Zwaaien naar tante Hannie

Verteller: Jan Boelhouwer

Zijn broer verhuisde 32 keer. Jan Boelhouwer vond 1 keer al een hele klus.

Jantje met zijn mama wie, wat, wanneer, waar

In 1954 kwam Jan Boelhouwer met zijn ouders en zijn twee oudere broers vanaf “twee hoog achter op de Da Costastraat” naar de Paul Scholtenstraat en daar woont hij nu nog steeds. Na 50 jaar in hetzelfde huis te hebben gewoond besloot Jan boelhouwer dat het tijd werd om te verhuizen. Van nummer 7 naar nummer 5.
“Mijn moeder deed alles voor me, ik was dan ook de Benjamin. Het was een liefdevolle vrouw, streng maar rechtvaardig.” Jan Boelhouwer spreekt met warmte over zijn moeder en over de tijd dat hij jong was. De tijd dat de bakker en de melkboer nog aan de deur kwamen en het geluid van de klepper de komst van de vuilnisman aankondigde.
“Waar nu de Sloterhof is, of alweer wordt gesloopt, was vroeger ‘een landje’ waar heerlijk gespeeld kon worden. Fikkie stoken en dan aardappels poffen. Van oude doeken tenten bouwen en varen op zelfgebouwde vlotten.” Een ander populair vervoermiddel was een karretje gemaakt van planken met de wielen van een kinderwagen eronder. Het stuur bestond uit een stuk touw en de motor uit een vriendje dat je duwde. Crossen maar!
Er stonden nauwelijks auto’s in de straat dus de kinderen hadden alle ruimte bij het buitenspelen. Touwtje springen, hoelahoep en elastieken, bordje tik en diefje met verlos. En in de winter natuurlijk de ijspret op de voor de deur opgespoten ijsbaan.
“Het waren kinderrijke gezinnen en de sociale samenhang was groot. Je kende de mensen uit je buurt en dat gaf een veilig gevoel.”
Op woensdagmiddag verzamelde de kinderen zich om de enige televisie in de buurt. De gang stond vol met kinderschoenen. In de woonkamer zat een hele groep op de grond ademloos naar de t.v. te kijken. Pipo, Coco de vliegende knorrepot en aan het eind van de uitzending met z’n allen terug zwaaien naar tante Hannie.

Gepubliceerd: 31 januari 2007

Jan nu wie, wat, wanneer, waar

Jan toen wie, wat, wanneer, waar

Peter Hart

Leuk.

Dag Jan,
Ik woonde van 1954 tot 1969 tegen over jullie op Nr.31.
Volgens mij was jij een tijd bevriend met mijn broer Frank?
Groeten,

Jacqueline

Leuk leuk

Hoi Jan! Leuk joh, die "oude" en nieuwe foto's van jouw. Je bent inderdaad nog niks veranderd, behalve ouder, maar goed dat worden we allemaal(hopen we) Ik hoop je snel weer te spreken/te zien. Veel lieve groeten uit Almere van Jacqueline Mink- de Groot

....maar je weet niet hoe. Een bekende tekst van een bekende zanger van lang geleden. Geen toekomst zonder verleden.
Af en toe is het leuk om nog eens terug te denken en letterlijk
terug te gaan naar de straat, de brug, het landje, de sloot, de klimrekken, de bakker, de buurt, de naambordjes,je eigen trap
met je ouderlijk huis op twee hoog en de garage waar je elke
dag tegenaan zat te voetballen of kopwedstrijdjes hield. Even je
ogen dicht doen en weer voor even de sfeer van toen in je
gedachten oproepen. Slagbal met rondjes, voetballen, badmin-tonnen, vissen, klimmen, schaatsen, ouders toekijkend vanaf de
balkons, lange haren, Puch, Kreidler, Ford Capri, Ome Gerrit,
biljarten, verhuizen........Ander leven.
Je bent niks veranderd Jan, je verhalen, dat hoofd en zelfs die
coltrui (grapje). We zouden er een boek van kunnen schrijven.
De groeten aan iedereen, want jij kent ze allemaal.

niets veranderd

Ha die Jan je bent niet echt veranderd in de jaren. Wat ouder geworden dat wel. Wat een geluk dat je zoveel jaar geleden geboren bent met zoveel ruimte om je heen. Wat jammer dat onze kinderen dit niet meer hebben. Gelukkig hebben wij onze tuin waar we onze kinderen de ruimte kunnen geven. Ik hoop dat onze kleinkinderen ook veel van de tuin en de ruimte mogen genieten.

Ha Jan,

Leuk idee zeg. Wij hebben die tijd samen beleefd en ook ik bewaar dierbare herinneringen aan mijn jeugd in Slotermeer. Ik woonde van 1954 tot 1971 in de Paul Scholtenstraat nr. 1, maar nu alweer 34 jaar in Zoetermeer. Vroeger nauwelijks van gehoord maar nu duidelijk op de kaart.

karin de Kroon

ik herken je nog!!!!!!!

Hee Jan leuk iets van je te zien. Ik heb inderdaad nog nooit een jeugdfoto van je gezien.
Leuk verhaal, heerlijk ouderwets, brengt je even terug in de tijd.
groetjes karin

50 jaar in hetzelfde huis?

Nou, dat doen weinigen je na. En nóg langer in dezelfde straat. Ongelooflijk. Maar gezien je recente foto lijkt het je uitstekend te bevallen, dus op naar de volgende honkvaste jaren.
Groetjes,
Wil H.