Wandelen langs het Nieuwe Meer

Amsterdam-West

Zoals in mijn andere verhalen reeds beschreven woonden we vanaf eind jaren vijftig in de Weissenbruchstraat op de hoek van de Haarlemmermeerstraat, en was het een tijd waarin je veel en verder liep voor boodschappen maar ook als vrijetijdsbesteding.

Jaagpad, 1964 Foto: collectie Siebe de Roos

Jaagpad en Nieuwe Meer
Een van de wandelingen die wij zeer regelmatig met het gezin deden had alles te maken met de omgeving van het Jaagpad en het Nieuwe Meer. We kende daar een korte en een langere route van. Ook vele jaren later was het een wandeling die we vaak nog met Kerst of Nieuwjaar liepen.
Vooral omdat een groot gedeelte van de buurt rond het Jaagpad is veranderd sinds de jaren zestig en zeventig is het voor een groot deel jeugdsentiment geworden.

Korte route
Vanaf ons huis liepen we of via de Sloterkade of Aalsmeerweg waar we de Sloterweg (nu Rijnsburgstraat) namen en vandaar de ingang naar het Jaagpad (zie foto), halverwege het Jaagpad voerde we brood aan het paard en de geit die daar jarenlang stonden, door ons Hugo en Sikkie genoemd.
Bij de sluis was het altijd een drukte van belang en keken we naar de pleziervaartuigen en binnenvaartschepen en was er altijd wel een ijscoman die daar een goede omzet draaide.
Terug liepen we dan via het IJsbaanpad, Amstelveenseweg, Stadionplein waar we vaak keken naar de toen gezellige drukte van het voetbal in het Olympisch stadion, daarna via Amstelveenseweg en Haarlemmermeerstation en Zeilstraat terug naar huis.

Lange route
Een langere wandeling voerde vanaf de Aalsmeerweg naar de in het verlengde liggende Sloterweg, waar toen links en rechts nog volop weilanden waren. Alleen het lucht- en ruimtevaartlaboratorium tekende zich af in het wijdse landschap.
De Sloterweg was toen al een redelijk drukke weg met doorgaand verkeer naar de Oude Haagseweg richting Den Haag. Nu raast daar het verkeer over de Henk Sneevlietweg en de A-10 en A-4.
Onder het viaduct van de ringspoordijk sloegen we links de Riekerweg in en liepen we langs de dijk door de velden vol met veldbloemen, waar we vaak een boeket voor thuis van samenstelde, tot dat we uitkwamen bij de volkstuinen van “Ons Buiten”.
Van daar liepen we langs het Nieuwe Meer en genoten van het kabbelende water aan de oevers. Vlakbij de volkstuintjes en aan het Nieuwe Meer was een uitspanning waar men aapjes in een hok had die je vanaf het terras bij mooi weer kon bekijken.
Helaas heb ik nergens een foto of naam van de uitspanning kunnen terugvinden.

Terug liepen we dan de kortere route via het Jaagpad of als de benen het nog toe lieten via het IJsbaanpad en de Zeilstraat.
Thuisgekomen was het goed rusten maar met een voldaan gevoel en met het versgeplukte veldboeket op tafel.

Lees ook andere verhalen in de rubriek Hoofddorppleinbuurt.

Riekerweg Riekerweg - Foto: collectie Siebe de Roos

Jim Komijn

Uitspanning aan het Nieuwe Meer

Volgens mij heette die uitspanning Bella Vista?! Vlak ernaast lag het voetbalveld van de vv. KBV, (Kampioen bij Volharding) of in de volksmond "Kankeren bij verlies". Later begin 60-er jaren verhuisde de club naar het Sportpark Riekerhaven.

