Deel 5

Auteur: Ger de Lange
Hoofddorppleinbuurt

Die winkels op de Hoofddorpweg hadden toen nog een typische buurtfunctie.

Zuidkant van de Hoofddorpweg met de winkels Foto: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam, 1981

Gezien vanaf de hoek van de Leimuidenstraat richting Zeilbrug waren er in de '50er en '60-er jaren de slager Bark, daarnaast de chocolaterie Bensdorp; later Mayflower, de huishoudelijke artikelen winkel Splinter met de kale mijnheer Splinter die altijd gehaast en nerveus zijn winkel in- en uitliep, dan Neveda wol, Magasin de Luxe; een parfumeriezaak, ETRO de lampenwinkel, slijterij Tiemessen, Loekie de kaaswinkel, Cor Mantel een fietsenzaak, bakker Carels , Henny de speelgoedzaak, een groentenwinkel en een biljartcafé. Om de hoek op de Sloterkade de Schinkelapotheek en bioscoop Victoria.
Er tegenover aan de Schinkelkade de Tjoklat chocoladefabriek, waarvan je in de winter of tijdens mistig weer door de hele buurt de chocoladegeur kon ruiken.

- Het café op de hoek en om de hoek de apotheek en de Victoria bioscoop - Foto: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam, 1981

Aan de andere kant van de straat bij de brug beginnend, om de hoek op de Sloterkade naast Reja Neon het lichtreklameatelier, de radio en tv winkel van Gregory waar tijdens de opkomst van de televisie vaak een spelend toestel in etalage stond. Als er een voetbalwedstrijd was stonden er groepen mannen voor de etalage te kijken, een luidspreker boven de deur gaf het geluid weer.
De Nederlandse Middenstandsbank op de hoek van de Hoofddorpweg, café Meijer, een banketbakker, nog een fietsenwinkel, Jan Braam de melkboer, dan de sigarenzaak annex postagentschap met poezen slapend in de etalage. Deze had op zondag een hele rij sigarettenautomaten buiten hangen. In de portiek van de winkel zat dan de hele dag een oude dikke man op een stoeltje met om zijn nek een leren tas met wisselgeld voor de automaten. Soms hielp hij een klant met een pakje sigaretten trekken. Zat daar de hele dag voor een fooi kennelijk.

Verder aan de noordkant: chocolaterie Stam, Het Poldertje een lingeriewinkel, een slager, drogisterij Hiddes, bakkerij Homan; later Laven de verfwinkel, en een wolwinkel van de Wolfederatie.

- De noordkant van de Hoofddorpweg met op de hoek de Plantenman waar vroeger de Gruyter zat (de kenmerkende blauwe tegels zitten er nog) - Foto: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam, 1981

En op de hoek de Gruyter & Zn. met de blauw geglazuurde tegels aan de gevel en veel glimmend koperwerk en spiegels binnen in de prachtige winkel .
Direct om de hoek op het Hoofddorpplein kapper Rozema, kantoorboekhandel Bakker, Blauw de banketbakker, Jamin, een stoppageinrichting en een stomerij.
Op de hoek van de Legmeerstraat een kantoortje van het GEB. Daar kon je tot in de jaren '60 gas- en electriciteitsmunten voor in de gas- en elektrameter kopen; de woningen in de buurt waren nog veelal van muntmeters voorzien.

