Protest over persleidingen en acties met kerstbomen

Verteller: Hans Staphorsius
Eendrachtsparkbuurt

‘Eendrachtig Links’ floreerde die winter met een actie, waarbij 100 kerstbomen werden geplant op die bouwlocatie uit protest tegen de plannen.

Kerstbomenactie wie, wat, wanneer, waar Winter 1993

Begin jaren 90 was Hans Staphorsius met frisse tegenzin betrokken bij de oprichting van ‘Eendrachtig Links’, de combinatie van GroenLinks-voorlopers en de Amsterdamse Groenen. Er waren een heleboel actieve buurtbewoners uit de PPR (Hans zijn partij), de vredesbewe-ging, de CPN, EVP, PSP, Progressieve Migranten en de Groenen. Zij deelden met elkaar de onvrede over de stedelijke verniewingsplannen, de verdichtingsbouw en de inkrimping van het groen in de buurt. Ze waren met name tegen de gootschaligheid van de plannen, tegen teveel slopen en vóór meer renovatie. Dat was de reden om als ‘Eendrachtig Links` mee te doen met de deelraadver- kiezingen van 1990. De nieuwe partij had voldoende stof voor protest. De oostoever van de Sloterplas werd bouw-rijp gemaakt. Er moesten zuiveringsinstallaties weg en de nieuwe persleidingen werden door het Eendrachtspark naar het westelijk havengebied geleid.
Om dit mogelijk te maken moesten bomen worden weggehaald, ook uit het Eendrachtspark. Minstens zo erg was het, dat in de winter van 1993-1994 nota bene CPN-wethouder Jeroen Saris toestemming gaf voor de bouw van het Suze Groeneweg Plantsoen in de hoofd groenstruktuur.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Persleiding Tracé  van de persleiding door het Eendrachtspark