Mijn herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt

Hoofddorppleinbuurt

Wat een geweldige verhalen over het vroegere Hoofddorpplein en omgeving. Mijn ouders hebben met mijn 3 zussen gewoond in de Stolwijkstraat nummer 1 op 1-hoog boven Van Schaik. Tot 1958, toen zijn ze verhuisd naar de Weissenbruchstraat op nummer 35 3-hoog en daar ben ik geboren.

Ons huis op drie hoog hoek Haarlemmermeerstraat/Weissenbruchstraat, jaren 60 Foto: collectie Siebe de Roos

We zaten op de hoek van de Haarlemmermeerstraat tegenover kruidenier VANA. Veel dingen uit de verhalen over de Hoofddorppleinbuurt herken ik nog en ik ben nu bezig met een inventarisatie van alle winkels die ik me kan herinneren in de omgeving van het Hoofddorpplein, Zeilstraat, Amstelveenseweg en het Surinameplein. In die tijd liep je wat verder naar bepaalde winkels en er zitten er nog heel wat in mijn geheugen.

Maar allereerst de winkels die in de omgeving van de Weissenbruchstraat waren. De winkel naast VANA - met die dichte etalage - was een reisbureau/reclamebureau, daarnaast zat herenkapper Huurdeman, alleen met scheermes (!) en deze verkocht Dick Bos boekjes op de toonbank. Daarnaast groenteman Posthumus en daarnaast slagerij De Boer en dan Jantje van Alles; altijd zo'n aparte geur daarbinnen, kauwgomballen voor 1 cent en natuurlijk petroleum en dergelijke. Op de hoek van het Legmeerplein was er voor de 4=6 (familie Hakhoff) eerst kruidenier De Sperwer en dan inderdaad Hollinger, Vrolijk en melkboer Kolk en dan was er ook nog bakker Zunnebeld. De bakker op de hoek van de Sloterkade was Carels die kingCorn-brood verkocht. En ja, ook mijn vader en ik hadden onze fietsen in de stalling beneden bij IJpelaar. Voordat we zelf telefoon hadden gingen we daar ook bellen; hij had naast het donkere kantoortje in de stalling beneden een telefooncel gemaakt! Ik denk dan ook weer aan de steile stenen trap met stenen helling waarover je de fiets naar boven kon duwen.

Dan het rijtje aan mijn kant, want wij woonden schuin boven melkboer Blauwhof die ook stalen krattenrekken buiten had en ik werd elke ochtend om vijf uur wakker door de melkleveringen. Daar zat ook Piet Logies, die verkocht olie, petroleum en deed ook iets met fietsen. Daarnaast zat Vasa textiel en op de hoek van de Haarlemmermeerstraat zat stoffeerder Doevedans. In de winkel waar voor hem avondwinkel Glas had gezeten. De bakker op de andere hoek van de Haarlemmermeerstraat was van de gebroeders Roukens.

En dan even een paar zijsprongetjes. Naar het schaatsen op de Westlandgracht, dat zie ik zo voor me, mijn vader met kranten op zijn borst tegen de kou. En inderdaad de straten die ook halverwege jaren zestig weer open lagen omdat de straten geasfalteerd werden en de bakstenen definitief verdwenen uit het straatbeeld, de Sloterkade was toen het allerlaatste aan de beurt.

Tja wat een herinneringen en als ik dit zo schrijf, wat zie ik alles dan weer duidelijk voor me. Heerlijk!

Siebe de Roos

(Redactie: Siebe de Roos heeft nog veel meer geschreven. Later meer.)

Lees ook andere verhalen in de rubriek Hoofddorppleinbuurt.

