Het CBR

Verteller: Pieter Plenter
Eendrachtsparkbuurt, Geuzenveld

'De laatste wagen die van de parkeerplaats vertrok was gevuld met stenen herinneringen.'

CBR in aanbouw foto: Pieter Plenter foto: Mevrouw M. Plenter - v. Polen

Mijn naam is Pieter Plenter, 51 jaar, zoon van migranten uit Drente.
Mijn vader was één van de velen die vanuit het noorden werk kregen in Amsterdam, in zijn geval bij de gemeentepolitie. Ik ben mee- gemigreerd samen met mijn moeder en mijn zus. Later werd ons gezin uitgebreid met nog een zusje en een broertje.
Ik heb een tijdje geleden een stukje proza geschreven over het CBR waar ik heb gewoond vanaf 1957 tot 1981 in de Wigbolt Ripperdastraat op nr. 1-II tegenover de ingang van de parkeerplaats. Mijn ouders hebben er nog tot 1995 gewoond. Mede ook omdat alle oude buurtjes waren verdwenen en omdat de buurt qua leefbaarheid, met rasse schreden achteruitging, zijn ze verhuisd naar Hoofddorp.
Maar naar aanleiding van een bezoek een paar weken geleden kwam ik tot de ontdekking dat er flink aan de weg wordt getimmerd en er
een hoop nieuwbouw is gekomen. Goed, de oude sfeer is verdwenen,
laten we hopen dat de nieuwe naam "Eendrachtsparkbuurt" een verse en frisse sfeer weet te creëren die voor de nieuwe bewoners zeker dezelfde warme gevoelens zal oproepen later, als de oude buurt voor mij heeft gedaan.

Omstreeks 1959 is dit het uitzicht vanuit onze woning op 1 II in de Wigbolt Ripperdastraat, richting Kenau Simonsz Hasselaarstraat en verder in de lengteriching van de Dr. H. Colijnstraat. (Saillant detail: de brug over de Albardagracht was er nog niet en er zat toen nog een knik in de Dr. H. Colijnstraat, over de knik, de pas gebouwde Sionskerk en linksonder midden, de bushalte van lijn 21, die liep toen nog door de Dr. H. Colijnstraat. Opvallend is het aantal kinderen wat daar aan het spelen is, wat aangeeft dat het toen een wijk was (werd) met veel jonge gezinnen.

Het stukje Proza dus:
HET !!! CBR ... waar ons leven is geboren is niet meer,
HET !!! CBR ... waar zoveel tranen zijn geplengd, was het niet van vreugde, dan wel van rauwe smart....
HET !!! CBR ... waar de geslaagden met bossen bloemen, en de gezakten met moordplannen de parkeerplaats verlieten.
HET !!! CBR ... waar die parkeerplaats ook vele stukken huid van wat overenthousiaste jonge voetballers heeft gevasectomeerd die het nodig vonden de bal dmv. een sliding te menen moeten verheroveren.
HET !!! CBR ... waar de lange lantaarnpalen als doel fungeerden en ik als keeper.
HET !!! CBR ... waar het gebouw ... een toonbeeld van architectonische wansmaak, zelfs voor die vooruitstrevende jaren 60, de entree van Geuzenveld bepaalde op de eerste halte van lijn 21, komende vanuit de richting plein 40-45.
HET !!! CBR ... waar de bewoners, de de heer en mevrouw Witteveen ons regelmatig verzochten om aan hun ramen te denken.
HET !!! CBR ... waar het Anno Meijer lukte samen met Coentje Temme een glazen stinkbommetje door de draaideur naar binnen te gooien en, toen het maar niet stuk gelopen werd, Anno met ware doodsverachting naar binnen rende, het ding stuk trapte en wij achter het muurtje dubbel van het lachen, zagen hoe na enige tijd een schoonmaker met dweil, bezem en spuitbussen Airwick de boel trachtte te herstellen voor wat betreft de kwaliteit van de lucht, de koffie en de leefomgeving.
HET !!! CBR ... waar de groepsbijeenkomsten op "Het Muurtje" er regelmatig voor zorgden dat er snode plannen gesmeed werden.
HET !!! CBR ... waar eerste liefdes aan en uitgingen, "het Muurtje" meelevend om winst of verlies.
HET !!! CBR ... waar ook dezelfde bijeenkomsten kwamen tot vele besluiten "ergens" heen te gaan die dag, hetzij zwembad (Sloterplas of Zwanenburg), hetzij bioscoop, Zandvoort, Geuzen- of vogeleiland of anderszins.
HET !!! CBR ... waar ik samen met Nanda Doest (God hebbe haar ziel) op "het muurtje" heb zitten musiceren, ik op een gitaar geleend van haar... en mijn eerste (en voor de wereld gelukkig enige) stappen zetten op het pad der muzen. Hoewel ze zei dat ik goeie "gitaarvingers" had. (Ze was consideraat genoeg niet te zeggen dat ik totaal a-muzikaal was, de lieverd!)
HET !!! CBR ... waar ook, als ik het me goed herinner SPACE 7 ooit eens optrad voor de ramen van...... (mijn moeder zei me eens dat dat de enige keer was dat ze de BAND ooit heeft zien optreden.)
HET !!! CBR ... waar Kees Melkert de complete zool inclusief hak van zijn schoen achterliet toen hij dacht slim te zijn door op het hek met
de zeer puntige punten te springen teneinde te ontkomen aan de achtervolging, op touw gezet door een woedende meute die vond dat hij onze oranje bal met zwarte lijnen (f 1,25 bij de JAGER in de Sam van Houtenstraat,... jongens even lappen) bewust te barsten had getrapt.
HET !!! CBR ... waarvan ik, als ik op ons achterbalkon of voorbalkon, (zie maar) stond, de giftige uitlaatdampen inhaleerde van de vele af en aan van de parkeerplaats rijdende rijschool-voitures, en waarvan ik niet eens vond dat het stonk, nee integendeel, het eigenlijk best wel lekker vond ruiken.

De laatste wagen die van de parkeerplaats vertrok was gevuld met stenen herinneringen.

Pieter Plenter

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Wigbolt Ripperdastraat wie, wat, wanneer, waar foto: Mevrouw M. Plenter - v. Polen

Flat in aanbouw Foto: Pieter Plenter Foto: Mevrouw M. Plenter - v. Polen

Het 'landje' foto: Pieter Plenter foto: Mevrouw M. Plenter - v. Polen

Feest der herkenning

Hallo pieter,

Je naam is mij niet onbekend en ook de namen die je in je stukje noemt niet. Ik ben namelijk de zus van Kees melkert: Wilma.
Heb het stukje, via de mail, aan hem verzonden.
Vond het heel leuk en heel herkenbaar om te lezen.