Koningin van de Balkan

De deur staat uitnodigend open. De tochtdeur naar het halletje is altijd net niet dicht.

Aleksandar Sonja (li) en Violetta Sonja (li) en Violetta, de Koningin van de Balkan

Na een welkomstkus van Sonja loop ik direct door naar achteren. Josko, goed gevuld en altijd breeduit lachend, staat nu wat verloren tussen de pannen en de zacht gloeiende barbecues.

Met vochtige ogen omhelst ie me en zegt met z’n Slavische accent: ‘er is een stukje weg’.
Het is 5 februari en zoals al ruim 20 jaar op onze trouwdag zijn wij gast aan tafel van restaurant Aleksandar op de Ceintuurbaan. Samen met het inmiddels opgedoekte Jama aan de Jan van Galenstraat de eerste ‘Joegoslaven’ in Amsterdam. We voelen ons vereerd.
‘Jullie zijn zo echte genieters; hoe is met zoon in Berlijn en met kleinzoon?’ klinkt het steevast.
Aleksandar. Eerst Joegoslavisch, daarna Kroatisch en tenslotte dan maar ‘Grillrestaurant’. De betiteling volgde het verloop van de burgeroorlog in het land van Tito in de 90-er jaren op de voet. Zo ver weg en toch zo voelbaar in hun hart. Openhartige gesprekken aan de bar als de laatste gasten weg zijn. Aleksandar. Met z’n nooit nostalgische visnetten aan het plafond en z’n authentiek koperen prullaria op de randen langs de muur.

Een groep Japanners heeft bezit genomen van het achtergedeelte, het trapje af achter de halfopen muur van flessen wijn. Plavac vinden wij de lekkerste.
Sonja holt heen en weer om vooral bier voor ze te halen. Het gaat niet van harte. Hun stemming is te uitbundig. Een verontschuldigend handgebaar van Josko. We begrijpen het. Die Japanners kunnen ook niet weten dat Violetta, al meer dan dertig jaar de drijvende kracht en het gezicht van het restaurant, de in haar lijf woedende kanker niet heeft kunnen overwinnen.

‘Zij was van God en van de wereld’, zegt haar zus Sonja als wij de nacht van Amsterdam Zuid ingaan. We zullen haar missen, de Koningin van de Balkan in Amsterdam.

Gepubliceerd: 14 maart 2007

De hele serie verhalen van Ruud vindt u hier: Ruud's Rondje

Restaurant Aleksandar Gastvrije Josko en Sonja

Restaurant Aleksandar Sfeervol

Restaurant Aleksandar Sonja en Violetta in de keuken

Willem

Re: Sonja

Renovating:
Is Sonja, dé Sonja Tito uit Utrecht?
Graag een reactie

Niemand reageert

Renovating

Sonja

Graag een reactie

marielle

Vraag

Weet iemand waar Josko vandaan komt en wat zijn achternaam is?
Ben op zoek naar een Josko uit Krmcina (Sveti Petar heet het nu)

Brigitte Kruikemeier

voor sonja

lieve sonja, is jullie restaurant nu echt dicht? hoe gaat het met je? we wilden graag weer eens komen eten met Zoran weet je wel?Hopen dat alles goed met je is..Misschien kunnen we iets van je horen. gittejolande@gmail.com
Heel veel liefs van Brigitte, Joep, Romana,Kimberley en Zoran.xxxxx

Nogmaals Aleksandar

Ik zie dat mijn mailadres hier niet zichtbaar is, dus ik plaats het maar even: channahvanstraaten@hetnet.nl
Ik wil heel graag weten wat er aan de hand is, en vooral hoe het met Sonja is.

Channah

Aleksandar is dus echt weg?????

Hallo Marianne (en Ruud)

Mijn vriendin en ik waren ook zeer trouwe bezoeksters van Aleksandr. Al jaren.
Toen wij het trieste nieuws van het overlijden van Violetta hoorden hebben we nog tot diep in de nacht met Sonja zitten praten. Een ander, niet in Nederland wonend verstandelijk gehandicapt zusje van haar was ook al overleden, net als mijn eveneens verstandelijk gehandicapte zusje, waar we zoveel over gepraat hebben.
Enige tijd geleden wilden mijn vriendin en ik weer eens bij Sonja gaan eten, maar het restaurant bleek gesloten. Nog maar eens een keer er langs gelopen. Vergeefs. Nog eens. Weer vergeefs. Dit weekend hebben we overlegd hoe we erachter konden komen wat er aan de hand was. We hadden bedacht dat de buren dat wel zouden weten, en mijn vriendin is vandaag bij de kapper binnengestapt, maar die wist alleen dat de zaak waarschijnlijk niet meer open zou gaan. Weet jij/weten jullie wat de oorzaak is? Als je dat hier niet wilt neerzetten kun je mij ook mailen.

Groeten van Channah

alle goeds

dag Aleksandar

wat heel jammer, dat jullie niet meer in jullie gastvrije restaurant zitten.....IK wens jullie veel sterkte toe en hoop, uiteraard, dat het nog een keer goed komt in alle opzichten.Marianne