Bakemabuurt Geuzenveld - Galerijflats - Mysterieus luikje.

Auteur: naam van de afbeelding Ronald Aker
Geuzenveld

Begin 2020 zal de laatste oorspronkelijke Bakema galerij flat aan de Dr. H Colijnstraat gesloopt gaan worden. De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Flats met een bijzondere architectuur voor die tijd en met een mysterieus luikje / deurtje naast elke woning entree.

Bakema gallerijflats - luikje naar keuken. Foto: Ronald Aker, 2019.

Goedendag, mijn naam is Ronald Aker.

Ikzelf heb niet in tuinstad Geuzenveld gewoond, maar kwam er wel met regelmaat in mijn jeugd.

Ik ben in de jaren '60 opgegroeid in de Westelijke Tuinsteden.

Deze flatwoningen vond ik wel bijzonder en waren beeldbepalend voor de straten waar zij stonden.

Nu is het mij bij nadere bestudering opgevallen dat er naast de voordeur van elke woning een soort luikje / deurtje zat, wat, voor zover ik kon nagaan, uitkwam in de keuken. Zie bijgevoegde foto's.

Later zijn deze luikjes neem ik aan dichtgemaakt omdat ze mogelijk hun functie hadden verloren.

Mijn vermoeden is dat deze luikjes ooit gediend hebben voor het afleveren van boodschappen.

Immers, in die tijd kwamen veel levensmiddelen leveranciers nog gewoon aan de deur, melkboer, groenteman, bakker, etc.

Omdat deze luikjes allemaal uitkwamen in de keukens van de woningen, vermoed ik dat als de mensen bijv. niet thuis waren, de leverancier de spullen door deze luikjes in de keukens konden aanleveren.

Ook kan het zijn dat men dan de voordeur niet hoefde te openen en toch de boodschappen in ontvangst kon nemen en de leverancier ook weer door het luikje betalen.

Dat lijkt mij althans 'een' mogelijke plausibele verklaring voor de functie van deze luikjes / deurtjes.

Bij niet één andere wederopbouw woning, waar dan ook, heb ik een dergelijke voorziening gezien.

Lijkt mij dus best uniek.

Zijn er misschien mensen die in de beginjaren na de oplevering in 1956 in de flats hebben gewoond en zich de functie van de luikjes / deurtjes kunnen herinneren? Helemaal mooi zou het zijn als mensen foto's hebben van het daadwerkelijke gebruik ervan.

Ik houd mij van harte aanbevolen.

Groeten, Ronald Aker

Crist ten Veen

Luikjes naast de voordeur in het portiek

Ik heb in zo een flat gewoond vanaf ca 1964 tot 1970.

in die tijd kwamen er nog instanties geld ophalen, huur en abonnementen, geb, verzekeringen. Er werd toen nog weinig of geen gebruik gemaakt van internet bankieren.😂😂. Ik kan mij herinneren dat mijn moeder dan via het luikje betaalde. Indien er iemand aanbelde kon ze ook meteen via het luikje kijken en contact hebben met degene die had aangebeld. Je hoefde dus niet helemaal naar de voordeur te lopen. Ik was toen nog een klein joggie en heb goede herinneringen aan deze woning. In mijn beleving was het heel groot echter als ik het me nu voorstel is het erg klein geweest.

Groeten,

Crist ten Veen

Ronald Aker

Luikje in Bakema flats

Beste Jan,

Hartelijk dank voor jouw reactie!

Ben zeer benieuwd naar de herinnering van je moeder omtrent het luikje.

En, als je hem wilt delen, ben ik ook uiteraard benieuwd naar de jeugdfoto die je noemde waar het luikje nog op staat vanuit de keuken in die tijd.

Er moet toch door de architect, Jaap Bakema, (al dan niet in opdracht van de woningbouwvereniging) ooit over nagedacht zijn om het aan te brengen bij de woningen.

De boodschappenmandjes die je omhoog kon hijsen ken ik zelf ook nog heel goed.

Wij woonden in een portieketage flat waar dat in zat.

Het werd met regelmaat gebruikt in de beginjaren om zware boodschappen mee naar boven te hijsen. Er paste net een zware tas in. Wij woonden op 4 hoog, dus dat loonde de moeite.

Later niet meer en zeker toen de jeugd er mee aan de gang ging (telkens met maximale snelheid het lege mandje op en neer halen) kwamen er klachten van het lawaai wat dat maakte en werd het mandje en het touw verwijderd.

Alleen het geleide frame en de katrollen zijn nog blijven zitten.

Vriendelijke groeten, Ronald

Jan Luiten

Luikje

Mijn ouders, en wij als kinderen, woonden één blok verder in de Dirk Sonoystraat als eerste bewoners. Precies dezelfde flats en met de zelfde luikjes. Ik bewaar nog een kinderfoto met het luikje gezien vanuit de keuken. Bij mijn weten werd het luikje nooit gebruikt. Ik zal dat mijn moeder (inmiddels 94) vragen, ze weet het vast nog wel.

In meer flats waren wel eigenaardigheden. B.v. sommige van de Van Goolflats in Osdorp hadden een luikje tussen de slaapkamer en het achterbalkon, waarschijnlijk bedoeld als vluchtroute bij brand.

Verder hadden veel portiekflatgebouwen een handlift in het trappenhuis. In het mandje konden bijvoorbeeld drie melkflessen, die dan met de hand omhoog gehesen moesten worden. Dat deed helemaal niemand, al was het alleen al omdat er luid roepend door het trappenhuis gecommuniceerd moest worden.......