Mijn herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt

Hoofddorppleinbuurt

Wat een geweldige verhalen over het vroegere Hoofddorpplein en omgeving. Mijn ouders hebben met mijn 3 zussen gewoond in de Stolwijkstraat nummer 1 op 1-hoog boven Van Schaik. Tot 1958, toen zijn ze verhuisd naar de Weissenbruchstraat op nummer 35 3-hoog en daar ben ik geboren.

Ons huis op drie hoog hoek Haarlemmermeerstraat/Weissenbruchstraat, jaren 60 Foto: collectie Siebe de Roos

We zaten op de hoek van de Haarlemmermeerstraat tegenover kruidenier VANA. Veel dingen uit de verhalen over de Hoofddorppleinbuurt herken ik nog en ik ben nu bezig met een inventarisatie van alle winkels die ik me kan herinneren in de omgeving van het Hoofddorpplein, Zeilstraat, Amstelveenseweg en het Surinameplein. In die tijd liep je wat verder naar bepaalde winkels en er zitten er nog heel wat in mijn geheugen.

Maar allereerst de winkels die in de omgeving van de Weissenbruchstraat waren. De winkel naast VANA - met die dichte etalage - was een reisbureau/reclamebureau, daarnaast zat herenkapper Huurdeman, alleen met scheermes (!) en deze verkocht Dick Bos boekjes op de toonbank. Daarnaast groenteman Posthumus en daarnaast slagerij De Boer en dan Jantje van Alles; altijd zo'n aparte geur daarbinnen, kauwgomballen voor 1 cent en natuurlijk petroleum en dergelijke. Op de hoek van het Legmeerplein was er voor de 4=6 (familie Hakhoff) eerst kruidenier De Sperwer en dan inderdaad Hollinger, Vrolijk en melkboer Kolk en dan was er ook nog bakker Zunnebeld. De bakker op de hoek van de Sloterkade was Carels die kingCorn-brood verkocht. En ja, ook mijn vader en ik hadden onze fietsen in de stalling beneden bij IJpelaar. Voordat we zelf telefoon hadden gingen we daar ook bellen; hij had naast het donkere kantoortje in de stalling beneden een telefooncel gemaakt! Ik denk dan ook weer aan de steile stenen trap met stenen helling waarover je de fiets naar boven kon duwen.

Dan het rijtje aan mijn kant, want wij woonden schuin boven melkboer Blauwhof die ook stalen krattenrekken buiten had en ik werd elke ochtend om vijf uur wakker door de melkleveringen. Daar zat ook Piet Logies, die verkocht olie, petroleum en deed ook iets met fietsen. Daarnaast zat Vasa textiel en op de hoek van de Haarlemmermeerstraat zat stoffeerder Doevedans. In de winkel waar voor hem avondwinkel Glas had gezeten. De bakker op de andere hoek van de Haarlemmermeerstraat was van de gebroeders Roukens.

En dan even een paar zijsprongetjes. Naar het schaatsen op de Westlandgracht, dat zie ik zo voor me, mijn vader met kranten op zijn borst tegen de kou. En inderdaad de straten die ook halverwege jaren zestig weer open lagen omdat de straten geasfalteerd werden en de bakstenen definitief verdwenen uit het straatbeeld, de Sloterkade was toen het allerlaatste aan de beurt.

Tja wat een herinneringen en als ik dit zo schrijf, wat zie ik alles dan weer duidelijk voor me. Heerlijk!

Siebe de Roos

(Redactie: Siebe de Roos heeft nog veel meer geschreven. Later meer.)

Lees ook andere verhalen in de rubriek Hoofddorppleinbuurt.

Bekijk meer afbeeldingen

Uitzicht vanaf ons balcon aan de Haarlemmermeerstraat met uitzicht op de toren van het Confectiecentrum, jaren 70 Foto: collectie Siebe de Roos

Muziekkorps van het Hoofddorpkwartier in optocht door de Haarlemmermeerstraat Foto: collectie Siebe de Roos

Sloterkade voor de asfaltering Foto: collectie Siebe de Roos

Weissenbruchstraat vanaf de Haarlemmermeerstraat, 1958 Foto: collectie Siebe de Roos Weissenbruchstraat vanaf de Haarlemmermeerstraat, 1958 - Foto: collectie Siebe de Roos

Siebe de Roos

martin van Beek

hallo martin, leuk je reactie. ik ken de zaak van je broer en vroeger die van je ouders wel. Mijn moeder en ik kwamen vroeger wel eens in de zaak van je ouders en ik liep er elke dag aan de overkant langs op weg naar de Pro Rege school in de Floris Versterstraat. Verder kwamen we regelmatig bij Simon de Wit op het hoekje. Aangezien je niet rechtstreeks kan mailen via deze site is het handigst als je een mailtje t.a.v. mij aan de redantie stuurt. Dan kan ik je 1op1 terug-mailen.

Martin van Beek

haarlemmermeerstraat

Martin van Beek, 21 Feb 2009, 04:19
Dag, Siebe !Heel leuk om te lezen over mijn
geboortestraat ! Ik ben geboren op nr. 70 in 1960.
Daar hadden mijn ouders een melkwinkel. Nu heeft
mijn broer daar een kaaszaak. Bijna alle
winkel(tjes) zijn nu verdwenen, helaas. Ik zou
graag alle beschikbare foto's van de buurt willen

Martin van Beek

Dag, Siebe !
Heel leuk om te lezen over mijn geboortestraat ! Ik ben geboren op nr. 70 in 1960. Daar hadden mijn ouders een melkwinkel. Nu heeft mijn broer daar een kaaszaak. Bijna alle winkel(tjes) zijn nu verdwenen, helaas.
Ik zou graag alle beschikbare foto's van de buurt willen zien, en hoop dat je daar bij kunt helpen..