Slotermeer in opbouw

Slotermeer

Het duurde nog enkele jaren voordat mijn vader en moeder met hun twee zoontjes van 4 en 2 jaar een woning in Slotermeer kregen toegewezen. Als répatrianten uit Indonesië woonden wij in een contractpension in de De Lairessestraat op één kamer. Denk niet dat dit gratis was, de lening van het rijk moest volledig worden terugbetaald.

Guus Trestorffstraat, 13 maart 1987. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam. <p><a href="https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/B00000033300">https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/B00000033300</a></p>

Guus Trestorffstraat, 13 maart 1987. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Opgegroeid in Slotermeer, 1955-1965
Het was zover: we verhuisden met het weinige dat we hadden uit het contractpension naar de nieuwe woning in de Guus Trestorffstraat.

De eerste die ik ontmoette was een even oude (ruim 6 jaar) buurjongen uit dezelfde straat die mij meteen uitnodigde om bij de "oude van dagen"te gaan kijken. Dat waren lage bejaardenwoningen die als een schil om ons eigen wijkje met eengezinswoningen waren gebouwd. De brede stoep voor de rij oude van dagen-woningen waar ons straatje loodrecht op uitliep was natuurlijk de geëigende speelplaats voor de kinderen uit ons blok huizen.

De meeste kinderen, en dat waren er heel wat in onze straat, gingen naar de Burgemeester Fockschool, eerst in een houten noodgebouw totdat de nieuwe school klaar was. De lokalen in het noodgebouw werden verwarmd met een grote kachel die onder andere met turf werden gestookt, tenminste dat herinnerde ik mij, ik had nog nooit turf gezien.

Heimachine, Slotermeer, 21 mei 1953. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam. <p><a href="https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/5293FO001463">https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/5293FO001463</a></p>

Heimachine, Slotermeer, 21 mei 1953. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Wat grote indruk maakte was het heien. De met cokes gestookte heimachine en het karakteristieke sssh-boemgeluid was vaak te bewonderen in onze wijk in opbouw. De bouwplaatsen waren natuurlijke jachtgebieden voor jonge jongens op avontuur. Met een paar losse planken en met behulp van een pak "gevonden" spijkers was een hutje snel gebouwd. Dan kwam het probleem om je bouwwerk te verdedigen tegen andere groepjes kinderen van andere straten. Of je ging zelf op rooftocht. In je eigen straat was je natuurlijk heer en meester, maar daarbuiten kon er van alles gebeuren.

Jan Tooropstraat In aanleg. Gezien vanaf de ringspoordijk naar de Orteliuskade. Op de achtergrond links de Jan Evertsenstraat, 5 september 1958. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam. <p><a href="https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122040016">https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122040016</a></p>

Zoals bij de Dijk. De ringspoordijk was braakliggend terrein en uitermate geschikt voor het stoken van fikkies, met een paar aardappels om te poffen, want voor de inwendige mens moest ook gezorgd worden. Je leerde al gauw wat brandnetels waren en wat dovenetels (daar kon je nectar uit zuigen), om niet te vergeten de distels waar je niet op moest gaan zitten. In de winter ging je van de dijk af met je sleetje tot bijna in de sloot. Ik probeerde het eens met een autoped: het resultaat een gecompliceerde armbreuk. Kon ik meteen kennismaken met het Emma Kinderziekenhuis en zuster Beertje. Maar dat is een ander verhaal.

Tenslotte, wie  kent het Slotermeerlied nog? Gemaakt door meester Visser, hoofd van de Fockschool, op de muziek van het Limburgs volkslied (Waar in het bronsgroen eikenhout)

zoiets als:

de boterbloemen bloeien

en de koeien loeien

daar is ons Slotermeer....??

Als schoolkinderen zongen wij dat bij de opening van Slotermeer.

H.M. Koningin Juliana (naast haar burgemeester A. d'Ailly) verricht de officiële opening van Slotermeer, de eerste tuinstad buiten de Ringspoordijk. Tevens bezocht zij de eerste in gebruik genomen woningen, 7 oktober 1952. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam. <p><a href="https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010009010535">https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010009010535</a></p>

Bouwe Kuipers

Slotermeerlied

Hallo mensen, 1952 was ik 10 en zat bij Mr. Druijf op de Klaas de Vriesschool Leeuwendalersweg, waar ijverig werd geoefend op het betreffende Slotermeerlied. Wat ik er nog van weet zijn alleen de laatste twee regels en dat de wijs die was van het Limburgs volkslied, dat wij altijd spottend zongen als:

‘Eikenhout is eikenhout

Eikenhout is hout’

enz enz

de laatste twee regels waren:

Daar is mijn vaaaderland, tuinstad Sotermeer !

Daar is mijn vaaaderland, tuinsta-ad Slotermeeeeer !

en dan barstte los: In naam van Oranje doe open de poort…. Enz

Teije Betten

Fockschoollied

Roeland, het Slotermeerlied is even weggezonken: het Fockschoollied herinner ik:

Des morgens vroeg, tegen kwart voor negen,

dan gaat de schoolbel,,

eerst nog even spelen, en dan snel naar de klas,

wij zijn de burgemeester Fockschool, een school in Slotermeer,

falderie, faldera    ??????

Roeland Voogd

rectificatie

De aubade was natuurlijk bij het 5-jarig jubileum in 1957, in 1952 was ik nog in Indonesië, in 1953 kwamen wij naar Nederland met het stoomschip de Cameronia.

Cor Fisher

Burg Fockschool

Ook ik kwam op de Burg Fockchool in 1954. Meester Visser was inderdaad het hoofd van de school.

In de Guus Trestorffstraat woonde destijds ook mijn huidige zwager Nico Schuwer met zijn ouders en nog verschillende vriendjes en vriendinnetjes van school

Leuke periode geweest in de jaren '50