Paul

Jaagpad

mijn oma woonde aan het jaagpad in de jaren 60. vlakbij het meer zelf, waar wat houten huisjes stonden.
om naar haar werk te gaan moest ze helemaal naar het luchtvaart laboratorium lopen om de bus naar hoofddorp plein te nemen.
ben er vorige week weer eens geweest - behalve het luchtvaart laboratorium niets meer terug gevonden. wat is het daar veranderd!
ik zag die foto van de riekerweg en dat leek bekend. als we op bezoek gingen gingen we via de haagse weg en dan net voor die spoordijk (die volgens mij niet in gebruik was) een smal weggetje op dat er in elk geval uit zag als op de foto. weet nog dat vlakbij het luchtvaart laboratorium in die dijk een brug gepland was over de haagse weg - alleen de zijjkanten stonden er en er stond op de ene Sunrise en de andere Sunset. vond ik als kind zeer interessant.
mijn oma heeft tot ongeveer 1970 daar gewoond - toen moesten die houten huisjes plat.

Siebe de Roos

Re: Reactie: Een wandeling langs De Nieuwe Meer.

Thomas Lont:
Het oude Jaagpad was in de jaren 1950 een kolensintelpad waarlangs de trekschuiten via Amsterdam d.m.v. van Paarden werden voortgetrokken. De lading bestond hoofdzakelijk uit bieten en groenten uit de Haarlemmermeer. Later werd het Jaagpad geasfalteerd en werd er geen gebruik meer, anders dan een wandelpad, van gemaakt. Aan het begin liep de Wester Ringdijk, nu het klaverblad De Nieuwe Meer, Daar tegenover lag de Ooster Ringdijk met de bunkers uit de 2e wereldoorlog en een lange rij bosages bovenop. Voor zover ik mij kan herinneren is er altijd een volkstuinencomplex geweest. Mijn vader Cornelis Lont zat aan het Jaagpad vaak te vissen, in de eerste bocht. Het was destijds een oude man met een kale kop, een ziekenfondsbrilletje en een aan vier punten geknoopte bonte zakdoek op zijn kop. Ik mocht hem als jochie graag gezelschap houden. Hij was een pikeur in het brasems vangen en zijn leefnet zat altijd helemaal vol. Aan het eind van de visdag keerde hij het net om en liet de vissen allemaal weer zwemmen. Lopend langs het Jaagpad kwam je bij een overzetpontje aan de Ringvaart. De verbreding van de Nieuwe Meer was er toen nog niet. Deze is later tot stand gekomen door zand uit het gat te zuigen voor de Westelijke Tuinsteden. Het gat was zo diep dat de oevers in begonnen af te kalven en instorten waarna het later met puin weer werd volgestort. Het mooie milieu van De Nieuwe Meer ging toen zienderogen achteruit. de grote snoeken en snoekbaarzen en de onderwaterandijvie en andere waterplanten verdwenen en zwemmen werd gevaarlijk. Nog veel later werd het een cruisegebied voor homo's en toen had ik er helemaal niets meer te zoeken. In de jaren '70 heb ik nog bij het Stadswaterkantoor in de Montelbaanstoren gewerkt en toen heb ik met de sleepboot de bailiebrug waarover de puinstorten plaatsvonden moeten verslepen. Ik heb goede herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt en wijde omstreken overgehouden. Je vergeet de ellende die je meegemaakt heb en je onthoudt alleen de goede dingen.

Dank je voor je bijdrage Thomas, zeer boeiend om te lezen en herkenbaar. Het goede kijken we inderdaad graag op terug. Vriendelijke groet, Siebe st.deroos@hotmail.com

Thomas Lont

Reactie: Een wandeling langs De Nieuwe Meer.

Ron Taat

Bella Vista

Leuk al de herinneringen aan mij bekende plekken te lezen. De naam van de uitspanning aan het Jaagpad bij "Ons Buiten" was inderdaad Bella Vista. Komend van de Riekerweg lag het links in de hoek van de Riekerweg en het Jaagpad. Ik ben daar tussen 1950 en 1964, zeer vaak langs gekomen daar wij de hele zomer op Ons Buiten woonden en 's winters in de stad woonden, resp. Veerstraat, Zeilstraat en Hygieaplein.

