80 jaar en nog steeds actief voor anderen

Eendrachtsparkbuurt

In de jaren dat mevrouw Koopmanschap in de Eendrachtsparkbuurt woonde heeft zij veel aan vrijwilligerswerk gedaan, zoals via de vrijwilligers-organisatie Gilde Amsterdam.

Kenau Simons Hasselaarstraat

En nog steeds is zij actief voor anderen. Bijvoorbeeld via de stichting Stimulans, waar ze onder meer ondersteuning geeft aan mensen die hun naasten verloren hebben. Ook helpt zij mensen met hun administratie en hun belastingaangifte.

Van 1995 tot 2004 gaf mevrouw Koopmanschap Nederlandse les aan allochtone vrouwen. Die vrouwen, uit alle windstreken afkomstig, kwamen op eigen initiatief naar de lessen. “De meeste vrouwen hadden wel een beperkte kennis van de Nederlandse taal", zegt mevrouw Koopmanschap. “En ik maakte hen wegwijs in de vaak lastige grammatica." Aan die tijd bewaart ze mooie herinneringen. Zo gaven de vrouwen haar altijd cadeautjes op haar verjaardag. Een van die verjaardagen staat mevrouw Koopmanschap nog helder voor de geest. In haar lesgroep zat een Chinese vrouw, die het plan had opgevat om niet allemaal apart een cadeautje te kopen maar met z’n allen geld te sparen voor één groot cadeau. Zij is met de pet rond gegaan en van het geld hebben de vrouwen een mooie ketting gekocht, die mevrouw Koopmanschap nog altijd met veel plezier draagt. “Ik vond het zo leuk dat die vrouw dat zelf bedacht en georganiseerd had. Zeker omdat zij toch een relatieve buitenstaander was in een groep met voornamelijk vrouwen van mediterrane afkomst. Tekenend voor de goede sfeer." En een teken van respect voor alles wat mevrouw Koopmanschap aan de samenleving heeft geschonken.
Mevrouw Koopmanschap is nu 80 jaar en woont in de Cornelis Outshoornstraat. In 1954 is ze in Slotermeer komen wonen, in de Jan de Louterstraat. Haar zus volgde haar in 1957 richting de Westelijke Tuinsteden. Zij kwam in de Eendrachtsparkbuurt, in de Kenau Simons Hasselaarstraat om precies te zijn, te wonen. Hoewel mevrouw Koopmanschap toen al het gevoel had dat de nieuwbouwwijk Geuzenveld eens een ‘mindere’ buurt zou kunnen worden, volgde ze haar zuster tien jaar later en ging ook in de Eendrachtsparkbuurt wonen. “Het huis in de Jan de Louterstraat was te klein geworden voor een gezin met vier kinderen, en in de Hasselaarstraat hadden we een stuk meer ruimte." Uiteindelijk heeft mevrouw Koopmanschap van 1969 tot 2004 in de Kenau Simons Hasselaarstraat gewoond.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.