Dit is deel 5 van een prachtige beschrijving van de buurt door Ger de Lange. Komende weken verschijnen nog meer delen van dit verhaal. (Redactie)

Siebe de Roos

Ger:
--- Ik heb nooit geweten dat die bus daar stond, Siebe, anders was ik zeker eens gaan kijken..! Lijkt wel een amerikaanse schoolbus. Merkwaardig eigenlijk dat 'ie dáár stond , op het Hoofddorpplein was toen ruimte genoeg, maar misschien wel een parkeerverbod in de spits of was er een vergunning nodig.
Er staat ook een mooie beschrijving van de opkomst en ondergang van De Gruijter hier:
Kapper Kimman, ja inderdaad, met schuin geschreven letters.... ik ben daar ook een keer heen gestuurd door mijn ouders, later ging ik naar een kapper in de Woestduinstraat halverwege in de huizenrij richting Rietwijkerstraat in een woonhuis en later verhuisde die in dezelfde straat maar dan op nr 86 naast de fietsenzaak hoek Heemstedestraat. (Later een knopenwinkel en nog later bij de fietsenzaak getrokken). Hij had de Donald Duck, Sjors en Sjimmie , Robbedoes en de Pep tijdens het lange wachten, want hij had geen elektrische tondeuse en deed alles met zo'n handding. Het zag er dan ook niet uit, ik schaam me met terugwerkende kracht nog voor dat bloempotkapsel. Maar je deed wat je opgedragen werd..
Er zat in mijn herinnering ook een kapper in de Haarlemmermeerstraat in het rijtje vooraan bij het Hoofddorpplein, bij de bushalte. Daar zat volgens mij een Luxaflexwinkel, een kapper, een snackbar en een speelgoedwinkel van Splinter. Het kan zijn dat ik de jaren daar niet helemaal in volgorde heb..
groeten van Ger

Hallo Ger,
En zo wisselen we heel wat herinneringen uit, leuk hoor!
Of Kimman wel een elektrische tondeuse in het begin had weet ik niet meer maar ik was altijd blij als ik weer een kort koppie had en inderdaad je ging als je ouders dat wilde en sowieso ging ik in het begin aan de hand van moeder ernaar toe.
De kapper in de Haarlemmermeerstraat 166 klopt, dat was Osenga en dat pand is later getrokken bij de "luxaflex"-winkel firma van Solt later Euroblinds. De speelgoedwinkel was inderdaad van Splinter en het cafetaria heette Scholten, daar kochten wij wel eens patat, wat toen nog een luxe was, en zelf hadden we geen frituurpan. Wat mij opeens weer doet denken aan de overheerlijke kroketten van avondwinkel Kokkes op de Zeilstraat, die nu nog steeds onder die naam bestaat.

Dat de "De Gruyter- bus" op het Legmeerplein stond had waarschijnlijk te maken met het drukkere Hoofddorpplein of wellicht uitzicht belemmerend voor de andere winkeliers. Het zou heel goed kunnen dat het van origine een Amerikaans of Canadees voertuig was. Interessante link die je vermeld over de geschiedenis van De Gruyter.

Groet,
Siebe - st.deroos@hotmail.com

Bevoorrading De Gruyter Bevoorrading van De Gruyter op de hoek van de Hoofddorpweg en het Hoofddorpplein - Foto: Hilde Dudart Baede Hoek Hoofddorpweg/Hoofddorpplein - Foto: Hilde Dudart Baede

Ger

De Gruijterbus en kappers

groeten van Ger

Siebe de Roos

Re: De Gruyter en de kapper

> Ger:
> Hallo Siebe, Mary
> dank voor jullie reacties.
> Mary, ik meen te weten dat mijnheer Spoorman nog een andere bezigheid had, hij was ook bij de vrijwillige politie. Ik zag hem wel eens in uniform bij voetbalwedstrijden in het stadion en zo.
> En inderdaad, Siebe, toen de kapsalon van mijnheer Rozema sloot, was dat de aanleiding voor de Gruijter om te verbouwen. Dat was in 1962. De voordeur van de voormalige kapperszaak is in de gevel nog aanwezig, die is dichtgemaakt. De Gruijter werd langdurig verbouwd, er stond een houten schutting omheen. Op de site van Hilde Dudaert-Bade over de Gruijter kan je een foto zien van de opening van de nieuwe zelfbediening. De mensen stonden in de rij voor de openingsaanbiedingen: http://de-gruyter.webklik.nl/page/p-de-gruyter-en-zoon . Hilde was een van de meisjes die in de winkel werkten, ik herken haar nog wel op de foto's , achter de kassa. De winkel was prachtig verbouwd en heel modern ingericht voor die tijd met grote glazen toegangsdeuren met handgrepen in DeGruijter-blauw, goudkleurige aluminium sponningen en lange rijen aaneen geschakelde tl-balken met een spiegelreflector, een vleeswaren- en koffiehoek met mooie neonverlichting. Het was allemaal prachtig en luxe uitgevoerd. Je keek je ogen uit in die winkel, als jongetje van 12.
> Overigens zat er nóg een kapperszaak op het Hoofddorpplein, aan de zuidzijde naast banketbakker van Wessem . Met een heel ouderwets interieur met afgebladderd vergeeld bloemetjesbehang, herinner ik me.
> Groeten van Ger

