Ton Veele

De winter van 1963
In 1963 was er een hele strenge winter, de Sloterplas was toen helemaal bevroren en je kon over het ijs helemaal van Slotermeer naar Osdorp lopen. Er ging zelfs een gerucht dat men met een auto op het ijs had gereden.Op de dichtgevroren jachthaven hebben we met veel vallen en opstaan leren schaatsen op onze Friese doorlopers. De schaatsen zaten ondergebonden met zo’n veter die na verloop van tijd erg los ging zitten en dan stond je meer naast de schaats dan erop. Het was dan ook een drama om die bevroren veter uit de knoop te halen en de schaats er weer opnieuw onder te binden.

Filmpjes
Mijn vader had in die tijd een 8mm filmcamera. Het was een simpele camera, fixed focus, niet elektrisch, en je moest hem opwinden om er mee te kunnen filmen. Mijn vader heeft het unieke gebeuren van de winter van 1963 kunnen vastleggen in dit filmpje, te vinden op YouTube:

Er is ook een filmpje van spelende kinderen in de DorusRijkershof en een rolschaatsclub waarover ik weinig kan vertellen want niemand van ons gezin was daar lid van:

Een unieke plek om te wonen
Tot 1975 heb ik in de Dorus Rijkershof gewoond. Daarna in Haarlem, opnieuw Amsterdam en tenslotte Almere. Ik woon nu in Nieuw Zeeland met mijn gezin, kom natuurlijk geregeld terug om mijn zusters en vader te bezoeken. Ik kan het nooit laten om dan even de fiets te pakken om langs de Dorus Rijkershof te rijden. Er is natuurlijk wel wat veranderd in al die jaren: de huizen hebben nieuwe ramen, er is een nieuwe speelplaats, de Noordzijde is afgesloten voor het doorgaande verkeer en de bomen zijn groot. Er wonen nu ook anderen mensen, maar zij zullen het waarschijnlijk met mij eens zijn dat het een unieke plaats is om te wonen.

Ben Gaillard

Dorus Rijkershof

Het was zeker leuk wonen in die tijd aan de Sloterplas. Alhoewel ik in het Jan Cupiodohof woonde herkende ik veel leuke dingen uit die tijd. Heb er gewoond van 1955 t/m 1967. Heerlijke jeugd gehad daar aan de haven en Sloterplas.

Rene Buijn

Dorus Rijkershof

Het was zeker leuk wonen op de Dorus Rijkershof, de herinneringen die hier worden opgehaald heb ik ook zo beleefd, het was een mooie tijd.

Ik woonde samen met mijn ouders en  zuster Ria op nummer 1"" met uitzicht over de jachthaven waar je kon varen met je rubberboot, vissen of schaatsen, afhankelijk van het seizoen natuurlijk.

@ Ton Veelen, leuk filmpje

van de winter 1963

Ans Pruis

Dorus Rijkershof

Nog even een reactie op eerdere reacties.
De familie Lok woonde op nummer 19 3hg.
Hun dochter Marianne zat bij ons op school.
Wat de reactie van Flip Bookelmann betreft woonde de familie Koopman op de eerste etage.
De familie van Vliet woonde op de tweede etage en naast jullie woonde de familie Versloot.
Naast van Vliet woonde de fam.Maatman, naast Koophof woonde de fam. van der Kleij en dan beneden fam. Gortzak.
Bob van der Kley heeft ook nog lang op het Dorus Rijkershof gewoond, is later verhuisd naar een huisje aan der andere kant van de Burgemeester Roellaan,
Helaas is hij vorig jaar overleden.
Ik weet bijna nog alle namen die daar hebben gewoond
Johan van Wieringen woonde met zijn moeder boven jullie en volgens mij was zat zijn vader op de grote vaart.
Met broer Wim Bookelmann heb ik in de klas gezeten .

Okko Steensma

Re: Dorus Rijkershof

Is er nog iemand die de familie H. Lok heeft gekend?. De familie woonde ook op de Dorus Rijkershof en dhr. Lok was verzekeringsagent bij de Onderlinge 's Gravenhage. Wij hebben hem tot in de jaren 90 als verzekeringsagent gehad, totdat hij zijn portefeuille overdroeg aan iemand anders.

Flip Bookelmann

Dorus rijkershof

Ik ben Flip Bookelmann woonde op nummer 3 drie hoog.
Beneden woonde de familie Gortzak en twee hoog de familie Koopman.
Eind jaren vijftig zijn wij er komen wonen mijn broer
Wim en mijn zus Tineke.
We hebben nog hutten gebouwd bij de jachthaven onder de grond ,waar we ook vuurtje stookte.
Als thuis kwam stonk je naar de rook.
In 1969 ben ik getrouwd eerst in Culemborg gewoont daarna verhuist naar Haaksbergen.
Mijn vader was een van de eerste met een auto in het hof, ruimte genoeg om te parkeren.
IK heb op de Rendorp school gezeten

Johan van Wieringen

Dorus Rijkershof

Mooie winterse foto geschoten vanaf het balkon? Als dit inderdaad 1963 is, dan wonen mijn moeder en ik op dat moment aan de linkerkant op nummer 3, 4 hoog. Ik ben hier in 1959 geboren en wij zijn rond 1978 verhuisd naar Amsterdan-Noord. Ook mijn jeugd aan de Sloterplas was zorgeloos en gelukkig.

Ans Pruis

Dorus Rijkershof

Leuk om dat verhaal te lezen en dan die flimpjes.
Ik was een buurmeisje van Tonny en zijn familie.
Hij woonde op de derde etage en wij in het benedenhuis.
Een fijne jeugd gehad daar en mijn ouders hebben tot 2006 daar gewoond.
Ik woonde in de buurt vlakbij de Burgemeester Rendorpschool.
Mijn ouders en ik zijn in 2006 vertrokken naar Almere.
Daar moesten we nog wel wennen.
Als je meer als 50 jaar in het Dorus Rijkershof hebt gewoond dan is dat omschakelen.
Nog rij ik langs het hofje en er is inderdaad wat veranderd, maar de fijne jeugd herinneringen kunnen ze ons niet afnemen.
Er was bij ons wel een wandelclub van de Familie van Deelen, maar geen rolschaatsclub.
Laatst kwam ik nog foto's tegen van een gezellige avond in het Dorus Rijkershof van de eind jaren 50.
Het waren allemaal jonge gezinnen, en een aantal buren van nummer 7 en 8 hadden een feestje.
Jeugdsentiment.

Christina

Jeugdherinneringen

Ook ik heb mijn jeugd bij de sloterplas doorgebracht in diezelfde tijd. Het was een heerlijke plek om op te groeien. En wat leuk die fimpjes, ik heb zelfs mijn broer gezien in volle actie op de sloterplas. Dus ben ik extra dankbaar. Ik heb Amsterdam ook in 1975 verlaten, waar ik geen spijt van hebt. Maar de sloterplas mis ik nog steeds.