Rijschool Collewijn

Verteller: Jo Kessel
Eendrachtsparkbuurt

Rijschool Collewijn Rijschool Collewijn op de hoek van de Dr. H. Colijnstraat en de Ruyd de Beerenbrouckstraat

"Ik ben geboren in 1955 te Heerlen. Mijn studie Nederlands heb ik in Amsterdam gedaan. Het was een leuke tijd in Amsterdam. Ik woonde toen in Bos en Lommer. Toen ik lesgeven niet meer zo zag zitten, ben ik in 1988 gaan werken bij Rijschool Collewijn. Deze rijschool was in de Dr. H. Colijnstraat. Bij onze rijschool werkten tien mensen. Ik gaf voornamelijk theorielessen en deed de organisatie. We zijn in 2002 vanwege de sloop van de buurt, naar de Jan Rebelstraat in Osdorp verhuisd.
Het was geen emotioneel vertrek, want we zouden er waarschijnlijk toch weg zijn gegaan, al was er geen sloop aangekondigd. Het gebouwtje in de Dr. H. Colijnstraat was te klein geworden. De vrachtauto's konden we ook niet altijd kwijt. Ze stonden meestal voor het Eendrachtspark. Veel rijscholen trekken naar de rand van de stad, naar industrieterreinen. De sfeer is daar minder gezellig dan in de stad.
In de jaren 80 en 90 kwamen er veel allochtonen in de buurt wonen. Er kwamen steeds minder klanten uit de buurt voor onze rijschool. En op klaarlichte dag is er een keer, toen ik theorieles gaf, een van de motors van de jongens gestolen. Redenen genoeg om te vertrekken.
Ik heb nog in Almere gewoond, en nu woon ik in Hoofddorp. Als je hier 's ochtends om acht uur loopt is er niemand en om zes uur 's avonds is het hier helemaal uitgestorven. Dat mis ik dus wel heel erg: het halen van een broodje om de hoek en de mensen, de drukte om je heen. Die gezellige volksbuurt in Geuzenveld."

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Anita Schuring

rijschool collewijn

Ik heb schuin boven Collewijn gewoont op nr 224 ( 3 Hoog ) van 1958 t/m 1971 en ook ik ben toen naar Hoofddorp verhuisd, dat was toen nog een echt dorp, verschrikkelijk saai vond ik t daar toen, gelukkig zat ik nog op de middelbare school en ging dagelijks met de bus op en neer naar geuzenveld, was ik toch nog een beetje in mn ouwe buurtje en in amsterdam. Ik weet nog wel dat voordat Collewijn op de hoek kwam er toen eerst een kolenboer zat.

CBR

Daar zeg je wat JO. Ik mis dat ook heel erg , die gezelligheid op straat. Als ik het goed heb, zo rond 1974, leek er wel een grauwslijer over Nederland te vallen. Mensen werden steeds materialistischer en individualistischer. Iedereen duikt meteen zijn huis in ploft voor de buis en een gezellig samenzijn in wat voor vorm dan ook lijkt niet meer mogelijk. De straat leefde voor die tijd veel meer. Misschien kun je je de drukte op en rond het CBR nog herinneren. Gezellig keuvelen tot het donker werd.Ik woonde er zelf en heb die gezelligheid nooit meer teruggezien daar. Sterker nog ik zou er 's avonds niet eens meer over straat durven lopen.