Hallo Ger,

dank voor je beantwoording en uitleg, Tijdens de verbouwing van de Gruyter stond op het Legmeerplein een grote De Gruyter bus (zie voorbeeld van de bus op foto) deze nam tijdelijk de winkelfunctie over en vond ik toen heel spannend, winkelen in een grote oplegger. De kapper waar ik als jongetje geknipt werd, waar ik heel bang voor was, geen idee waarom eigenlijk, heette Kimman en zat inderdaad naast Van Wessem, in de kappersstoel werd dan een verhogend kussen geplaatst voor het knippen van kinderen. Die kleurenfoto van De Gruyter via de link is inderdaad ook erg mooi.

groet,

Siebe de Roos
st.deroos@hotmail.com

de gruyter winkelbus bij winkelverbouwing zo'n zelfde bus werd gebruikt tijdens de verbouwing van de zaak aan de Hoofddorpweg, de bus was geplaatst op het Legmeerplein. Door: Siebe de Roos

Ger

Spoorman/hr Rozema

Hallo Siebe, Mary

dank voor jullie reacties.

Groeten van Ger

Siebe de Roos

Re: de winkels -2-

Ger:
Inderdaad, die man van het postkantoortje daar achterin, die kop zie ik nog voor me en dat kantoortje zelf met dat loket en dat dikke stempelkussen en die versleten planken vloer zag er voor-oorlogs uit. De sigarettenautomaten die aan de wand hingen in de winkel , als ze niet buiten waren.
Die rode kat in het zonnetje in de vensterbank. Dat post-bijkantoortje is nog lang daar geweest, tot wanneer weet ik niet maar ook nog toen de winkel een nieuwe eigenaar kreeg en verbouwd was.
De naam Smit en Spoorman was ik even kwijt.
Mijnheer Rozema van de kapperszaak die slipte met zijn brommer op de Nieuwe Meersluis en overleed, -een schok ging door de buurt.

Dat verhaal van de kapper kende ik nog niet, triest! Was dat de reden dat de zaak gesloten werd en het pand bij de Gruyter werd getrokken, weet jij dat Ger?

Groet,
Siebe

Mary

Spoorman

Ik heb mevrouwSpoorman die toen in. De rietwijkerstraat woonde nog met de kinderen afen toe geholpen , vooral weet ik op zaterdag de kindjes eten geven want het was een heel stel en ze had het erg druk mee ,en ik vond het leuk om daar te zijn .

Het zijn leuke verhalen Ger .Er komt veel bij me naar boven .
Groet Mary

Ger

de winkels -2-

Siebe de Roos

de winkels

Hallo Ger,

Complimenten voor je leuke vervolgverhaal, vooral het winkeloverzicht. De man en de poezen van het postkantoor vergeet je inderdaad nooit, net als de geur van Tjoklat.

De banketbakker op de Hoofddorpweg was eerst Smit en later Spoorman die er nog veel later alleen een ijssalon van maakte. De rijwielhandel ernaast heette rijwielhandel de Schinkel.

Groet,
Siebe de Roos