Bekijk meer afbeeldingen

Uitzicht vanaf ons balcon aan de Haarlemmermeerstraat met uitzicht op de toren van het Confectiecentrum, jaren 70 Foto: collectie Siebe de Roos

Muziekkorps van het Hoofddorpkwartier in optocht door de Haarlemmermeerstraat Foto: collectie Siebe de Roos

Sloterkade voor de asfaltering Foto: collectie Siebe de Roos

Weissenbruchstraat vanaf de Haarlemmermeerstraat, 1958 Foto: collectie Siebe de Roos Weissenbruchstraat vanaf de Haarlemmermeerstraat, 1958 - Foto: collectie Siebe de Roos

Siebe de Roos

Re: Speeltuin Hoofddorpkwartier

Ger de Lange:
In het familiearchief vond ik nog wat foto's die gemaakt zijn in de speeltuin Hoofddorpkwartier aan de Theophile de Bockstraat , ca. 1960/1962.
Er staan mij onbekende kinderen op.
Misschien herkent iemand zichzelf of ziet bekenden?
Op verzoek mail ik een grotere foto.
groeten van Ger

Hallo Ger,

Helaas sta ik of één van mijn zussen er niet op maar het zijn enige en unieke foto's! Bedankt voor het plaatsen ervan.

Groet,
Siebe

st.deroos@hotmail.com

Ger de Lange

Speeltuin Hoofddorpkwartier

groeten van Ger

Hoofddorpkwartier 1 Speeltuin Hoofddorpkwartier, vermoedelijk Pasen 1960

Hoofddorpkwartier 1 Speeltuin Hoofddorpkwartier, vermoedelijk Pasen 1960 Door: Ger de Lange

Hoofddorpkwartier 2 Speeltuin, verm.  Pasen 1960

Hoofddorpkwartier 2 Speeltuin, verm. Pasen 1960 Door: Ger de Lange

Hoofddorpkwartier 3 Speeltuin, verm pasen 1960

Hoofddorpkwartier 3 Speeltuin, verm pasen 1960 Door: Ger de Lange

Hoofddorpkwartier 4 Speeltuin, verm. Pasen 1960

Hoofddorpkwartier 4 Speeltuin, verm. Pasen 1960 Door: Ger de Lange

Hoofddorpkwartier  5 Speeltuin, verm. Pasen 1960

Hoofddorpkwartier 5 Speeltuin, verm. Pasen 1960 Door: Ger de Lange

Hoofddorpkwartier 6 Speeltuin, ca 1960

Hoofddorpkwartier 6 Speeltuin, ca 1960 Door: Ger de Lange

ha Martin ik woonde op het jacob maris plein naast joost de lange we hebben wel

Re: haarlemmermeerstraat

Martin van Beek:
Martin van Beek, 21 Feb 2009, 04:19Dag, Siebe !Heel leuk om te lezen over mijn geboortestraat ! Ik ben geboren op nr. 70 in 1960. Daar hadden mijn ouders een melkwinkel. Nu heeft mijn broer daar een kaaszaak. Bijna alle winkel(tjes) zijn nu verdwenen, helaas. Ik zou graag alle beschikbare foto's van de buurt willen zien, en hoop dat je daar bij kunt helpen..

Siebe de Roos

Re: Feestwinkel Het Masker

Peter Zwijnenberg:
Goh wat een heerlijke nostalgische reacties en herinneringen kom in hier tegen. Nee, ik woonde niet in deze buurt maar het meisje waarmee ik trouwde woonde in de Woubruggestraat, vandaag mijn epeurtocht naar herinneringen uit de Hoofddorpplein-buurt. Piet Bout's verhaal over zijn aankopen van goochelartikelen bij "Het Masker" (Joop v.d.Ende) is me helemaal uit het hart gegrepen aangezien ik rond 1953 ook zo'n goochelmanie had en diverse attributen hiervoor kocht bij de feestartikelenwinkel van Van Dam op de Nieuwendijk maar ook 'ergens' in de buurt van het Hoofddorpplein. Dit zou dus best bij "Het Masker" kunnen zijn geweest maar dat hangt af van de jaartallen waarin deze feestwinkel op de hoek Haarlemmermeerstraat/Weissenbruchstraat was gevestigd. Iemand die weet of die winkel in 1953 al bestond?

Nee, die bestond toen nog niet. Er was eerder gevestigd boekhandel/leesbibliotheek Heida. Het Masker dateert van na medio jaren zestig.

