'De mens staat centraal bij Het Oosten'

Eendrachtsparkbuurt, Geuzenveld

Voorwoord in het gedenkboekje van de Eendrachtsparkbuurt van Frank Bijdendijk, algemeen directeur van woningcorporatie Het Oosten

Frank Bijdendijk Woningcorporatie Het Oosten

"Gedwongen je huis uit moeten is niet leuk. Zeker voor ouderen die decennia lang op hun vertrouwde stek gewoond hebben is het een verandering die diep ingrijpt in hun bestaan. Maar ook jongeren hebben problemen met het verlaten van waaraan ze gewend zijn. Hun slaapkamertje, hun vriendjes van om de hoek en hun eigen speelplekken, ze zullen ze missen."
“Dat begrijpt ik allemaal heel goed”, zegt Frank Bijdendijk, die al vanaf 1982 directeur van Het Oosten is. Toch is blijven wonen in een van de zes hoekflats in de Eendrachtsparkbuurt geen optie. Want de woningen zijn bouwkundig slecht geworden en voldoen ondanks een grootschalige renovatie in het verleden niet meer aan de eisen van deze tijd. “Daarom heeft Het Oosten al in een vroeg stadium contact gezocht met de bewoners uit deze buurt en dat heeft geleid tot een breed draagvlak voor de beslissing om ook dit deel van de buurt te slopen.”
Frank Bijdendijk heeft Het Oosten in ruim 20 jaar zien veranderen van het domweg uitvoeren van overheidsbeleid naar een woningcorporatie die met inspiratie haar eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Hij noemt de metamorfose van Buurt Ne9en tot Eendrachtsparkbuurt daar een goed voorbeeld van: “Het Oosten stelt de mens en zijn omgeving centraal in de stedelijke vernieuwing.” Daarbij hanteert Het Oosten de methode ‘eerst bouwen, dan slopen’. Dus zijn eerst de Geuzentuinen gebouwd in de nieuwe kwaliteitsstandaard voor de buurt: ruime woningen met grote terrassen, balkons en tuinen in een levendige gevarieerde architectuur. De sociale huurwoningen in deze nieuwbouw zijn vooral betrokken door bewoners van wie de woningen gesloopt gaan worden en die in de buurt willen blijven wonen.
Maar ondanks het nieuwe elan van de buurt – Frank heeft daarover al heel wat complimentjes ontvangen – wil niet iedereen blijven. Die bewoners krijgen de SV-status waarmee ze voorrang hebben op andere woningzoekenden.
“Het Oosten probeert iedereen zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden. Heeft u toch nog problemen, aarzel dan niet. Neem contact op met Het Oosten of kom naar het tweewekelijkse spreekuur bij u in de buurt. Er wordt naar u geluisterd, dat beloof ik u”, aldus Frank Bijdendijk.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Planfoto Eendrachtsparkbuurt