Een kus in de Sloterhof - deel 1

Mijn jeugd in Slotervaart

Slotervaart

Soms moet je enige tijd weg zijn om het verlatene te waarderen. Weg uit Nederland sinds 1995, bezoek ik jaarlijks mijn ouders in Nieuw-Sloten. Ik gebruik die bezoeken al enkele jaren om al wandelend door de “Sloterhof” een beetje terug te keren naar mijn jeugd in Slotervaart.

Comeniusstraat 129 t/m 325 (vrnl.), gezien vanaf de Cornelis Lelylaan, 1958 Bron : beeldbank, Stadsarchief Amsterdam

Comeniusstraat 199
Mijn ouders verhuisden naar de Comeniusstraat in 1963. Tussen 1965 en 1987 heb ik in drie verschillende woningen van architect Berghoef gewoond: eerst in één van de witte portiekflats, op nummer 199. Die woning had één slaapkamer aan de voor- en achterkant met daartussen toilet en ‘badkamer’ (wastafel en stenen douche-cel), een van de voor- naar de achterkant lopend woon/eet gedeelte en een keukentje tegenover de voordeur.

Comeniusstraat 187-203 (vlnr), 2007 Bron: beeldbank, Stadsarchief Amsterdam

Toegang Comeniusstraat 199 Bron: foto Pieter de Rijke, 2015

Voetballen en meisjes
Tussen de witte flats lagen een parkeerplaats en plantsoentje met bomen. Daar voetbalden we. Jassen op de grond als doelen en regelmatig knalden we de bal op de garages die dwars stonden op de witte flats. Mijn buurjongen Jürgen speelde het beste van ons. Onder de flat, voor de portieken, stal ik mijn eerste kus ooit, van zijn zusje Patsy...

Comeniusstraat 199, grasveldje Bron: foto Pieter de Rijke, 2015

Klik hier voor deel 2.