Een Indische buurt in Geuzenveld

Geuzenveld

Al bijna 50 jaar woon ik in de Wigbolt Ripperdastraat, er zit een halve eeuw leven in dit huis! Ik heb er mooie en dierbare herinneringen aan: drie van onze vijf kinderen zijn er geboren. Mijn man is er overleden. Eén van mijn kinderen ook. Ik zal het huis met pijn in het hart verlaten.

Mevrouw Kooren Vinkoert

Mijn man en ik waren, samen met onze twee oudste kinderen, de eerste bewoners van dit huis. We waren net een paar jaar in Nederland, in 1955 zijn we uit Indonesië gekomen. De eerste tijd brachten we door in pensions, daar woonden we in één kamer, zo ging dat in die tijd. Onze dochter en oudste zoon zijn geboren in pensions. Toen onze zoon drie maanden oud was, kregen we de sleutel van ons huis in de Wigbolt Ripperdastraat. We waren de koning te rijk! Wat een ruimte kregen we opeens!

De stichting die ons indertijd hielp met het zoeken naar een woning, had in de straat en zelfs in ons blok een aantal woningen geregeld voor Indische mensen. We kenden ze niet toen we hier kwamen wonen, maar de contacten waren snel gelegd! Het was een hechte gemeenschap, kinderen liepen altijd in en uit en voetbalden op de veldjes in de buurt.

Ik moest er, toen ik net in Nederland was, wel aan wennen dat ik alles zelf moest doen. In Indonesië hadden we een ‘baboe’, die deed alles in het huishouden. Ik kon niet eens koken, wassen of strijken! Maar ik leerde het snel en dat moest ook wel, want hier zijn nog drie zonen geboren, dus ik had een gezin met 5 kinderen te verzorgen.

In het begin kookte ik gewoon aardappelen, groenten en vlees. Indische producten waren bijna niet te krijgen in de buurt! Pas later zijn er winkels gekomen waar je Indische producten kon kopen.
De boodschappen deed ik, zeker in het begin, altijd op de Slotermeerlaan. Hier in de straat zaten een groenteman en een slagerij, verder had je hier niets. Ook de winkels op het Lambertus Zijlplein waren er nog niet. Dat moest allemaal nog gebouwd worden, net als de woningen om ons heen.

Ik heb altijd met veel plezier in de Eendrachtsparkbuurt gewoond. Ik hoop dan ook dat ik hier in de buurt een nieuwe woning krijg!

Mevrouw Kooren Vinkoert (73 jaar)

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Raymond Schardijn

Wigbolt Ripperdastraat

Lieve Nancy, kan jij jou e-mail adres opgeven?want op deze mail gedeelte kan heel Nederland mee lezen.
Alvast bedankt en een fijne dag samen met jou man en kinderen toegewenst.
Gods zegen groetjes Raymond

Raymond,
Verleden jaar kwam ik weer eens sinds lange tijd bij Toko Makassar. Daar kwam ik bij toeval Laura Brinkman tegen. Nog even met haar gesproken. Zij is nog altijd alleen (en nog steeds hetzelfde) en woont ergens in Amsterdam (ik meen bij het Mercatorplein in de buurt). Helaas weet ik niet waar. Misschien dat mijn zusje nog iets van haar weet. Zal haar van de week vragen. Ik had namelijk wel een telefoonnummer gekregen maar die heb ik zelf niet meer. Naar ik weet heeft mijn zusje niet contact opgenomen. Zij ging meer om met Laura. Heb jij in de Jelte Eelsmastraat gewoond?
Groetjes,
Nancy

Raymond Schardijn

Hallo Nancy,uit respect wacht ik wel wanneer de kinderen wat laten horen ik hoop alleen dat het niet te lang duurt omdat mijn ziekte beeld niet te genezen is.verder wordt ik aankomende week 57 jaar.ruim een jaar geleden heb ik +/-5 maanden in het ziekenhuis gelegen eerst in Hoofddorp daarna in Alkmaar en toen in Amersfoort waar ik nu blijvend patient ben.Weet jij hoe het met laura Brinkman gaat? mijn e-mail adres is van mijn werk ( rmm.schardijn@td.klm.com en prive h.peters995@upcmail.nl ) tot horens dan maar en een fijne avond toegewenst.

