Winkels in de Chasséstraat rond 1940

Hans van Onna beschrijft vanuit zijn herinnering winkels uit de Chasséstraat van rond 1940. Heeft u meer informatie of ook een herinnering aan de winkel? Reageer dan hieronder op het verhaal.

De Kruidenier in de Chasséstraat 40
De eigenaar was de heer Van den Berg en zijn winkel had twee etalages. Deze werden altijd heel mooi opgemaakt met al de artikelen die hij verkocht. De winkel ging 's morgens 8:00 uur open en 's avonds om 18:00 uur dicht.

Alle artikelen werden los verkocht. De suiker, bonen, vermicelli, zout en mee lag in grote houten bakken. Met een schep werd dat dan in een grote puntzak gedaan. Bijv. een half pond, een pond enz.  Het was een goede buurtzaak. Veel nieuwtjes van de buurt werden in de winkel besproken. De kruidenier gaf dan ook duidelijk zijn mening. Advies werd er ook dikwijls gegeven.

Sigaren op nummer 42
Hier waren de heer en mevrouw Monen. Je had dan de winkel en dan zag je in de winkel 2 grote schuifdeuren met glas in lood ramen. Achter deze deuren woonde het echtpaar. De sigaren werden altijd per stuk verkocht, zo ook de sigaretten. In de winkel had je dan een koperen standaard waar een gasvlammetje brandden. De sigaren werden hier aangestoken.

Ook kon je hier de huur betalen. Het was een hele donkere geheimzinnige winkel met een hele vieze sigarenlucht. Je kon er ook prachtige pijpen kopen en pakjes tabak. Achter zo'n winkel was ook een tuin waar volop gebruik van werd gemaakt en kinderen speelden.

Oorlogsdrogist - Chasséstraat 44
Deze drogist was een NSB'er, zij hadden twee kinderen. Zij verkochten veel verbandmiddelen en spullen voor baby's (speksteenpoeder). Je kon er ook een baby-weegschaal huren. Al deze winkels hadden ook een kelder. Deze kelders waren goed droog en werden ook gebruikt als magazijn. Ook sliepen de kinderen daar. De drogist is in 1942 naar het Oostfront getrokken. We hebben daarna nooit meer iets van hen gehoord. Aan de winkel hing een groot bord "het groene kruis". Hiervan is een hakenkruis gemaakt.

De Melkzaak van Onrust - Chasséstraat 46
Dit was altijd zo'n koude zaak en zij verkochten boter, kaas en eieren. Ze kochten hun spullen bij hun familie, want dat waren allemaal boeren. Wij waren een grote klant van de zaak en kochten wel 3 liter melk per dag! Deze ging je dan halen met een pan of met een melkkoker. Als dan de melk gekookt werd, moest ik er naast staan en het gas uitdraaien als de melk kookte.

Onrust had ook een grote kar en ging er mee langs de huizen en verkocht dan veelal melk, maar ook de kaas en de eieren. De roomboter zat los in grote vaten. Je kon dan een half pond boter kopen verpakt in vetvrij papier (met spatel).

Jantje van Alles –  Chasséstraat 48
Ik zie die winkel nog voor me. Je kon er ook snoep kopen. Lolly's en zwart op wit. Hun toverballen smaakte heerlijk. Soms mochten we er wel eens wat kopen. Dan keken we eerst heel lang naar wat we zouden nemen.

Zij verkochten ook petroleum. Dat ging per halve of hele liter. Dat was een heel gedoe om dat te halen. En in die winkel hing ook een vreemde lucht, maar de mensen waar erg aardig. Je kon er ook op de pof kopen. Elastiekjes en touw werd ook veel verkocht. Papierwaren waren er ook te vinden. Ja, Jantje van Alles was een bekend winkeltje.

Wijnhandel in de Chasséstraat nr. 50
Hij was een hele deftige man. De zaak had het echt niet druk. Daarom had hij er ook nog een andere baan bij. En dan hielp Mevrouw de klanten. Men zei dat mevrouw zelf de grootste klant was.

Jenever werd ook los verkocht. Bier was niet erg gewild. Maar de Chassébuurt was dan ook een nette buurt. Er woonde veel ambtenaren. Op straat waren er geen baldadigheden. Er werd door kinderen veel op straat gespeeld. Zoekertje, pinkelen, hinkelen, maar vooral veel knikkeren.

elly verbeek

van wassenaarschool

lis de van wassenaar school nog daar

Fred Kroon

drankwinkel Chasséstraat

In de Chasséstraat was een drankenwinkel, niet op nummer 50 maar op 54. De naam van de winkel was "de Wildeman", de zaak was eerst van mijn opa en is later verkocht aan Theo Mans. Ik heb er wel een foto van uit 1924, maar weet niet hoe ik deze kan opsturen via dit bericht.