frankvdjagt@hotmail.com

Re: Re: jaagpad 123

Leon de Laat:
frank:goedemiddag er zal waarschijnlijk geen reactie meer komen maar heb iemand enig ideee wie er in 1940 woonde op dit adres volgens jullie genoemd bella vista.ik heb een aantal hele oude brieven gevonden van ene charles, guus august.mocht iemand wat weten hoor ik het graag
Hallo Frank, tot juli 1941 woonde op dit adres de familie Charles:
vader Frderik Joseph August Charles (1889-1970)
moeder Louise Maria Maaszen (1892-1965)
kinderen:Louise Wilhelmina(1914) en August Joseph Frederik(1915)
Na juli 1941 wonen zij resp. Jasonstraat 50-hs en Willemsparkweg 9-b
Groet,
Leon de Laat

wow dank je wel misschien kom ik hier weer wat verder mee,
ik heb inderdaaad ook brieven van de willemsparkweg nummer 9 en wat foto's heb jij toevallig ook enig idee of er nog iemand in leven is waar ik dit naar toe zou kunnen brengen? zou toch leuk zijn.
je mag me eventueel ook mailen gr frank

Leon de Laat

Re: jaagpad 123

frank:

Groet,
Leon de Laat

frank

jaagpad 123

ik heb een aantal hele oude brieven gevonden van ene charles, guus august.
mocht iemand wat weten hoor ik het graag

bert

Re:duikboot sloterweg

op google maps kan je de duikboot heel snel vinden!
afzender, Bert uit de Sassenheimstraat.

Re: herrinering uit m,n jeugd

jan stolk:
toen ik nog jong was en nog in nederland woonde,(ik woon nu in canada),was ergens langs de sloterweg? een duikbootje als reclame voor een garage
ik vond dat facineerend,het blijkt een duits eenmans "biver" te zijn geweest
is die er nog of zijn er nog foto's van
ik kan het niet vinden op thet internet,en ik zou het nog graag een keer willen zien

Beste Jan Stolk.
Een hele late reactie , maar beter laat dan nooit.
Het duikbootje wat je hebt gezien dat stond aan de ingang van sloperij van der Velde deze sloopte auto's en oude trams en wat US legervoertuigen aan de Oude Sloterweg. Ik ben er vroeger vele keren langs gelopen als ik van uit school (Rietwijkerstraat) mijn vader ging helpen in Badhoevendorp (Timmer Fabriek Gebroeders Spierdijk) ook aan de sloterweg in Badhoevendorp.
Ik ging tijdens mijn wandeling altijd het bootje even bewonderen en ging dan snel door.
Gr. Fred Smid.

Siebe de Roos

huisjes midden in de polder bij sloterweg

@Jarnold en
@Joke (Jarnold bedoelde geen gen. vetterstraat of spijtellaantje)

Waarschijnlijk betreft het de huisjes ter hoogte van Sloterweg rond nr. 307.

Te zien via onderstaande link. De huisjes stonden midden in de kale polder aan de Sloterweg tussen het ringspoorviaduct en luchtvaartlaboratorium.

Gesloopt rond ca. 1955

kopieer en plak onderstaande link!

beeldbank.amsterdam.nl/index.php?&beginjaar=1953&eindjaar=1953&qtype=nieuw&option=com_result&Itemid=9&e5e55c7b130d5340ae830e9829b579de=3fdb3546143a3322a20ef99ac762b2e6&gn=1421892&p=4&p=5

st.deroos@hotmail.com

Joke de Roode-Nietvelt

Re: jaagpad/nieuwe meer

jarnold, 14 feb 09, 16:53
bij het begin van het jaagpad was ook een cafe en rechts
daarvan was de begraafplaats.opzij van dat begin waren een
paar huisjes waarvan er een inderdaad een hengelsportwinkel
zat.maar ik wil nu ook eens weten schuin tegenover het
luchtvaart lab. stond midden in het veld een rij huizen -je
kwam daar nooit omdat er werd gezegd daar wonen zigeuners.ik
heb daar nooit iets over gelezen of was dat al een wijkje wat
later in het geuzenveld werd gerealiseerd voor mensen met
anderee woonnormen.wie kan mij daar iets over zeggen.

jaagpad/nieuwe meer

jarnold,

Het rijtje huizen waarvan je de achterkant kon zien vanaf het zandlandje voor het luchtvaart laboratorium was inderdaad de Generaal Vetterstraat. Ik heb daar zelf gewoond vanaf 1957 tot en met 1967. Het andere straatje is het Spijtellaantje. Er is nu veel om het Spijtellaantje te doen omdat de huisjes die er nog staan zouden worden afgebroken. Dit gaat na protest van de bewoners nu niet door.