Groetjes en gods zegen Raymond

Hoi Raymond,

Spijtig te horen van jouw ziekte. Kan je het met medicijnen nog redelijk in de hand houden? Wat goed dat je moeder op zich zelf woont en dat het haar redelijk afgaat. Wat jammer dat je je kinderen niet meer ziet. Is er echt geen toenadering mogelijk? Het is soms zo jammer van al die verloren jaren. Ik weet niet wat de omstandigheden zijn geweest. Mijn moeder zaliger zei altijd vergeven en vergeten is een groot goed. Ik ben nooit op Hyves en ik weet eigenlijk ook niet zo goed hoe dat werkt. Zal mijn zoon straks vragen. Ze zijn even weg. Leuk dat je Jimmy hebt gevonden. Heb je jezelf toegevoegd als vriend/kennis? Want dat schijnt zo te werken. Misschien komen we op die manier achter andere Wigbolders. Op schoolbank ben ik een aantal jaren geleden eens opgeweest. Volgens mij ben ik mijn inlogcode al lang en breed vergeten. Voetbal is niets geworden. Verloren. Mijn zoon is overigens 22 jaar en ikzelf ben op het moment 53 maar wordt volgende maand 54 jaar. Mijn zusje Suzanne wordt dan 52 en mijn broer Andre is 48 jaar.
Nou de groeten maar weer.
Nancy

Raymond Schardijn

Hallo Nancy, op Hyves heb ik Jimmy Vercammen gezien met recent foto van hem,waarschijnlijk kan je ook een paar vriendinnen van jou van vroeger terug vinden en op schoolbank.nl?

Groetjes en tot horens dan maar?

Raymond

Raymond Schardijn

Hallo Nancy uit mijn eerste huwelijk heb ik 2 zonen ( Donny en Ronald 31 jaar en 26 jaar oud )ik heb verder geen kontact met de kinderen wat mij heel erg spijt.ik weet wel waar zij wonen.
Mijn moeder wordt dit jaar 82 jaar oud en woont nog op zicht zelf dat gaat redelijk goed.
Ik zelf heb de ziekte van kahler dat is beenmerg kanker die ziekte heeft mijn nieren al vernietigd zodat ik 3x per week moet Dialyseren in het ziekenhuis te Amersfoort.
Verder werk ik 2 dagen in de week bij de KLM en probeer niet afgekeurd te worden.
Samen met mijn vrouw doen wij leuke dingen country line dansen en naar Indische Kumpulan dans feestjes.
Ik wens je met je man een fijne zondag toe en gods zegen.

Liefs groetjes,

Raymond

Wat vlug Raymond. Mijn gezondheid is goed. Verdrietig om te horen dat jij erg ziek bent. Ik weet niet hoe erg, maar ik denk als je dat zegt dat het niet zo goed is. Wat leuk dat je dan langs deze weg wellicht wat herinneringen kunt ophalen. Ik ben bijna 25 jaar getrouwd en heb een zoon en die heet Max. Max Vercammen was de eerste jongen in mijn beleving waarmee ik speelde. Dus toen mijn man zei wat vind je van de naam Max vond ik dat helemaal geweldig. Mijn broertje Andre is getrouwd en heeft drie kinderen en woont in Almere en mijn zusje Suzanne heeft een vriend en woont in Amsterdam. Zij heeft een dochter. Ik ben inmiddels bijna 15 jaar weg uit Amsterdam. Eerst heb ik na de Wigbolt in Oost gewoond; daarna in Zuid en nu dus in Wognum. Mijn man Ben heeft een aantal jaren geleden een zwaar hartinfarct gehad en is sindsdien niet meer werkzaam. We wonen buiten het dorp en je kent het programma misschien help mijn man is een klusser? Nou dat heb ik dus ook al jaren. Maar vanwege zijn fysieke gesteldheid schiet het niet op. Maar met behulp van medicijnen kan hij redelijk zijn gang gaan. Hij heeft wel snel last van de warmte. Dus als het een warme zomer wordt is dat niets voor hem. Mijn zoon komt zo thuis vanuit Amsterdam. Hij voetbalt op het moment hier nog. Dus ik ga afsluiten, maar vind het zeker leuk om af en toe lekker te kletsen.
Groetjes en het beste voor jou en je vrouw. Heb je overigens kinderen?
Nancy

Raymond Schardijn

Hallo Nancy wat leuk dat je op mijn bericht reageert,ik hoop dat je gelukkig bent en gezond ikzelf ben erg ziek en mijn 2e vrouw zorgt erg goed voor mij.ik ben verhuisd van Hooddorp naar Nijkerk in Gelderland,mijn zusjes Margie en Febe wonen in Almere en Mona de jongste zusje woont in Badhoevedorp verder woont mijn moeder nog steeds in Osdorp Mona mijn jongste zusje vertelde laatst dat Roy Mosselman in Noordholland woont waarschijnlijk in Alkmaar verder werk in vanaf 1972 bij de KLM verder zal ik ook proberen de vrienden en vriendinnen te traceren. liefs en Gods zegen Raymond

