Hoofddorppleinbuurt

Auteur: Sonja Ruiter

Allemaal hallo,

Wat is dit leuk om te lezen!
ik ben Sonja de Ruiter, geboren in 1941, op de hoek van de Haarlemmermeerstraat en de Weissenbruchstraat, III hoog. Mijn vader, moeder en broer Michiel woonden boven de Vana, dus Herman Verhoef en zijn beide zussen, Hannie en Nellie heb ik ook goed gekend.
Twee hoog woonde eerst tante Frieda Salinger en nadat zij verraden was kwam de familie van Denderen er wonen, met hun dochter Mieke.
Ik zat op de Calvijnschool,kleuter en lagere school, in de Floris Versterstraat en mocht daar alleen naar toe toen ik naar de eerste klas ging.
ik speelde rond het huis en ook op het Legmeerplein, hinkelen, touwtje springen en diaboloën deed ik graag.
Slager Vrolijk was ook onze slager en bij ons aan de overkant, in de Weissenbruchstraat, was onze melkboer. Daar hoorde de familie Kemmeren bij. Met Willy speelde ik wel eens. Haar vader en grote broers deden de verkoop huis aan huis. Wij moesten naar beneden om losse melk te halen, met de melkkoker. Hun moeder runde de winkel.
En ja, de fietsenstalling kan ik me ook nog herinneren.
In 1948 volgden we, vanaf de daktuin vier hoog, de intocht van Fanny Blankers-Koen.
Zij woonde in de Haarlemmermeerstraat. Fanny werd ingehaald in een open wagen, ik denk een auto. De hele straat zag zwart van de mensen en van bovenaf was dat een geweldig gezicht. Als mijn herinnering me niet bedriegt kreeg Fanny een fiets aangeboden voor haar prestaties bij de Olympische spelen.
In 1950 werd mijn vader overgeplaatst en zijn we verhuisd naar Heemstede.
In 2000 ben ik er weer geweest met mijn dochter.Ik heb haar de buurt laten zien, met de huizen bouw Amsterdamse School, waar mijn leven begon en de herinneringen die daar bij hoorden.
Tot zover gaan dus de Hoofddorppleinbuurt, om plaats te maken voor nieuwe herinneringen in een nieuwe buurt.

Sonja