Joke

Henk Smit

Bella Vista (vervolg)

Beste Siebe,
Ik lees net je reactie. Op beeldbank staat ook een foto van 1939 van Bella Vista. Bij dergelijke gelegenheden buiten de stad was het waarschijnlijk gebruikelijk een aapje te houden. Van Bella Vista herinner ik me het uit de vijftiger jaren maar ik heb een foto van het verder op het Jaagpad gelegen café Opoe uit de twintiger jaren waar een aapje opstaat. Ik kan deze foto jammergenoeg op deze wijze niet meesturen.
De twee huizenblokken op Sloterweg stonden voorbij de ringdijk ongeveer tegenover de ingang van de Riekerweg. Er woonde waarschijnlijk wat vrijbuiterig volk. Zie op beeldbank stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/introductie/index.nl.html met zoekterm 'Sloterweg' op de vijfde keuze. Op de vierde keuze staat de hengelsportcentrale mooi afgebeeld.
De foto van de Riekerweg met het bruggetje doen nostagische gevoelens opkomen. Hoe vaak heb ik daar in mijn jeugd niet gezworven.
Altijd is me bij gebleven dat een jongetje uit mijn buurt daar onder ringdijk doorspoelde. Recent vond ik het nieuwsbericht terug in het krantenarchief van de Nieuwe Leidsche Courant. met het nieuws op 22-9-1955 dat er jongen door een 30 meter lange buis onder de dijk was doorgespoeld en het had overleefd. Ik weet nog dat er een dankdienst is gehouden maar zijn naam is me ondertussen ontschoten.
Gr. Henk

hengelsportwinkel -jaagpad

was dat niet een winkel van de fam de boer
heel klein zaakje-ze hadden van alles
lbij het rijtje huizen was het laatste pandje van hun
zie het zo voor me

jan arnold

jaagpad/nieuwe meer

siebe de roos.
je hebt het over die 2 straten
nee-die liggen vlak tegen de begraafplaats aan.
wat ik bedoel -die 2 blokjes lagen richting het dorp sloten.
dus aan de andere kant van de weg-schuin tegenover het labaratorium.
men deed er altijd zeer geheimzinnig over en er naar toegaan
was helemaal taboe.
die buurtjes zag ik later nog wel terug in spanje.
gr. jan arnold

jan stolk

herrinering uit m,n jeugd

Siebe de Roos

jaagpad/nieuwe meer

jarnold, 14 Feb 2009, 16:53
bij het begin van het jaagpad was ook een cafe en
rechts daarvan was de begraafplaats.opzij van dat
begin waren een paar huisjes waarvan er een
inderdaad een hengelsportwinkel zat.maar ik wil nu
ook eens weten schuin tegenover het luchtvaart
lab. stond midden in het veld een rij huizen -je
kwam daar nooit omdat er werd gezegd daar wonen
zigeuners.ik heb daar nooit iets over gelezen of
was dat al een wijkje wat later in het geuzenveld
werd gerealiseerd voor mensen met anderee
woonnormen.wie kan mij daar iets over zeggen.

hallo Jarnold,

die huizen waar jij het over hebt is dat niet de Generaal Vetterstraat of het Spijtellaantje, ik kan namelijk op de beeldbank ook niets vinden met afbeeldingen van andere huizenblokken tegen over het luchtvaartlaboratorium.

Siebe de Roos

bella vista

hallo Henk, dank voor je reactie. Alleen zie ik op de beeldbank alleen foto's van Bella Vista uit de jaren 20. De tijd waaruit ik me het aapje herinner dateert echter uit begin jaren 60, hebben we het danwel over dezelfde uitspanning en tijdsperiode?

Hoor het graag van je.