Hoi Raymond
Eindelijk iemand die reageert. Volgens mij kennen velen deze site niet. Ik herinner me in ieder geval jouw achternaam maar ik kan er niet zo gauw een gezicht bij bedenken en ook niet meer waar je precies gewoond hebt. Maar als je Jimmy en Roy kent (die waren wel iets ouder dan ik ben) dan moet ik je haast wel kennen. Maar zelfs Max het broertje van Jimmy was iets ouder dan ik ben dus dan zou het heel goed kunnen dat ik niet echt ook met jou speelde. Maar we waren altijd op straat en meestal speelden we samen. Ook bijvoorbeeld cowboytje en indiaantje. Ik was te jong en een meisje en de jongens gingen om ons tossen wie ons moest nemen. We waren ook vaak meteen dood. Ha Ha. Ik was bevriend met Mirjam Nagelmaker tijdens mijn schooltijd (lagere school en middelbare school). Lang geleden heb ik haar nog een keer ontmoet en dat was in het plaatsje Neck waar zij na haar trouwen is neergestreken. Ik weet niet of ze daar nog woont. Mijn zusje Suzanne was bevriend met Bernadette. Volgens mij heeft zij Bernadette laatst in Purmerend (werkt zij daar in een winkel? gezien. Zij had haar niet herkend maar Saartje Paranussa die zij toevalligerwijze op straat ontmoette wel. Volgens mijn broertje Andre wonen ook veel Geuzenvelders in Almere. Ik zou het toch zo leuk vinden als we een hele groep konden traceren, maar dat lijkt me haast onmogelijk. Ik kwam ook bij toeval op deze site. Ik woon nu in Wognum dat is in de buurt van Hoorn. Ik zal je nog wel apart een mail sturen. Ik kijk elke dag op de site of er reacties zijn. Jij bent de eerste van een hele reeks hoop ik. Heb jij nog contacten met Geuzenvelders?
Hartelijke groeten, Nancy Neys
N.B. ik mail mijn emailadres nog wel aan je.

Raymond Schardijn

Jelte Eelsmastraat Wigbolt Ripperdastraat

Hallo Nancy,ken je mij nog? stoeprantje tik en spelen op het pleintje de klimkooi. Ik ben ook van Indische afkomst en je weet wel de naam "Indo" In nederland door omstandigheden.
In de avonduren verstoppertje spelen met Jimmy Vercammen Roy Mosselman, Met Bernadette Nagelmaker ben ik 17 jaar getrouwd geweest.En Laura Brinkman ben ik vergeten weet jij misschien waar zij op dit moment verblijft?
Ik hoop dat ik wat van jou terug hoor.
Groetjes Raymond Schardijn E-mail ( rmm.schardijn@td.klm.com)

Mevrouw Kooren Vinkoert heeft ook nog een zoon Armand. Daarnaast woonde de familie Brinkman (Laura, Shane en Arthur?). Benschop moet Bisschop zijn. De naam Schram komt ook boven drijven, maar daar weet ik niet zoveel meer van. De familie Parinussa in de Jelte Eelsmastraat (Maurits (overleden), Saartje, Eefje en nog een paar.

Nog even een toevoeging.
Naast ons (Wigbolt Ripperdastraat 23-3) woonde de familie Cosaert (dochter Kim meen ik en nog een zoontje) en naast Vercammen de familie Abels. Later zijn die meen ik naar Amsterdam Noord verhuisd.
Zo borrelt er steeds meer naar boven.
Andere namen uit de buurt. Fam. Schumacher in de Dr. H. Colijnstraat; mijn vriendinnetje Nelleke, zij woonde in het portiek naast de slager. Haar vader was plotseling overleden. Ineke van Stigt in de K.S.Hasselaerstraat; families De Vries en Van Straaten, Paranusa, Nagelmaker (vriendin Mirjam; Jose en Bernadette); Petra Niekus (J. Eelsmastraat); Els Borgels, Jose Mientjes, Lida Blok, Conny Cristel, Clarissa Moes, zaten bij mij in de klas op de Maria Regina School. Er zal nog wel meer opborrelen, maar nu even niet. Tot de volgende keer.