Peter Zwijnenberg

Feestwinkel Het Masker

Hans Raijmakers

Leuk

Ik kom dit toevallig tegen. Ik heb vanaf 1957 in de Haarlemmermeerstraat gewoond op nummer 115-3, boven de ijzerwinkel van Spangberg. Mijn ouders zijn later naar de eerste verdieping gegaan toen de buren Budde daar waren vertrokken. Tot mijn vaders overlijden heeft hij daar gewoond. Ik herinner me ook nog drogisterij Monnee in ons portiek. De feestartikelenwinkel Het Masker heb ik ook meteen weer beelden bij, later kwam daar een speelgoedwinkel bij en onze Joop van der Ende is hier begonnen. De familie Blauwhof heb ik ook fantastische herinneringen aan. Wat boodschappen en halen en later betalen. Iedereen had het nog niet zo breed. Alles was zo gemoedelijk. Han Blauwhof werd daarna een zeer gewaardeerde collega van me. Leuke herinneringen uit een leuke buurt.

van der Laan

Aalsmeerweg 23 of 25

Weet iemand nog iets van mijn vader die hier gewoond heeft.
Zijn naam was Gideon Hermanus van der Laan.
Hij heeft hier gewoond ongveer tussen 1943-1948.

Bvd Ronald.

Urbania Wouters

aalsmeerweg

Dit is zo leuk, ik leefde de eerste 10 jaar van mij leven op #46 Aalsmeerweg drie hoog. Dan zijn wij naar Canada gegaan in 1953. En mij Opoe leefde in de Weissebruchstraat. Zo leuk om de oude fotos te zien. Bedankt

jan Baas

jan baas

toen ik na 3 dienstjaren in het voormalig Nederlands Indié terug kwam, woonde ik eerst in de Zaanstraat, maar verhuisde al snel naar de Woubruggestraat nr 3hoek Rietwijkerstraat, 1 hoog boven de bakkerij. IK werkte toen bij het Int Transportbedrijf D.P. de Rond aan de Zoutkeetsgracht, dat bedrijf werd in het jaar 1957 verkocht aan iemand die de zaak failliet liet gaan, en ik in dienst kwam bij de ANWB als wegenwacht (motor en zijspan) in het jaar 1957 begon ik een garagebedrijf op de sloterkade nr 170, naast de smederij, ook had ik autoverhuur, na 30 jaar was het mijn plan de zaak te verkopen, maar werd dwars gezeten door de huiseigenaar Joop Hartsuyker, en de makelaar Rietveld, de verkoop bracht weinig op, ik werd beduvelt.
Thans wonen wij heerlijk in Heiloo, weg van alle drukte en ellende van de stad, ik ben nu 83 jaar.
Voor e.v. reacties ben ik te bereiken met e. mail adres jabimsn@live.nl
ex garage J. L. Baas & zoon

Siebe de Roos

Re: Re: Piet Bout

Martin:
Siebe de Roos:hallo Piet,leuk je reactie en veel herken ik er in en wat leuk dat je nog steeds woont in "mijn" straat. De feestwinkel "Het Masker" daar was ik een goede klant aangezien ik als hobby goochelen had en daar de nodige artikelen kocht. Met oudejaar bracht ik heel wat centjes met het kopen van vuurwerk bij de feestwinkel. overigens als je meer van mijn herinneringen wil lezen kun je mijn reacties lezen op diverse verhalen van "Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt" .Was het Masker niet de winkel van de ouders van Joop van den Ende ?

klopt het Masker was van Joop vd Ende

Martin

Re: Piet Bout

Siebe de Roos:

Was het Masker niet de winkel van de ouders van Joop van den Ende ?

Re: Muziekwinkel Weissenbruchstraat

kees blauwhof:
Piet, die muziekwinkel heette volgens mij "Accorda Musica", Johnny Woodhouse de kunstfluiter kwam daar veel, evenals Andre van Duin.De stomerij "Quicker Than Quick" van Ome Ge en Tante Sjaan Morsink,in de Haarlemmermeerstraat, is vorig jaar gesloten, beiden waren in de 80!!Mijn ouders hadden de melkzaak in de Weissenbruchstraat 33.Kees Blauwhof

