Herinneringen van Theo Verhoeven

Verteller: Theo Verhoeven
Geuzenveld

In november 1957 kwamen wij vanuit Amsterdam-Oost in Geuzenveld wonen. Toen we hier aankwamen met de verhuiswagen, was de straat nog niet aangelegd en moesten we over de rijplaten lopen. Het was nog erg leeg om ons heen, waar nu het Basiushof is was niets, een groot leeg veld waar je lekker kon spelen. De Dr. Colijnstraat moest nog afgebouwd worden.

Melkwinkeltje Ruys de Beerenbrouckstraat Het melkwinkeltje aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Met oude telefooncel, de kratten voor melkflessen en een brandmelder. Met rechts de telefooncel en een brandmelder.

Er waren ook al een paar winkels, zoals een viswinkel op de hoek van de F. van Dorpstraat. Op de volgende hoek was de melkboer, van de familie Van de Kort, die met zoons de wijk in gingen om de melk te slijten. Ik herinner me nog de namen, Wim en Theo, die de melk ook naar drie hoog brachten. Op de volgende hoek had je de de Sperwerwinkel van de familie Hoveling, die later naar het tegenover liggende pand ging in de Ruys de Beerenbrouckstraat, op de hoek van de Pieter van de Werfstaat. Er kwam ook een groente/kruidenierswinkel in de Dr. H. Colijnstraat en een bakker op de volgende hoek waar de heer Hexspoor de baas was. Later begon hij een kleine snackbar naast de bakkerswinkel en daarna had hij een snackbar waar nu de noodstop is.
Op de hoek van de Wigbolt Ripperdastraat was een sigarenwinkel van de familie Almering, na enige jaren is daar een elektriciteitswinkel gekomen en nog iets later verkochten ze ook grammofoonplaten. Op de volgende hoek was een slagerij van de familie Blommestein, waar wij zaterdagavond wel hielpen schoonmaken en waar mijn zus jarenlang gewerkt heeft.

De noodscholen waren over heel Geuzenveld verspreid, de meisjes gingen naar de school bij de Dolhaantjesstraat en de jongens naar de Sam van Houtenstraat, tegen de dijk aan. Ik herinner me nog dat ik van 8 tot 1 uur naar school ging vanwege ruimtegebrek op de scholen. De hogere klassen gingen van 1 tot 6 uur naar school. Ook had je een katholieke kerk met als bouwpastoor pastoor Nilissen, die je overal in Geuzenveld op zijn Solex tegenkwam en die met iedereen een praatje kwam maken. Op zondag waren er 7 diensten in de noodkerk aan de Sam van Houtenstraat en die was dan ook afgeladen. Ook herinner ik mij de vakantieschool op het veld aan de Wigbolt Ripperdastraat. Een paar grote witte tenten waar we in de vakantie bezig gehouden werden.

We hadden een buurman die bij het GVB werkte en die een keer met de bus naar huis kwam (wat niet mocht). Hij probeerde te keren in de Wigbolt Ripperdastraat en zakte weg in het landje. Hij is er later uitgetakeld door zo’n zware kraan van het GVB. Ook in de winter was er altijd wel wat te beleven op straat, een buurman had een auto en bij sneeuw konden de sleeën achter zijn auto vastmaken en zo werden wij voortgetrokken over de sneeuw.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Wigbolt Ripperdastraat (landje) Het landje aan de Wigbolt Ripperdastraat was nog helemeaal leeg.

Slagerij Blommestein (1)

Ben Smit

Reactie op Annetjuh: Slagerij Blommestein

Slagerij Blommestein in de Wigbolt Ripperdastraat was inderdaad van Joop Blommestein waar later zijn zoon Ruud ook kwam werken, de broer van Joop, Henk Blommestein had een slagerij op de Haarlemmerdijk.

Edith Speekman

Ruys de Beerenbrouckstraat 119 3 hoog

Mijn ouders kwamen van de Ceintuurbaan naar de Ruys de Beerenbrouck 119 3 hoog omstreeks 1958. Ik ben hier geboren. Na 3 jaar zijn we verhuisd naar Castricum, waar mijn vader al heel snel overleden is. Wie kent hem nog en weet iets over hem te vertellen? Ik zou het heel leuk vinden om iets te horen omdat ik weinig herinneringen heb.
Edith Speekman

Peter

Ruys de Beerenbrockstraat

Wie kan mij iets vertellen over de familie van Keulen.
Deze hebben ook gewoont op de Ruys de Beerenbrouckstraat naast de Familie Cats.

Met vriendelijke groet,

Peter
hyena.peter@gmail.com

Han Kristel

Wigbolt Ripperdastraat 1958-1965

Heerlijk deze herinnering. Ik ben daar geboren, ik meen nummer 11, maar weet dat niet zeker. Vandaag (augustus 2011) daar weer voor het eerst geweest sinds 65 en de schok was best wel groot bij de aanblik. Mijn vader was buschauffeur bij het GVB. De naam Blommestein klinkt inderdaad heel bekend. Ik weet nog dat we een zinken teil buiten zetten en van 2 hoog met de slang het teiltje vulden. Dat was toen ons kinderbadje.

