Herinneringen van Theo Verhoeven

Verteller: Theo Verhoeven
Geuzenveld

In november 1957 kwamen wij vanuit Amsterdam-Oost in Geuzenveld wonen. Toen we hier aankwamen met de verhuiswagen, was de straat nog niet aangelegd en moesten we over de rijplaten lopen. Het was nog erg leeg om ons heen, waar nu het Basiushof is was niets, een groot leeg veld waar je lekker kon spelen. De Dr. Colijnstraat moest nog afgebouwd worden.

Melkwinkeltje Ruys de Beerenbrouckstraat Het melkwinkeltje aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Met oude telefooncel, de kratten voor melkflessen en een brandmelder. Met rechts de telefooncel en een brandmelder.

Er waren ook al een paar winkels, zoals een viswinkel op de hoek van de F. van Dorpstraat. Op de volgende hoek was de melkboer, van de familie Van de Kort, die met zoons de wijk in gingen om de melk te slijten. Ik herinner me nog de namen, Wim en Theo, die de melk ook naar drie hoog brachten. Op de volgende hoek had je de de Sperwerwinkel van de familie Hoveling, die later naar het tegenover liggende pand ging in de Ruys de Beerenbrouckstraat, op de hoek van de Pieter van de Werfstaat. Er kwam ook een groente/kruidenierswinkel in de Dr. H. Colijnstraat en een bakker op de volgende hoek waar de heer Hexspoor de baas was. Later begon hij een kleine snackbar naast de bakkerswinkel en daarna had hij een snackbar waar nu de noodstop is.
Op de hoek van de Wigbolt Ripperdastraat was een sigarenwinkel van de familie Almering, na enige jaren is daar een elektriciteitswinkel gekomen en nog iets later verkochten ze ook grammofoonplaten. Op de volgende hoek was een slagerij van de familie Blommestein, waar wij zaterdagavond wel hielpen schoonmaken en waar mijn zus jarenlang gewerkt heeft.

De noodscholen waren over heel Geuzenveld verspreid, de meisjes gingen naar de school bij de Dolhaantjesstraat en de jongens naar de Sam van Houtenstraat, tegen de dijk aan. Ik herinner me nog dat ik van 8 tot 1 uur naar school ging vanwege ruimtegebrek op de scholen. De hogere klassen gingen van 1 tot 6 uur naar school. Ook had je een katholieke kerk met als bouwpastoor pastoor Nilissen, die je overal in Geuzenveld op zijn Solex tegenkwam en die met iedereen een praatje kwam maken. Op zondag waren er 7 diensten in de noodkerk aan de Sam van Houtenstraat en die was dan ook afgeladen. Ook herinner ik mij de vakantieschool op het veld aan de Wigbolt Ripperdastraat. Een paar grote witte tenten waar we in de vakantie bezig gehouden werden.

We hadden een buurman die bij het GVB werkte en die een keer met de bus naar huis kwam (wat niet mocht). Hij probeerde te keren in de Wigbolt Ripperdastraat en zakte weg in het landje. Hij is er later uitgetakeld door zo’n zware kraan van het GVB. Ook in de winter was er altijd wel wat te beleven op straat, een buurman had een auto en bij sneeuw konden de sleeën achter zijn auto vastmaken en zo werden wij voortgetrokken over de sneeuw.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Wigbolt Ripperdastraat (landje) Het landje aan de Wigbolt Ripperdastraat was nog helemeaal leeg.

Slagerij Blommestein (1)

Willem van't Wout

blommesteijn

Ik ken jullie niet van naam.
Ik heb in de kenau simon hasselaarstraat gewoond. wij voetbalden heel veel op straat met de familie ten have, hofman, paranussa, bongers, schaefers etc.

null

blommesteijn

Die familie Blommesteijn had inderdaad meer kinderen,
wat Jos betreft die is van 1955 , zelfde leeftijd als ik, en is een jaar of vijfentwintig geleden vlak voor z'n trouwen om het leven gekomen bij een fietsongeluk. Hij ligt begraven op St Barbara.

blommestein

hallo , ik heb op de hoek gewoond w.rip.str. 3 h.
de slager had een zoon die Jos heette. er waren dacht ik nog meer kinderen maar dat weet ik niet zeker, alleen Jos is mij bekend. ik woonde daar in de periode van ik denk 1967/68 t/m 1972
groetjes

annatjuh

een vraag

annatjuh, 24 Feb 2008, 10:08
kan iemand misschien wat meer vertellen over
slagerij blommestein? ik weet nou niet zeker of
het de slagerij van me opa is. kan het hem ook
niet meer vragen.

annatjuh

een vraag

kan iemand misschien wat meer vertellen over slagerij blommestein? ik weet nou niet zeker of het de slagerij van me opa is. kan het hem ook niet meer vragen.

Anneke Welman

erg leuk allemaal

Hoi,ik heb ook daar in de buurt gewoond.In de Ruys de Beerenbrouckstraat op nr.115
Fam. Welman,ken je die???
En de band waar je het over had...dat was mijn jongere broer Tonnie,
Als ik weet hoe ik foto,s kan toevoegen zal ik dat doen

Wie ben je als ik vragen mag, ik heb er bijna mijn hele leven op het eerste portiek (nr. 1 2h.) gewoond, in ieder geval... van 1958 tot 1981, dus ik moet vaak met je hebben zitten ouwenelen op het muurtje (lees het art. CBR)

Pieter (pplenter@hotmail.com)

miriam seeder

Pleintje Pieter van der Werffstraat

Deze foto maakt wel wat los zeg!! Wij woonden hoek Pieter van de Werffstraat op III hoog boven de HOCO (Hoveling Cooperatie) van 1957 tot 1970. Weet nog dat wij met een stel meiden aan het ballen waren tegen een van zijn houten of hardboard reclame- panelen. Bleken daarachter al zijn jampotten te staan en die hadden wij er allemaal uitgebald. Begin tijd van de Beatles.... op straat een optreden van beatgroep uit de Ruys de Beerenbrouckstraat met versterkte gitaren vanuit een woning 1 hoog. Luilak vieren om 5 uur op en met pannendeksels naar buiten, conservenblikjes achter de fietsen en luilakbolletjes bij de bakker halen. Er waren altijd zoveel kinderen in de buurt en de dijk voor de deur was 's zomers een geweldig terrein om hutten op te bouwen en 's winters met de slee de opgevroren dijk af sjezen...Een foto van het "landje" roept ook zoveel herinneringen bij mij op. Geweldige tijd, denk er nog vaak aan terug. Ben laatst nog eens ter plekke geweest en werd er een beetje verdrietig van. Maar zo gaan die dingen nu eenmaal. Zelf zijn wij naar laagbouwwoningen in Noord vertrokken en met ons nog een flink aantal gezinnen uit de flats van het Oosten. Wat een overgang was dat want in Noord liepen ze op alle gebied ver op ons achter.

Wigbolt Ripperdastraat

Leuk zeg die foto's van de Wigbolt.
Ik heb er gewoond van 1967 tot 1974 in het eerste portiek.
's Avonds zaten we vaak op het muurtje van het CBR te ouwenelen en het was meestal beregezellig.
Kan een boek vol schrijven over die tijd. Alleen maar leuke herinneringen aan , nou goed dan , een was niet leuk..... toen we gingen verhuizen. Kom er nog vaak langs.