Hoe verbind je de losse einden bij het maken van massieve fietsbanden uit autobanden?

Auteur: Jaap Lageman

Eddie van Dijk vroeg mij:

"Wat ik mij afvroeg bij het maken van massieve fietsbanden uit autobanden hoe je de losse einden aan elkaar heb verbonden.?"

Ik heb hem beantwoord met:

"Mijn vader  wist iemand die, die half versleten autobanden,  in repen kon snijden. Als je het wel eens geprobeerd hebt dan weet je dat dat niet makkelijk is. Die persoon wist precies hoe lang die strip moest zijn om het strak om een fietsvelg te krijgen.  (Fiets-velgen  heb je in verschillenden maten). Wat ik me nog kan herinneren is dat er een stevige kram aan de zijkant bij die twee uiteinden zat. Waarschijnlijk door er eerst gaatjes te boren, voordat hij het dikke ijzerdraad er doorheen deed en dat  dan plat tegen  de zij kant sloeg. Ik denk dat ze die strip eerst  aan elkaar hechtte  VOOR ze de "band" om de velg deden. Het moest er strak omheen zitten want als het een beetje te los zou zitten dan zou het van de velg afkomen als je een beetje hard om een hoek zou gaan. Ik geloof ook dat die man nieuwe "zolen" (gemaakt van motorfiers-banden) onder versleten klompen kon maken. ( Vindingrijk is de moeder van noodzakelijkheid)."