Vijftig jaar in de Dolhaantjestraat

Geuzenveld

Vijftig jaar wonen ze naast elkaar in de Dolhaantjestraat. Ze hebben de kinderen zien opgroeien, grijze haren zien komen en de buurt zien veranderen. Maak kennis met de gouden buren van deze straat.

Dolhaantjestraat de bewoners v.l.n.r.: Guus Brockholz (nr. 15), Leo Oostendorp (nr.7), Hans Staphorsius (nr. 39), Nel Verburg (nr. 76), Cora Visser (nr. 5), Tonny Mul (nr. 45) en Rob Visser (nr. 5) Foto: Shirley Brandeis

Armen worden drukzwaaiend omhoog geheven op de vraag hoe de buurt er toentertijd uitzag. “Overal was zand,” vertellen de pioniers. Die flats waren er nog niet, die woningen nog niet gebouwd, jongens gingen naar de jongensschool, meisjes naar de meisjesschool, er zat een viswinkel op de hoek, kruidenier Hoveling zat er, de melkboer kwam aan de deur, de blauwe kikker-tram reed over de Haarlemmerweg naar Zandvoort en – nogmaals – overal was zand. “De vensterbanken lagen vol zand,” zuchten de dames nu nog. Zondag mocht je de was niet buiten hangen in deze wijk, die bezit was van een katholieke woningbouwvereniging. Op straat werd nog veel gespeeld: blikkie trap, de maan is rond en tiktok - een spel met een stok – heel wat ruiten zijn in die tijd gesneuveld.

Asociale wijken

Hans Staphorsius’ Friese vader kwam als economisch ‘vluchteling’ naar Amsterdam en haalde in 1956 zijn gezin naar de grote stad. De 6-jarige Hans voelde zich een vreemde eend in de bijt met zijn Friese spraak en houding. “Ik zei iedereen gedag, maar dat was hier niet gepast.” Staphorsius junior is altijd in het ouderlijk huis blijven wonen. Nu met zijn gezin; vader keerde lang geleden terug naar zijn roots in het hoge Noorden. “Weet je nog. Jij lag met mijn zoon in de sloot te vechten,” herinnert Nel Verburg met een vertederende glimlach. Zes jaar woonde zij en haar gezin in bij haar ouders in Noord voor ze – via mans werk bij de Fordfabriek – haar eigen woning in het verre westen van de stad kreeg toegewezen. “Mensen vonden me gek dat ik daar wilde wonen. Het lag immers ingesloten tussen twee A-dorpen, wijken waar asociale bewoners werden geplaatst.” Het kon de jonge Nel niet schelen. Zij had haar eigen woning. Regelmatig ging ze er langs om het huis in aanbouw te bekijken. Een groot huis. “De eerste avond dat we er woonden, zei mijn man vanaf de eettafel: ik heb een fiets nodig om naar de keuken te gaan!”

Vuile was

Herinneringen worden met een glimlach opgehaald, al waren sommige gebeurtenissen uit het verleden toen vast niet zo grappig als nu. Voor deze vuile was schamen ze zich niet. De bakker die langs de deur kwam en er met moeder Staphorsius vandoor ging werd gekscherend de hete bakker genoemd. Cora Visser scheidde van haar toenmalige echtgenoot en trouwde met buurman Rob van nummer 19. Ze wonen nu samen – getrouwd – op nummer 5. En dan de familie Leenput. Ja, de Leenputjes. Drie zoons hadden ze en oh, wat was dat huis smerig, herinnert Hans Staphorsius zich, die er af en toe moest overblijven. “Ze piesten gewoon in de tuin.” Ach, iedereen deed of had wel eens wat. Menig losliggende stoeptegel uit de begintijd werd gepikt of verplaatst voor eigen gebruik.

Vroeger was leuk, maar niet per se beter. Warme herinneringen hebben ze aan de koude winters (met z’n allen sneeuw scheppen) en hete zomers waarin de kinderen in grote teilen met water speelden. De rolcontainers van nu zijn een vooruitgang; dat je de voordeur niet meer open kunt laten staan is voorbij. Burencontact is veranderd, maar niet die van hen. Cora Visser: “We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar we weten dat we er voor elkaar zijn.”

Hans Staphorsius

Het worden er steeds minder.

Het is al weer 12 jaar geleden dat Shirley dit fraaie verhaal opschreef over de buren die 50 jaar bij elkaar in de straat woonden. Inmiddels zijn na recent het overlijden van Rob Visser en het verhuizen van zijn vrouw Cora, van de 7 buren van destijds alleen Tonny Mul en ikzelf nog over als bewoners van het 1e uur. Wij wonen in hetzelfde stukje straat 3 huizen uit elkaar. En dit jaar al 63 jaar. Wordt tijd dat wij samen nog eens wat opschrijven over de laatste 13 jaar

Danyle Jon Harman

Lookin for my father Jon oostendorph who worked in Australia on the able Tasman as a Stewart he and my late mother had spent time together in Tassie

I noticed at 7 dolhaantje St a oostendorph lives there still and that is address I have for my father. Thanks in advance

Danyle Jon Harman

Freek

Maud de Lang-Calbo zou graag contact hebben met Cora Visser, wie kan haar helpen aan contactgegevens

Mijn moeder, Maud de Lang-Calbo is jarenlang bevriend geweest met Cora en Rob Visser. Wie kan ons helpen aan actuele contactgegevens?
Graag reactie naar freekdelang@therightspirit.nl, of telefonisch bereikbaar op 0418-662650 / 06-653646886.

Hartelijke groet,
Freek de Lang

willem van 't wout

hans staphorsius

Ik heb met Hans gevoetbald. Leuk dit te lezen. Hij is volgens mij getrouwd met een dochter van De Leeuw.
Mijn e mailadres wi.wout@planet.nl

willem van 't wout

familie?

han eiling staphorsius, 29 Aug 2008, 21:35
Met verbazing heb ik uw verhaaltje gelezen mijn
vraag is echter of u misschien famile bent van mij
ik heet namelijk ook staphorsius en ben een
kleindochter van mindert staphorsius

han eiling staphorsius

familie?

Met verbazing heb ik uw verhaaltje gelezen mijn vraag is echter of u misschien famile bent van mij ik heet namelijk ook staphorsius en ben een kleindochter van mindert staphorsius