Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Naar aanleiding van een TV programma nam ik contact met Maarten Vos. Hij is een "lachcoach", heel bijzonder beroep die wij best leuk vinden. Ons eerste afspraak begon meteen met een vriendelijke lach.

Maarten Vos

Maarten Vos

Waar kom jij vandaan?
Ik kom uit een gezin van 7 kinderen,  geboren in Gorinchem.

Wat doe jij?
Ik ben orthopedagoog , drama docent en lachcoach. Ik werk veel in Amsterdam maar ook in het hele land.

Waar leg jij de nadruk op?
Die leg ik op dat mensen begrijpen wat lach yoga inhoudt. Het is voor veel mensen moeilijk om te lachen zonder reden. Iedereen is altijd bezig met "wat de anderen zullen denken" Wij zijn gewend om te lachen om grappen, ook al zijn die niet leuk. We lachen dan omdat iedereen lacht en we niet dom willen worden gevonden. Maar je kan ook lachen zonder reden. Vroeger zeiden de mensen "wat lach jij toch hard. Ik heb nu de vrijheid genomen in mijn leven om te lachen zoals ik wil; ik ben nu vrij te zijn om wie ik ben. De lach masseert de organen. Wij lachen vanuit onze buik. Het is goed om je mond goed open te doen, dat doet goed, het geeft ontspanning.

Wat is jouw droom?
Mijn droom is  dat de lach een serieuze plaats in de samenleving  krijgt; in de medische wereld of in de psychiatrie zou het een positief effect kunnen hebben. De lach kan een heleboel medicijnen kunnen schelen. Wij hebben te veel een slikcultuur. We slikken van alles om ons beter te voelen.

Welke doelgroepen heb jij?
Ik heb een brede doelgroep, kinderen, mensen die met kinderen werken, ook geef ik workshops voor iedereen, met of zonder problemen; soms in bedrijven in het kader van teambuilding, samenwerking en brainstorming. Omdat ik veel in de zorg heb gedaan doe ik ook veel voor mantelzorgers die het zeer positief ervaren. Ik wil ook graag langere sessies te geven, bijvoorbeeld 6 keer zodat de mensen leren lachen.

Wat doe jij liever niet tijdens een lachsessie? Ik begin altijd met zitten in een kring om contact te maken en mijn werkwijze uit te leggen. Staan is vermoeiend en dat willen de mensen niet. De schoenen gaan uit maar het is niet verplicht. Dansen werkt ontspannend. Het maakt je los, meestal begin ik daarmee. Ik pas mijn werkwijze aan aan de deelnemers.

Waar ben jij over 5 jaar?
Veel in Nederland maar ook in Australië of Nieuw-Zeeland, wij hebben familie daar wonen. Ik blijf lachsessies geven!

Wie zou jij nog wel willen opleiden als lachcoach?
Carlo Boshard bijvoorbeeld maar ook André van Duin.