Als kleine jongen in Oud en Nieuwe West

Amsterdam Nieuw West, Amsterdam West

Albert Bruinsma (1954), die sinds 1969 in Australië woont, vertelt over zijn jeugd in (Oud-)West en Nieuw-West. Hij kan Amsterdam niet vergeten en zal in augustus van dit jaar zijn oude buurten weer bezoeken.

Ten Katestraat 81-79-77 enz. (v.r.n.l.); zicht op de markt, 1986 Bron: beeldbank stadsarchief Amsterdam <p><a title="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122011160" href="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122011160">http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122011160</a></p>

Van West naar Nieuw-West
Wij woonden op de eerste verdieping in de Nicolaas Beetsstraat, net om de hoek van de Kinkerstraat. Ik was daar ook geboren in 1954. Een echte straatjongetje was ik.
Ik was graag naar de markt op de Ten Katestraat en de dierenwinkel op de hoek. Ik ging vaak naar de vuilnisbooten die in de gracht lagen vlak bij ons. Mijn moeder vond mij daar een keer terwijl ik spijbelde van de kleuterschool. Toen ik zes jaar oud was verhuisden wij naar het Nieuw West, Charles Leickertstraat. Wat een verschil. In plaats van een heel klein bewoning, nu zelfs slaapkamers en een badkamer. Maar we zaten drie hoog. Geen lift, maar wel een boodschappenmandje die je omhoog kon trekken. Het uitzicht van achteren en van voren was fantasties. Van achteren keken wij uit over het werk van de toekomstige Einsteinweg. Mijn vrienden en ik speelden er veel op. Het was nog niet afgemaakt toen wij verhuisden in 1967.

Charles Leickertstraat, datum onbekend Bron: Albert Bruinsma

Einsteinweg in aanbouw, omstreeks 1956 Bron: Albert Bruinsma

Later kwam ook het Rembrandtpark. Mijn vrienden en ik deden fiets racing in de straat. Mijn lievigheid was voetbal. Wanneer we speelden op het grass tussen de rozen planten kwam soms de politie die gebeld was van een vrouw in de straat. Soms pakte de politie de bal af. Andere keren pakten we vlug de bal en rennen tussen de gebouwen. Het was altijd prachtig om in zomer na het avondeten nog in de straat te spelen.

School en vrije tijd
Ik ging naar de lagere school van Marius Bauer op de Derkinderenstraat. Mijn vijfde klas leraar was Klaas Nuninga. Hij speelde voor Ajax en Nederland. Dit was het zelfde elftal als Johan Cruijff. Ik heb nog handtekeningen van Klaas, Johan en het Nederlands elftal. Ik speelde voetbal voor de club “De Spartaan.” Ik ging naar de bioscoop op de August Allebeplein. Daar was een vishandelaar waar mijn moeder mij naar toe stuurde om levende aal of paling te kopen en in mijn emmer naar huis te nemen. Mijn vader, Ton Beukert, was een kunstschilder en was veel thuis. Dat vond ik heel belangrijk om zoveel te kunnen zien.

Het is een lange tijd geleden maar veel van de herinneringen zijn altijd in mijn gedachten. Ik zal een geheugenreis maken in augustus dit jaar naar de twee buurten. Amsterdam, Mokum, je blijft in mijn hart.

Albert Bruinsma [vroeger Albert Beukert]

Hailon Dias Santilhano

Re: Re: Albert Bruinsma

hailon Dias Santilhano:
Charles:Albert, leuk om over je herinneringen te lezen. Ik weet dat Jan terug gekomen is en ik ben hem nog in dienst tegengekomen. Later ook nog in de kinkerstraat en toen niet meer. Leeft Jan nog? Je had ook nog een kleiner broertje Ton, geloof ik. Leuke foto's van de straat en de dragliner voor de Einsteinweg. Ik ben met je moeder en Jan ooit nog eens naar Rotterdam geweest. Daar je nicht ontmoet, die later weer bij jullie logeerde. Volgens mij heette ze Herma. Er staan meer leuke dingen over de Charles Leickerststraat, over de familie Schmidt en Glastra van Loon.

Sorry er ging even wat mis
Hallo albert ik heb met jou nog buiten gespeeld ,
ik ben ook vaak bij jouw thuis boven geweest toen je vader aan het schilderen was ik herinner mij dat hij een kind met een traan schilderde wij met nog meer vriendjes speelde veel op het opgespoten veld waar ze later de einsteinweg bouwde hutten bouwen vlotje varen go dat was nog eens een mooie tijd ik denk er nog regelmatig aan terug tsja dat krijg je als je ouder word we zijn van het zelfde bouwjaar 1954
kan jij je Tomy granaat nog herinneren die woonde in jouw trap portaal eerste verdieping links
Ik kan mij nog zo voor de geest halen dat zijn moeder erg ziek was en overleed zij werd opgehaald met een begrafenis wagen in de charles leickert straat ton de weg reed rende Tomy er huilen achteraan om zijn moeder roepend als ik er zoveel jaar later weer aan denk krijg ik nog een brok in mijn keel Ik weet alleen dat de familie granaat niet veel later naar badhoevendorp zijn verhuist.
Ik heb nog heel veel herinneringen aan de Charles leickert straat,
Mocht er nog meer mensen zijn die tussen 1958 en 1976 in de charles leickert straat hebben gewoond stuur gerust een mail
mocht je met mij in contact willen komen,
mijn A mail is hailondias1@gmail.com