De winkel heette inderdaad Accorda Musica en ik was de dochter ( Adri ) van Mijnheer den Boer, zoals men hem noemde. Later heb ik samen met mijn man ( Willem Valenkamp ) de winkel nog een tijd doorgezet. Maar ook wij redden het niet toen en waren 1 van de velen die verdwenen. Toch bestaat Accorda Musica nog steeds en wel sinds 4 jaar in Aalsmeer maar wij doen nog uitsluitend in Accordeon-muziek. Mijn broer Bep ( de drummer ) is helaas overleden. Mijn broer Gerrie ( de Kunstfluiter ) woont nog steeds in Purmerend. Mijn vader,c.q. schoonvader, was niet alleen een zeer goede Accordeonist maar ook een beminnelijk mens. Het was vroeger een prachtbuurt daar en boodschappen deden wij o.a. natuurlijk ook in de melkwinkel van Blauwhof. Aardige mensen.
Adri ( den Boer ) en Willem Valenkamp.

kees blauwhof

Muziekwinkel Weissenbruchstraat

Mijn ouders hadden de melkzaak in de Weissenbruchstraat 33.

Kees Blauwhof

Siebe de Roos

@ Fred Smid

excuses Fred SmiD !!!!

Siebe de Roos

@ fred smit

Hallo Fred, bedankt voor je berichtje, alleen ik was niet op zoek naar de naam van ome jan maar Martin van Beek maar die heeft hij al gevonden volgens mij.

Groet, Siebe

Fred Smid

een late reactie.

Hoi Siebe.
Ik ben Fred Smid geboren op 9-9-'48 in de Stolwijkstraat 5 3hoog ik kende de buurt op mijn duimpje , ook ik was lid van de speeltuin vereniging en kende natuurlijk ook de beheerder ome Jan helaas is ook dit het enige wat ik weet.
Wij zijn in 1962 verhuist naar Slotervaart de Hemsterhuisstraat.
Veel suc6 met je zoek tocht naar de ware naam van ome Jan.
Gr. Fred.

Martin van Beek

speeltuin hoofddorpkwartier

Siebe de Roos,

Ik ben op zoek naar de achternaam van de beheerder van de speeltuin aan de th. de bockstraat.
We noemden hem altijd "ome Jan". Een lange man.
Misschien weet jij hoe hij heet(te) ? Of iemand anders.
Ik kan me de tarzan-films voor 25 cent op zaterdag nog herinneren, en ook de Engelse wip, waar alleen grote kinderen op mochten...
Er staat nu een nieuwe school op de plek van de speeltuin, en er wordt nog naar een naam gezocht.
Ik moest meteen aan Ome Jan denken,..maar ik weet dus niet zijn achternaam.

Willem Baas

Vraag

Is dit de Siebe de Roos die op Schiphol heeft gewerkt bij een winkelbedrijf daar?

Siebe de Roos

Piet Bout

hallo Piet,

Piet Bout

siebe de roos

Hallo Siebe, ik ben opgegroeid op de aalsmeerweg 129 ". Ik ben ongeveer in 1958 op de hoofddorpkwartier Drumband gegaan een leuke tijd was dat met Alex voorop die mocht alleen meelopen als hij zich scheerde. Ik heb op die drumband mijn vrouw leren kennen waar ik nu 45 jaar mee getrouwd ben. Zij woonde toen met haar ouders in de Weissenbruchstraat 45 '''. Zo kwam ik in de weissenbruchstraat.Wij hebben eerst 5 jaar in de staatliedenbuurt gewoont en zijn in 1968 naar de weissenbruchstraat verhuisd op 45 huis. Wij wonen daar nog steeds.Toen ik daar kwam wonen had joop v d Ende een feestwinkel op de hoek Weissenbruchstraat. Later nam zijn schoonvader het over. heeft hij nog jaren gedaan. hij had er ook nog een sigarenwinkel van gemaakt.Maar je kon ook in die tijd verwachten dat sjakie Schram de stoep stond te vegen daar. Was er verder nog de muziekwinkel van mijnheer de Boer. Hij gaf accordeonles. Naderhand kwam er ook nog gramofoonplaten bij.De Zoon van mijnheer de Boer was Gerrie de Boer toen een bekend kunstfluiter , die veel met john Woodhouse optrad ook voor T V. Vooral bij losse groeven met Giel Montagne met die snor. Later werden daar ook de spullen opgeslagen van de Andre v Duin Lachcarousel. Maar ik weet nog veel meer maar ik houd nu even op volgende keer meer En mischien weet jij weer dingen die ik mischien niet weet. Ik hoor het wel groetjes Piet Bout.