Rene van Droffelaar

Re: hudepohl

anneke welman:
Hoi,ik las net je stukje Ik kan me nog wel herinneren,de fam. Hudepohl.En helemaal de fam. Zandbergen....Die woonden boven ons in de Smitstraat en naast ons in de Ruys de Beerenbrouckstraat.
Mijn oudste broer is inderdaad
Loek Welman.
Groet van
Anneke Welman

Mijn naam is Ron van Droffelaar en ik was een pleegzoon van de fam. Zandbergen en ben toen in 1959 weer weg gehaald door de kinderbescherming. Ik heb nog contact met ze gehad tot 1973 en weet nu niet meer waar ze zijn.

Joke Kolsteeg

Ruijs de Beerenbrouckstraat 119-I

Leuk om al deze stukjes te lezen, heb dus op 119-I gewoond, van 1960 t/m 1976, Gerard Doffer,
verder ken ik nog de volgende personen op de trap 119 en 121, Luckerhof, Moerkamp, Hudepol, Melkert(d), trap naast ons 117 Willemse.
Groet Gerard.
De account is van mijn vrouw

Fred

Smitstraat versus Geuzenveld

Wat grappig dat meerder mensen uit de Smitstraat naar Geuzenveld verhuisden. Ik woonde in Geuzenveld van 1964 tot 1974 . Toen ik op mezelf ging wonen was mijn eerste woning in de Smitstraat 45 hs . April 1977 - Oktober 1979. 2 huizen naast de schoolingang. Tegenover de groenteman en aan de achterkant lag het schoolplein.
De woningen waren/zijn van woningbouwvereniging Het Oosten en stonden toen op de nominatie om gerenoveerd te worden. Sommigen waren zelfs al dichtgespijkerd net als die van mij. Maar de planning daar liep uit, de houten schotten voor de ramen werden weer weggehaald en ik mocht in een benedenwoning gaan wonen tot de renovatie echte aanvang nam. Dat duurde dus nog ruim 2 1/2 jaar. Ik heb er met plezier (met een Geuzenveldse "dame") gewoond ondanks dat er alleen koud stromend water in de woning was en geen douche gelegenheid. Uiteraard was dat het eerste wat we toen aangepast hebben.

Wim Hudepohl

Hudepohl

Joop, ik dacht op 26 I boven de drogist, in ieder geval recht t/o de fam. Welman.

anneke welman

hudepohl

Loek Welman.

Groet van
Anneke Welman

Joop

Wel huisnummer?

Hallo Wim Hudepohl , op welk nummer heb je gewoond in de Smitstraat ?

Wim Hudepohl

Welman

De familie Welman ken ik wel. Ik heb als kind tegenover de fam. Welman in de Smitstraat in Oost gewoond en nadien in de laagbouw t.o. de Ruijs de Beerenbrouckstraat. Ook in de Smitstraat woonde toen fam. Zandbergen (ook verhuisd naar de Ruijs de Beerenbrouck). Als ik mij niet vergis was er ook een Loek Welman.

Slagerij Blommestein

De slagerij Blommestein is van mijn oom Joop geweest. Hij was getrouwd met mijn tante Door en had 4 kinderen: René, Ruud, Peter en Jos.
Ik ben er bijna 1 jaar in huis geweest en heb menigmaal met mijn neef Ruud een fikkie gestoken op het "landje". Voor een kwartje haalden we koekkruimels bij de bakker. Heb er zelfs op een school in de buurt gezeten, weet de naam niet meer.

Anneke Welman

namen

hier een paar namen van mensen die op onze trap woonden
fam. welman. fam koens. fam lammertink..fam tamis...fam. willemsen

Anneke Welman

optreden van de band in de Ruys de Beerenbrouckstraat

foto is opgestuurd,komt eraan,de zanger is mijn broertje Tonnie Welman

Anneke Welman

foto

Hoi,hier Anneke(Welman)Ik heb gister een foto ingestuurd van de band,ik hoop dat het goed is gegaan.Mijn broertje is de zanger.,Tonnie Welman.De foto is van ongeveer uit 1961.,maar ik weet het niet precies.
Leuk al die verhalen en foto,s.Als ik weet hoe het precies moet zal ik meer foto,s erop zetten.
Wie kent onze familie nog???de Welmannen van 115

Ik heb op de Wigbolt Ripperdastraat gewoond. Ik ken de slagerij wel maar niet de mensen/kinderen die daarbij hoorden. Het was een slagerij met zaagsel op de vloer. Een keer in de zoveel tijd kwam er een vrachtwagen met 'naakte' koeien. Die werden door mannen naar binnengedragen. Ze liepen bijkans onder die koeien. Een gek gezicht. De koeien werden binnen aan grote haken opgehangen. Dus als je naar binnenkwam moest je langs die koeien.

Ik heb in de Wigbolt Ripperdastraat gewoond en ken de slagerij wel maar niet zo zeer de mensen die de winkel beheerden. Het was wel zo'n slagerij met zaagsel op de vloer en een keer in de zoveel tijd kwam er een grote wagen en dan kwamen er allemaal 'naakte' koeien uit die wagen. Daaronder waren de mannen verstopt. Was als kind interessant om te zien. Die koeien werden aan grote haken vooraan de winkel opgehangen. Dus als je binnenkwam moest je langs die opgehangen koeien. Maar je wist wel waar je vlees vandaag kwam.

Vraag aan Anneke natuurlijk ipv Annatjuh

sorry verkeerde persoon, moet Anneke zijn.