WoonWerkPand Tetterode bestaat 35 jaar

Amsterdam West

15 oktober aanstaande bestaat het woon en werk pand Tetterode in Amsterdam 35 jaar. Reden voor een feest met speciale aandacht voor de 40-jarige Bijstandsbond, de belangenorganisatie voor mensen met een minimuminkomen die in het pand gevestigd is.

Logo Tetterode. Copyright: Baukje Spaltro, 2016.

Feestelijkheden rond 35 jaar Tetterode

35 jaar geleden is Tetterode gekraakt. Om dit heuglijke feit te vieren is er op 15 oktober in het pand van alles te beleven. Onder andere de Weiner wals, een doorlopende filmvoorstelling van en over Tetterode in het Tetlokaal, een tentoonstelling en film over het 40jarig bestaan van de Bijstandsbond, Tet Talks en een symposium over gentrification.

De feestdag wordt geopend met de Weiner wals. Een groep zwierige dansers in hoepelrok zullen in onze marmeren hal dansen op walsmuziek. Maar er hoort meer bij. Er is een opmaat naar dit event. Eerst gaan we met een groep (streefgetal 15 paren) onder deskundige begeleiding leren walsen. Die dansles zal plaatsvinden in de eerste week van oktober in het pand in de marmeren hal. Daarna gaan we op 8 oktober onze kunsten laten zien. Dat doen we op de pleintjes in de buurt en een stukje verder. Hoogtepunt wordt een dans op de Dam. Terwijl we zwaaien en en zwieren zullen we ook flyeren om aandacht te vragen voor ons feest op 15 oktober. De bedoeling is dat we als grote groep, uitgedost in hoepelrokken veel aandacht trekken.

40 jaar Bijstandsbond Amsterdam

Op 26 mei 1976 werd de Bijstandsbond opgericht, de huidige Bijstandsbond Amsterdam komt daaruit voort. Dat betekent dat de Bijstandsbond Amsterdam dit jaar 40 jaar bestaat. Dat gaan we vieren!. Met een tentoonstelling en een documentaire. Ook is er een jubileumboek over 40 jaar belangenstrijd voor mensen met een minimuminkomen.

Tentoonstelling 40 jaar strijd voor de belangen van mensen met een minimuminkomen in woord en beeld.
Er zijn 40 overzichtsbladen samengesteld over de verschillende jaren. Van ieder jaar is een overzichtsblad. Op de bladen zijn pamfletten, foto’s, stickers, affiches, logo’s en ander illustratiemateriaal aangebracht. Deze worden opgehangen in Tetterode.

Programma 15 oktober

Programma feestdag 35 jaar Tetterode en 40 jaar Bijstandsbond

08.00 uur: Zonnegroet Challenge

12.00 uur: Wiener wals. In de marmeren hal ludieke opening door 15 paren in gendervrije hoepeljurken

13.00 uur-15.00 uur: Tet Talks. Korte presentatie en films van bedrijven, organisaties, kunstenaars en bewoners van Tetterode. Speciale aandacht voor het 40-jarig bestaan van de Bijstandsbond in het Dijktheater.

16.00 uur-17.30 uur: Voorheen de Kinkerbuurt. Van de stad van de vrije geest naar de stad van de vrije markt. College en debat onder leiding van Rob van Engelsdorp Gastelaars (emeritus hoogleraar Sociale Geografie UvA). In het Dijktheater.

Vanaf 19.00 uur: Music and Bites. Binnenplaats. Doorlopend films over Tetterode en muziek en Bijstandsbond en expositie Ina van den Heuvel en veel rood.

Locatie:

Bilderdijkstraat 165- 1053 KP Amsterdam.