De orchideeën van Willy

Auteur: Jan Hart

‘Je bent als een wilde orchidee…….’. Jarenlang klonk dit lied en de stem van Willy Alberti door mijn ouderlijk huis. Mijn ouders waren er gek op. Eerst op plaat – ja, ja, van die grote zwarte schijven die nu weer helemaal retro hot en cool zijn - en later op cd.

Opening van de platenzaak van Willy Alberti, tevens uitreiking diamanten plaat voor de hit 'Marina'; v.l.n.r. Tonny Alberti, Willeke Alberti, Willy Alberti, Ria Alberti en de directeur van Phonogram Jack Haslinghuis. 28 november 1968 Bron: Historisch Archief ANP, fotograaf Jacques Klok.

Willy en Tonny Alberti
Mijn ouders woonden toen aan het A.W. Grootehof in Osdorp en kochten de platen dan ook vaak in de toenmalige platenzaak van Willy en (later) zijn zoon Tonny Alberti aan het Osdorpplein.

Die zaak en mijn pa en ma zijn er alle drie niet meer, maar laatst kwam ik de platen weer tegen bij het samen met mijn zus uitzoeken en opruimen van mijn moeders spulletjes, en herinneringen kwamen boven.

Wilde orchideeën
Die herinneringen werden versterkt toen ik, op doktersadvies voor herstel van een liesoperatie, weer eens een stukje langs de Sloterplas liep. Wat zag ik daar voor fraai bloeiende planten langs het pad? Ik liep er dichter naartoe en…….ja hoor: orchideeën, in het wild. Mijn moeder hield ook van orchideeën, maar dat waren (vond ik) van die stijve gecultiveerde staken uit een glazen potje met aan het uiteinde twee kelkachtige bloemen. Meer kunst dan natuurlijk. Nee, dan deze. Ruim een meter hoog en met trossen vol groeiden ze zomaar in die oase van Nieuw West.

En zo kwam een stuk tekst en de melodie weer terug:

‘Je bent als een wilde orchidee
Die niets dan de zonzijde ziet……….’.

De rest van het lied is droeviger, maar dat deerde mij even niet. Al zingend vervolgde ik mijn wandeling, een tegenloper verbaasd achterlatend.
Mijn lies voelt al een stuk beter.