Mevrouw De Lange aan de telefoon

Verteller: Mevrouw De Lange
7 Fans

"In de tijd dat ik bij de Rijkstelefoon werkte verbond ik ook wel eens mensen van het Koninklijk huis door. Maar je mocht de gesprekken natuurlijk niet meeluisteren!"

mevrouw de Lange mevrouw de Lange thuis in de Guus Trestorffstraat

De benen van mevrouw De Lange willen niet zo erg meer, maar op haar scootmobiel maakt ze elke dag een ommetje. Ze gaat kijken bij het graf van haar man die een jaar geleden is overleden en nu op de Haarlemmerweg op begraafplaats Vredenhof ligt. “Het was een Coca-Cola huwelijk zoals er wel meer gesloten zijn." Mevrouw De Lange werkte als telefoniste bij de Coca-Colafabriek die destijds gevestigd was op Sloterdijk. Hier heeft ze haar man leren kennen. Ook haar 2 zonen vonden geruime tijd in die fabriek hun emplooi en haar dochter had er haar vakantiebaantje.
Haar opleiding als telefoniste heeft mevrouw De Lange genoten bij de Rijkstelefoon gevestigd op de hoek Spuistraat en Nieuwezijds Voorburgwal. Alle gesprekken buiten Amsterdam moesten aangevraagd worden want rechtstreekse verbindingen waren niet vanzelfsprekend. De verbindingen kwamen tot stand door op een groot bord de stekkertjes in de juiste gaatjes te prikken. De gegevens van de bellers werden handmatig verwerkt tot facturen. Op deze afdeling heeft mevrouw De Lange ook enige tijd gewerkt.
Later is ze particulier telefoniste geworden bij Van Eeghen; bankiers en handelaren in tropische kruiden gevestigd op de Herengracht 464. Een chic pand met marmeren trappen en de voorvaderen aan de wand. Meneer Henri van Eeghen sprak zo geaffecteerd dat het wennen was om te verstaan wat hij zei.
De sfeer op de Coca-Cola fabriek was duidelijk losser. “We gingen met 9 autobussen naar de wereldtentoonstelling in Brussel en het hele bedrijf had elk jaar een uitstapje." Het was een fijne tijd en de verdiensten lagen 20 gulden hoger dan bij Van Eeghen.
Familie, vrienden en kennissen, als je ouder wordt ontvallen de mensen om je heen je. “Ik ga af en toe naar mijn stekkie kijken" zegt ze als ze vertelt over het familiegraf waar haar man begraven is. “Ik mis de aanspraak van mijn man, maar het alleen zijn biedt ook meer gelegenheid om de dingen te doen die ik zelf leuk vind. En om te eten wat ik wil: stoofpeertjes en nooit meer andijvie."

colafabriek Mevrouw de Lange als jonge vrouw bij de coca-colafabriek