Hoi broertje,

Je hebt het allemaal goed verwoord hiervoor. Als ik inderdaad terugdenk aan onze jeugd daar in de Wigbolt Ripperdastraat en hoe we daar gespeeld hebben, ik denk dat je dat tegenwoordig maar weinig nog op die manier tegenkomt. De sociale controle was erg groot. Ook hadden we veel 'tantes en ooms' in de buurt. Het was een grote familie. Ook onze blanke medelanders jeugd en ouders in onze flat zullen volgens mij goede herinneringen hebben. Ik zal wat namen over de boeg gooien voor deze keer. Mochten er mensen op de site komen dan herkennen/herinneren ze wellicht de personen. In ons portaal woonden op de begane grond de families Donker (Elly en Dick en nog een paar kinderen geloof ik); Benschop (Jetje, Treesje en Bennie); Jacobs (Bertje, Ilse); Jutta (met 1 t?, Debby en nog een paar jongens); Vercammen (Jimmy, Max en Charles); Aalberts? (Rikkie en nog een paar); daarboven Neys (Nancy, Suzanne, Andre); gisteren wist ik nog de achternaam van onze naaste buren maar ben het ineens weer kwijt. Op twee hoog kwam op een gegeven moment de familie Rikken wonen en op drie hoog de familie Huffels. In het volgende portiek woonden de families Bosman (o.a. Martin); Van der Schaaf (Meindert, Dirk, Hieke en nog een jongen meen ik); Muller (Ilse, Joyce (overleden), Inez, Ingrid, Irma en Bianca), Mosselman (Joan, Rob, Mady en ?), Velthuis (Richard, Patty, Ellis); Brenda en Roy ...?; Baudoin? en weer Mosselman (Richard, Roy, Lesley en Kim. Volgend portaal: beneden weet ik niet meer zo goed. Eerst twee grote gezinnen en toen kwam de familie Kragtwijk (o.a. Marcel), Kooren Vinkoert (Hedy, Randy, Andre (overleden) ??; daarnaast Laura en ?? achternaam?; Pellencau daarna Daerden (Margie, Rene en ?); daarnaast?; Van Linge (Ed en??); daarnaast? Wie vult het e.e.a. aan? Suzanne heeft een olifantengeheugen dus die moet het maar aanvullen.
Wordt voortgezet.

Onze flat voor 75% indisch

Dag mevrouw Kooren Vinkoert,

Wat een mooie foto van u. Ik ben André Neys, toendertijd een van die kinderen die regelmatig bij u over de vloer kwam. Uw appartement was mijn tweede huis. In 1961 geboren in de Wigbolt Ripperdastraat 23-III als jongste van een gezin met nog 2 oudere zussen, Nancy & Suzanne. In 1984 ben ik verhuisd naar Slotermeer.

Ik heb hele goeie herinneringen aan onze flat. Ons blok bestond nog lange tijd voor 75% uit Indische gezinnen. Dat was wel fijn, we voelden ons allen verbonden. Logisch, we hadden heel veel gemeen. De Nederlandse gezinnen die alle appartementen inclusief achtertuintjes beneden aan de flat bewoonden waren best oké. Soms wel eens wat boos als de voetbal weer eens in hun tuintjes terecht gekomen was. (Wie durft en gaat die bal er deze keer uit halen..?) Een andere keer weer wat ontstemd als er rond oud en nieuw weer eens een berg vuurwerkafval hun tuintjes was ontstaan, maar ja het was ook altijd een wedstrijd wie de langste, krachtigste of mooiste "renteng" had afgestoken. Maar aardig konden die onderburen ook zijn.

Wat mij ook is bijgebleven waren alle gezellige zomeravonden waarop iedereen tussen de trapportieken badmintonden totdat de shuttle echt niet meer te zien was. Niet alleen de kinderen, soms deden er ouders mee. Over de balkons hangend werden de wedstrijdjes bekeken.

Stoepranden, bordjetik, verstoppertje, hand- of voetballen, op de weegschaal bij de slager en snoep kopen bij Almering, in onze straat was voor ons kinderen veel te doen. Ik voelde mij erg veilig in deze buurt. Achteraf realiseer ik mij dat je er heerlijk vrij kon spelen, maar dat er altijd wel iemand was die op je lette: vanaf de balkons hadden de ouders een goed overzicht op de directe omgeving.

Deze balkons zijn bij de renovatie van de flats afgesloten en betrokken bij de keukens. De oorsprokelijke keukens waren erg klein en werden nu 2x zo groot. Lekker eten is nou eenmaal heel erg belangrijk bij ons indischen, de kans is groot dat een onderling gesprek daarover gaat. Een van de dingen die ons verbindt.

Laatst ben ik toevallig door de buurt gereden. Er is heel veel veranderd. Ik weet dat u nu verhuisd bent naar een nieuw appartement in de Colijnstraat. Uw wens komt uit.

Een vriendelijke groet,
André