Nancy Tanis ridder in de orde van Oranje Nassau

Verteller: Nancy Tanis
Eendrachtsparkbuurt

Nancy vindt dat qua bouw de buurt enorm verbeterd is.

Nancy Tanis

Nancy Tanis

Nancy en Theo kregen urgentie omdat ze een te kleine woning hadden en al 20 jaar lid waren van de woningcorporatie. Via herhuisvesting vroegen ze met succes een driehoekswoningruil aan met onder meer een echtpaar dat naar Gelderland trok. Zo kwam het dat in 1970 Theo en Nancy als tweede bewoners een grote beletage maisonnette woning van Het Oosten betrokken in de Wigbolt Ripperdastraat met een tuin van zes bij drie meter. Ze woonden naast slager Blommestein. Door de kinderen had het gezin altijd erg leuk contact met buren die ook kinderen op school hadden. Mevrouw El Aroussi was de eerste buitenlandse bewoner in hun blok. Na het groot onderhoud aan de woningen in de Eendrachtsparkbuurt begin jaren 80 werden de binnentuinen van Het Oosten ook eindelijk vrijgegeven en mochten bewoners op de gazons spelen en ontspannen.

Nancy zette zich in voor het vrouwenwerk in de buurt. Bij Vrouwen Oriënteren op Samenleving (VOS) in buurthuis Geuzenveld van Stichting Ons Huis.
In 1988 vormde Nancy samen met Loes van Berkel, Rita Wijngarten en Joke Vastenal het eerste bestuur van de vrouwenbelangenorganisatie de Hippe Heks bekend onder meer van demonstraties naar de Dam en ‘baas in eigen buik’. Nancy kreeg de coördinatie over het Vrouwenplatform Geuzenveld en werd later bestuurder in het Wijkopbouworgaan Geuzenveld (nu Stichting Buurtbelangen).
Nancy en vele anderen schreven in 1990 mee aan de Nota Vrouwenbelangen en presenteerde deze aan de politiek toen het stadsdelenstelsel werd ingevoerd. In 1993-1994 gaf Nancy cursussen zelfredzaamheid voor vrouwen. Van stadsdeelvoorzitter Miep van Diggelen ontving Nancy Tanis in het stadhuis de titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar rol in de ontwikkeling van het vrouwenwerk in de buurt.

Nancy vindt dat qua bouw de buurt enorm verbeterd is. Ze werd in de loop der jaren ook steeds meer een buurt-VIP. Ze mocht in 1994 op het Abraham Kuijperplein samen met Miep van Diggelen de eerste paal slaan van het grootse stedelijke vernieuwingsproject de Geuzenbaan. Theo en Nancy Tanis moeten ook hun huis uit, maar blijven als het aan hun ligt buurtbewoners. Ze hopen op een woning in het prestigieuze project van Het Oosten, Parkrand. Liefst een woning op de 8e etage, weliswaar zonder box en zolder, maar met een pracht uitzicht op een buurt waar al jaren en nog steeds hun hart ligt.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Nancy en Theo Tanis Nancy en Theo Tanis met 'sloophamer'.