Deel 2: 32.000 handtekeningen

Handtekeningenlijst.

Klik hier om meteen te kijken.

Over het behoud van het Weilandje komt alleen een referendum als heel veel Amsterdammers dit ondersteunen door hun handtekening te zetten. Hoe bereik je als actiegroep zoveel mensen en overtuig je hen om hun handtekening te zetten voor dit onbekende stukje natuur?

Tamar Frankfurther

Antwoorden op vragen van Paul Roosendaal

Eigendomssituatie

Ja, het westelijke weiland is nog altijd in particulier bezit. Boer Meekel uit de film was en is niet de enige eigenaar van deze grond. Hij deelt dit bezit met inmiddels meer dan honderd mede-erven, die over de hele wereld wonen, zo begreep ik van de gemeente.

Mochten de erven samen besluiten tot grondverkoop, dan is het aan de gemeente of ze hier ook nu nog op willen ingaan. Maar, als daar sprake van mocht zijn, dan zijn er vast ook nu nog (Europese) fondsen, waardoor voor hen een hogere (dan voor natuur) grondprijs gerealiseerd kan worden.

Voorwaarde is dan wél dat alle erven op één lijn zitten en allen gelijktijdig willen verkopen aan de gemeente. Als dat aan de orde mocht komen en als de gemeente mij daar ruimte voor biedt, dan zal ik zeker actief ondersteuning verlenen om een zo goed mogelijke grondprijs voor de erven te realiseren.

Stadsprovincie

Het behoud van het Weilandje Vrije Geer is een op zichzelf staand verhaal. Het begon al jaren vóór het referendum en loopt door tot nu (en in de toekomst).

Ja, beide referenda hebben elkaar indertijd versterkt. Dat kwam - zo blijkt uit onderzoeksgegevens van bureau O+S - doordat beide referenda verschillende groepen Amsterdammers aanspraken. We hebben onderling goed samengewerkt, maar we hadden ieder onze eigen stijl, strategie en campagne.

Deze documentaire legt een stukje unieke actie-geschiedenis vast. Het doel van deze film is toch vooral om inspiratie te bieden aan (nieuwe) actievoerders.

Strijden voor behoud van groen is in heel Nederland helaas nog aan de orde van de dag. Daarvoor, en als voorbeeld voor andere acties op het terrein van de ruimtelijke ordening en duurzaamheid, is deze film een herkenbare een praktische voorbeeld-case, waar actievoerders in het hele land hopelijk veel aan zullen hebben.

Tamar Frankfurther

Paul Roosendaal

Nog twee vragen

Heb ademloos 3 afleveringen achter elkaar bekeken. Ik heb nog twee vragen:

1. Hoe is het met de boer afgelopen, is hij uitgekocht, of zit hij er nog steeds?

2. Was het niet handig samen op te trekken met de organisatoren van het referendum Stadsprovincie? Samen sta je sterk.

Groeten,

Paul

Jane Lang

Engelbert Lindzen

Wat is het leuk om Engelbert Lindzen aan het begin van dit deel zijn bijdrage te zien leveren aan het verhaal!