Amsterdam Nieuw-West

Toevallig kwamen wij een Stadsdeelbulletin van december 1999 tegen (zie foto). Leuk om alle artikels te lezen en te kijken wat er echt van de plannen geworden is. Nou, wat bouw betreft heel wat, zeker in de omgeving van het Lambertus Zijlplein. Twee straten vond ik nogal intrigerend, niet speciaal door de bouw maar wel door de namen. Hierbij de uitleg, ver terug in de geschiedenis duiken. Nou wil het toeval dat ik ooit in Polanen, Nieuw-Vennep had gewoond. Jammer dat wij nu geen Stadsdeelbulletin meer hebben, alles gaat via Internet. Misschien toch wel leuk om artikels te printen en te bewaren voor de (klein)kinderen, er komen best verrassingen uit.

Van Duivenvoordestraat. Foto: Annick Marquer, 2018.

Stadsdeelbulletin van december 1999.

Jan (Johan) (Polanen) van Duivenvoorde
Op 6 december 1305 wordt hij vermeld als zoon van Philips van Duivenvoorde. Van zijn vader erfde hij tussen 1307 en 1309 de bezitting Polanen, gelegen onder Monster. Op 30 maart 1326 pachtte hij de heerlijkheid van de Lek, te weten de ambachten: Krimpen aan de Merwede (de Lek), Krimpen aan de IJssel, Ouderkerk en Zuidbroek "om 490 pond Hollands". Op 15 januari 1342 beleende graaf Willem IV hem nog met een Korentiende en Smaltiende in Poeldijk. Hij overleed 26 september 1342 en is te Monster begraven.

Pieter van der Werff
Zeemtouwer, (bereider van zeemleer), in 1568 verbannen door Alva en vertrekt naar Wezel, in 1571 door Willem van Oranje teruggeroepen om de gemene zaak van Nederland ter hand te nemen. Vroedschap van Leiden 1573-1603,  burgemeester 1574-1599 en talrijke verdere functies. Tijdens het beleg van Leiden door de Spanjaarden in 1574, als burgemeester, brak er een hongersnood uit en kwam er een delegatie burgers naar het stadhuis die wilden dat de stad zich zou overgeven aan de Spanjaarden,

Pieter van de Werffstraat. Foto: Annick Marquer, 2018.

Van der Werff heeft toen de burgers toegesproken en gezegd dat men eerst hemzelf zou moeten opeten.