Dwaal rond en ontdek Nieuw-West

Verborgen verhalen uit het Gouden Eindje

1 Fan
Nieuw-West
Michel de Klerkhof  (Architectenbuurt), 1976. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Michel de Klerkhof (Architectenbuurt), 1976. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Aan de rand van Geuzenveld, daar waar de stad ophoudt en de polder begint, ligt een deel van Amsterdam wat je misschien nog niet kent. Ik in ieder geval niet, tot voor kort. Dit laatste stukje stad kent googlemaps als de Architectenbuurt maar voor bewoners is dit het Gouden Eindje. Een paar jaar geleden kwam ik voor het eerst in deze buurt om in opdracht van een woningcorporatie met bewoners te praten over het thema veiligheid. Dat dit wat te wensen overliet was geen verrassing maar de mensen die ik ontmoette en de plek wel!

Gouden Eindje
Als je je een weg hebt gebaand door de hoogbouwflats van Geuzenveld en ineens eindigt bij pittoreske laagbouwhuizen grenzend aan groene hofjes vol bloesembomen dan begrijp je waarom deze plek het Gouden Eindje wordt genoemd. De diverse bewoners hebben om verschillende redenen hun weg gevonden naar dit stukje stad; op zoek naar meer ruimte, meer kansen of een lagere huur. Daar zit je dan als rasechte Jordanees of exotische Cubaan in de stilte van Nieuw-West. Ik hoorde de meest interessante verhalen.

Wanderview
Toen ik een paar jaar later bij Community Art project OntkiemWest aan de slag kon in dezelfde wijk greep ik de kans aan om een aantal van deze onopgemerkte verhalen naar boven te halen. In de zomer van 2014 organiseerde dit cultureel-maatschappelijke project een evenement op een braakliggend landje aan de rand van de Architectenbuurt en heb ik als Wanderview een expositie van verhalen vormgegeven. Bezoekers werden uitgenodigd om rond te dwalen door verschillende geluidsfragmenten en beelden die ik had verzameld uit het Gouden Eindje.

Buurtbewoners luisteren tijdens de verhalenexpositie in de wijk waar Maria woont naar haar verhaal. Bron: foto gemaakt door Anna Swagerman, juni 2015.

Het thema van de expositie was Dwaal rond en ontdek. Omdat dit stukje Amsterdam voor mij een ontdekking was, leek het me interessant om van bewoners te horen wat zij zoal ontdekt hebben. Een open vraag die er toe leidde dat ik in gesprekken belandde die uiteenliepen van het ontdekken van een nieuwe Indonesiche toko tot aan een diepgaand levensinzicht. Drie van deze verhalen deel ik hier op de website van het Geheugen van West. Mooi dat dit platform stimuleert om het wilde westen van de stad te ontdekken!

Namen van de vertellers zijn op aanvraag gefingeerd.

Klik hier voor meer informatie over Wanderview.