Zocherstraat

Auteur: Hans Wilmont

Ik ben Hans Wilmont, geboren (1939) en getogen in de Zocherstraat in Amsterdam. Ik wil graag voor diegenen die daar belang in stellen een wandeling door deze straat maken en wat ik er nog van weet er bij vermelden.

Op de hoek van de Overtoom zat van Amerongen een kruidenier met daarboven het gesloten huis dat was op de 1e verdieping. Dan een schoenwinkel van de familie Noyen. Een paar huizen verder een kapsalon  Verder de Fam. Westerbos die hadden een geweldige bakkerij op de Overtoom.
In de linker hoek van het 1e pleintje zat de HBS met daarnaast een openluchtschool met de ingang in de Frederiksstraat. Naast de HBS woonde de Fam. Heijster deze zijn later naar Zuid Afrika vertrokken. Tussen het tweede en derde pleintje zat een fietsenstalling en fietsreparatie bedrijf terwijl op de linker hoek van het derde pleintje wasserij Beelen zat op het pleintje woonde de fam. De Greef met op de  rechter hoek drogisterij Kleine Budde, waar ik als knul van 11,12 of 13 jaar zeker  2 jaar in de winkel hielp. Ik heb veel geleerd van de Hr. Kleine Budde.
Een paar  huizen verder op nr. 73 begane grond woonde de Hr. Moorlang, Opa Moorlang  zoals hij door veel kinderen werd genoemd, met op de tweede etage de Fam. Smit.  De Hr. Smit was directeur eigenaar van een scheepsreparatie bedrijf langs de  Kostverloren kade. Op nr. 75 woonde ik met mijn ouders 3 broers en een zus Adrie,  Hellen, Martien en Sjef. Op nr. 77 woonde de Fam. De Vries met een zoon die cardioloog of hartchirurg is geworden. Nr. 79 op de 3e verdieping werd bewoond door de Fam. Terstroot vader was bankdirecteur ze hadden 2 kinderen een jongen en een meisje, Wim en Carla, daarnaast op een of twee hoog de Fam. Kereweer hij was pianoleraar en maakte zelf ook muziek.
Op het eind van de straat de firma Bot kleermaker en ik denk ook transport bedrijf ze hadden een driewielige transport auto.  Bij Bot de straat oversteken en daar zat op de hoek het café Muller met daarnaast het  treinenhuis en Wierda scooters of andersom. Verderop woonde de fam. Veldhuis of Veldkamp deze fam. had een winkel in verf behang en glas, ze hadden veel kinderen. Verderop in de straat op een hoek Reformhuis Schouten naast het badhuis waar wij regelmatig gebruik van maakten. Het badhuis lag tegen een open stuk grond met doorKijk naar de Overtoom.
Voorbij dit open stuk zaten slager Buis en melkboer v.d. Does. De melkboer had twee dochters en één ervan ik denk de jongste speelde schooltje met een aantal kinderen uit de straat, dan zaten er verder nog twee diepe hallen waarin een z.g. wagenmaker en een garage dan nog een winkeltje op een hoek ik weet niet meer wat er inzat en dan het hoekje om naar het eind naar Kop en Schotel een huishoudelijke artikelen zaak.