Architectuur en Kunstmanifestatie

Slotervaart
ATELIER MALKOVICH

Van 23 augustus tot 28 september 2008, op het buitenterrein van het kunstenaarscomplex Nieuw en Meer in Slotervaart, Oude Haagseweg 51. (Aan de oevers van het Nieuwe Meer.)

De tentoonstelling Atelier Malkovich presenteert de resultaten van een prijsvraag aan architectenbureaus, architectuuropleidingen, kunstenaars en vormgevers:
‘Ontwerp een vernieuwend en functioneel ateliergebouw dat voldoet aan de gewijzigde werksituatie van de hedendaagse kunstenaar’
Nadrukkelijk werd gevraagd om voorstellen die op experimentele wijze vorm willen geven aan de volgende vraagstellingen:
Hoe zou de veranderde maatschappelijke positie en werkwijze van de hedendaagse kunstenaar zich kunnen vertalen in zijn directe werk/woonplek? Wat is de gedroomde ultieme studio van de kunstenaar? Moet het ideale atelier van de hedendaagse kunstenaar er niet anders uitzien als het klassieke model van een grote hoge ruimte met veel licht vanuit het noorden?
Trefwoorden in dit verband waren flexibiliteit, mobiliteit, tijdelijkheid, kleinschaligheid, bruikbaarheid, ecologie, experiment.

De prijsvraag leverde een groot aantal inzendingen op waarvan acht ontwerpen door een vakjury werden uitgekozen om daadwerkelijk voor de manifestatie te worden gebouwd.
De uitvoerig zal geschieden in een excentrieke maatvoering in een schaal van 1 op 2; nog steeds een gebouw maar eveneens een maquette, half symbool en half functioneel als kunstobject.

De winnaars van de prijsvraag waren/zijn:

• Archive, Lada Hrsak en Danielle Huls
  • BinnenBuiten, GilletHeesenNouwens architecten Thomas Gillet en Kobbe Nouwens
  • Duck and cover, Roger van Bergen
  • Fabrieksgeheim, Paul Peters
  • Havoc Milk, FLATarchitects Tim Piët en Jos Blom
  • Kunst in het park, Jules Ruyters
  • Metamorph, Ruud van der Zanden en Gert-Martijn Zwartsenburg
  • ParkPark, Cecilia Hendrikx en Anika Ohlerich

De jury koos een groep Nieuw en Meer kunstenaars, als “toekomstige” gebruikers van de gebouwen: Sabine König, Tammo Schuringa, Johan Vonk, Lydia Schouten en Vera Broos

Plaats van handeling voor Atelier Malkovich is het voorterrein van Kunstenaarscomplex Nieuw en Meer; een weiland met een oppervlak van ca. 7000 m2. Tegelijkertijd zullen hier i.v.m. het lustrum 20 jaar Nieuw en Meer, tijdens Atelier Malkovich, tal van andere activiteiten plaats vinden: kortstondige kunstpresentaties, lezingen en feesten.

Juryleden: Hans Aarsman , fotograaf ; Luc Deleu, architect; Tom Frantzen, architect; Jorinde Seijdel hoofdredacteur OPEN; Barbara Visser, kunstenaar en Dirk van Weelden; schrijver.

of bij de organisatie: Stefan Strauss (06 55122339) en Holger Nickisch (06 24718260)