Wandelen langs het Nieuwe Meer

Amsterdam-West

Zoals in mijn andere verhalen reeds beschreven woonden we vanaf eind jaren vijftig in de Weissenbruchstraat op de hoek van de Haarlemmermeerstraat, en was het een tijd waarin je veel en verder liep voor boodschappen maar ook als vrijetijdsbesteding.

Jaagpad, 1964 Foto: collectie Siebe de Roos

Jaagpad en Nieuwe Meer
Een van de wandelingen die wij zeer regelmatig met het gezin deden had alles te maken met de omgeving van het Jaagpad en het Nieuwe Meer. We kende daar een korte en een langere route van. Ook vele jaren later was het een wandeling die we vaak nog met Kerst of Nieuwjaar liepen.
Vooral omdat een groot gedeelte van de buurt rond het Jaagpad is veranderd sinds de jaren zestig en zeventig is het voor een groot deel jeugdsentiment geworden.

Korte route
Vanaf ons huis liepen we of via de Sloterkade of Aalsmeerweg waar we de Sloterweg (nu Rijnsburgstraat) namen en vandaar de ingang naar het Jaagpad (zie foto), halverwege het Jaagpad voerde we brood aan het paard en de geit die daar jarenlang stonden, door ons Hugo en Sikkie genoemd.
Bij de sluis was het altijd een drukte van belang en keken we naar de pleziervaartuigen en binnenvaartschepen en was er altijd wel een ijscoman die daar een goede omzet draaide.
Terug liepen we dan via het IJsbaanpad, Amstelveenseweg, Stadionplein waar we vaak keken naar de toen gezellige drukte van het voetbal in het Olympisch stadion, daarna via Amstelveenseweg en Haarlemmermeerstation en Zeilstraat terug naar huis.

Lange route
Een langere wandeling voerde vanaf de Aalsmeerweg naar de in het verlengde liggende Sloterweg, waar toen links en rechts nog volop weilanden waren. Alleen het lucht- en ruimtevaartlaboratorium tekende zich af in het wijdse landschap.
De Sloterweg was toen al een redelijk drukke weg met doorgaand verkeer naar de Oude Haagseweg richting Den Haag. Nu raast daar het verkeer over de Henk Sneevlietweg en de A-10 en A-4.
Onder het viaduct van de ringspoordijk sloegen we links de Riekerweg in en liepen we langs de dijk door de velden vol met veldbloemen, waar we vaak een boeket voor thuis van samenstelde, tot dat we uitkwamen bij de volkstuinen van “Ons Buiten”.
Van daar liepen we langs het Nieuwe Meer en genoten van het kabbelende water aan de oevers. Vlakbij de volkstuintjes en aan het Nieuwe Meer was een uitspanning waar men aapjes in een hok had die je vanaf het terras bij mooi weer kon bekijken.
Helaas heb ik nergens een foto of naam van de uitspanning kunnen terugvinden.

Terug liepen we dan de kortere route via het Jaagpad of als de benen het nog toe lieten via het IJsbaanpad en de Zeilstraat.
Thuisgekomen was het goed rusten maar met een voldaan gevoel en met het versgeplukte veldboeket op tafel.

Lees ook andere verhalen in de rubriek Hoofddorppleinbuurt.

Riekerweg Riekerweg - Foto: collectie Siebe de Roos

jaagpad/nieuwe meer

bij het begin van het jaagpad was ook een cafe en rechts daarvan was de begraafplaats.opzij van dat begin waren een paar huisjes waarvan er een inderdaad een hengelsportwinkel zat.maar ik wil nu ook eens weten schuin tegenover het luchtvaart lab. stond midden in het veld een rij huizen -je kwam daar nooit omdat er werd gezegd daar wonen zigeuners.
ik heb daar nooit iets over gelezen of was dat al een wijkje wat later in het geuzenveld werd gerealiseerd voor mensen met anderee woonnormen.wie kan mij daar iets over zeggen.

Marianne van Beers

Jaagpad.

Als kleuter woonde ik hier in de buurt en heb ook vele malen hier gewandeld. Dat donkere, geheimzinnige paadje van deze foto fascineerde me bijzonder. Aan het eind stond je dan ineens weer in de ruimte en het volle licht.
De hengelsportwinkel herinner ik me ook. maar de precieze plek weet ik niet meer.

nieuwe meer

herineringen aan het nieuwe meer,volgens mij had je bij de ingang naar het jaagpad een hengelsport winlkel,kochtten wij wormen om te vissen aan het jaagpad.bij de woonboten
aan het nieuwe meer werd toen in de jaren 50/60
een blauwe brug gebouwd,waar indertijd veel werd gezwommen,ook bij de sluizen.