Gezocht: recept van Sloterdijks krentenbrood

7 Fans

Wie kende niet het beroemde Krentenbrood - ja, met een grote K - van bakker Boogaard? Met z'n winkeltje direct bij de spoorwegovergang van het oude station Sloterdijk.

Velserweg Sloterdijk Nog net te lezen onder de dakgoot: ... Sloterdijks Krentenbrood

Ik ben al tijden op zoek naar het recept van orgineel Sloterdijks krentenbrood.
Kan iemand mij hier aan helpen of mij op weg helpen?
Wellicht zijn er mensen die zich dit brood herinneren. Zouden zij de receptuur (van bakker Boogaard) enigzins kunnen benaderen?
Weet u meer mail, naar Fons Deen.

D

Sloterdijks krentebrood

mijn vader heeft in Sloterdijk gewerkt en is later voor zichzelf begonnen.Eerst in oost en later in de Bos en lommer in de karel doormanstr hoek bestevaerstraat.Hij heeft het recept van dit krentebrood en verkocht het.bakker Heersping

Arianne Laning

recept

Dag meneer Deen,
Uit onderstaande berichten maak ik op dat u het recept van het beroemde krentenbrood gevonden hebt. Jaren geleden hoorde ik eens een oproep voor dit recept bij RTV NH, was u dat? Hoewel ik nooit in Amsterdam gewoond heb weet ik ook hoe lekker dat brood was; mijn moeder komt uit Amsterdam en haar vader kwam ieder jaar zoń brood voor kerst brengen. Alle kinderen kregen dan zoń brood. En alleen dat kerstbrood aten we bij het ontbijt op 1e kerstdag! Heeft u echt het recept en wilt u me dat sturen? Dan ga ik dit jaar zelf aan de slag. Alvast bedankt!

c roozendaal

niet meer

het is inderdaad jammer dat als de winkels sluiten dat men dan de lekkere
dingen niet meer kunnen vinden.
zoals het sloterdijks krentenbrood.
en niet te vergeten de originele duivekater van bakker kroes in asd noord
men verkoopt het nog wel hoor, maar je kan het niet vergelijken met vroeger.
jammer hoor.

bert klop

foto

de smaak van dat krentenbrood kan ik niet terughalen. wel een foto van de bakker

bakker sloterdijk

bakker sloterdijk Door: bert klop

evert van bunnik

Sloterdijks krentenbrood

Gisteren liep ik nog langs het pand van de bakkerij dat flink gewijzigd is.
Ik stelde me de vraag "Waar is dat oude Sloterdijkse krentenbrood nou nog te koop?'' Dus als iemand het weet, graag een berichtje.
Ik ben niet de enige in de Kop van Noord-Holland die dat brood weer 'ns wil proeven. En afhankelijk van waar je woont ben je in 30 tot 45 minuten met een Intercity op station Sloterdijk. Voor de reistijd hoeven al die overgelopen Amsterdammers het niet te laten.

Jan Wever

Jan Wever, oud leerling van de IJpolderschool

Mijn vader (oud hoofd van de IJpolderschool, overleden in1989) was een goede kennis van bakker Boogaard. Ze zaten samen in "De commissie tot wering van schoolverzuim", een commissie die, (zoals de naam al aangeeft) het toen veel voorkomende schoolverzuim (kinderen werden thuis vaak ingezet voor allerlei werkzaamheden) moest terugdringen. Ik ben met mijn ouders wel eens op bezoek geweest bij de familie Boogaard (ik herinner mij dat het ene oog van de bakker niet helemaal recht stond) en natuurlijk werden we getrakteerd op dat overheerlijke Sloterdijkse krentenbrood! Ook aan bakkerij Droogh in de IJpolder heb ik goede herinneringen. De bakkerij werd gerund door twee broers. Broer Piet kwam in de jaren '60 (toen wij verhuisd waren naar Hensbroek in de kop van Noord-Holland) nog wel eens bij ons op bezoek. Drie kinderen van de andere broer hebben bij mijn vader in de jaren '50 op school gezeten: Rietje, Jaap en Kees.

Jan Wever

krentebrood

ik woonde in de ijpolder en wij liepen elke schooldag langs de bakkerij en die heerlekke lught die je kreeg en als je die krente bollen zag leggen muuuum!

vraag

beste Chris,
Als je het recept van het sloterdijks krentenbrood aan Fons Deen opvraagt,lijkt het mij best mogenlijk,om het door een bakker in Uw land te laten bakken en dan maar smullen ! groetjes J.J

vraag

beste Chris,

Chris van Roon

Echt krentenbrood

Ik woonde bij mijn oom in de groote ijpolder. Het huis was een bakkerij en daar werdt echt krentenbrood en kerstbrood gebakken. Bakkerij Droogh. Ieder jaar voor de kerst bakten wij honderden kerstbrooden voor van der Heijden.
Ik woon nu al 43 jaar in Australie, en zou graag nog eens een lekkere kerstbrood willen kopen.

AlexK

Mhr

Hier gooi ik mijn twee Krenten (oeps Centen) waard in zoals ik schreef in www.amsterdamcentraal.nl/archief/2006/12/12/een-geheim-recept#c
Hah, eindelijk weer iets leuks gevonden over de beroemde bakkerij op Sloterdijk.
Zo een 55 jaar geleden werd ik op de fiets naar Sloterdijk gestuurd om krente brood te halen. Dat was meestal voor de paasdagen. Dat krentenbrood was het BESTE in Amstedam. Wij maakte daar uit een grapje: “Sloterdijks Krente Brood, Zonder Fiets”. En waarom dat gezegde?
Je had GEEN fiets nodig om van de ene krent naar de andere te komen. Ik ben geemigreerd naar Canada en kwam hier en daar nog wel eens op Sloterdijk om dat ECHTE Krente Broodje te halen.
De enigste bakkerij (als die nog bestaat) die weet om dat Krente Brood te maken is v.d Heijden op hoek van de Theophilusstraat (mij straat) Bos en Lommerweg.

Re: Gezocht: recept van Sloterdijks krentenbrood

Toch wel erg jammer dat de zelfstandige Warme Bakkers niet eens in staat zijn een goed krentenbrood te bakken.

De zelfstandige bakkers klagen dat het groot winkelbedrijf zoveel van hen afpakt.

Kom op Warme Bakkers wees eens zakenman en maak eens een goed krentenbrood, niet een waar je moet wandelen van krent naar krent maar lekker veel krenten en rozijnen en met wat sucade.

Het recept is inmiddels door Fons gevonden.
Lees erover op

Jammer, nog geen reacties.
Ook daar veel verhalen over Sloterdijk. Heeft U nog leuke herinneringen vermeldt dit dat op de weblog.

Ik heb contact gehad met mevr. Flaat. Zij kent het recept helaas niet.
Maar toch hartelijk dank voor uw reactie. Aanstaande maandag verschijnt er een oproep op tv Noord holland en dinsdag op radio NH. Ik hoop dat het iets gaat opleveren.

Beste Fons Deen,
Uw oproep,omtrent het recept van het Sloterdijks krentenbrood,kunt U,als er geen octrooi op is,misschien krijgen bij de fam.Flaat.
De hr.Flaat heeft namelijk deze bakkerij van Bogaard overgenomen incl. het bakken van dit krentenbrood.
De Hr. Flaat is zelf overleden,maar misschien dat zijn vrouw dit recept nog in haar bezit heeft.
Ik hoop dat ik U hiermee iets verder geholpen heb.