Buddha, het verhaal (1)

Mijn naam is Hendrik Warmerdam. Voor ik over Buddha begin moet ik eerst de zaak inleiden.
Ik ben vanaf mijn vierde jaar opgegroeid in Geuzenveld. Grofweg praat je over het gebied tussen de Albardagracht, Pieter van de Werfstraat, Dr. H Colijnstraat en de Jacob Cabeliaustraat.
Vanaf mijn dertiende woonde ik in de Wigbolt Ripperdastraat.

Katholiek zijnde ging ik naar school op de toenmalige Dr. Alfons Ariensschool en naar de kerk in de OLV van Zeven Smarten. Vroeger had je na de mis van twaalf uur altijd koffiedrinken onder de kerk. Uit dat koffiedrinken is bij mijn weten o.a. door Arie Keuning (tot op heden nog steeds mijn buurman) een voortzetting voor jongeren ontstaan. Dit heette jeugdcafé en ik kwam daar op mijn veertiende voor het eerst binnen.

Daar ontmoette ik Arie, Ralph, Douwe en vele anderen. Na vele vergaderingen besloten wij een jongerencentrum op te richten wat wij Utopia noemden. In de organisatie zaten veel mensen uit het bovengenoemde gedeelte van Geuzenveld. Uiteraard ook uit andere delen van de stad maar wij begonnen destijds met veel mensen uit die hoek. Ik herinner mij Ruud en Wim Mulder, Sjaak Bijman, Gerard Blokdijk, mijn oudste zuster deed mee, Marga Besters en nog veel anderen. Berucht en beroemd werd ons maandblad Pullup waarvan ik redacteur was. Ook berucht waren onze zondagmiddagen waarop het een en ander voorviel. Namen die mij te binnen schieten zijn Martin Minten (op de radio destijds bekend geworden door joyriding met slechts 150 Fiats 850), Gebroeders Hessels, destijds ook niet de meest gemakkelijke mannetjes, Jantje van de Belt, Max Engelander, Frans Vermeer, Jurriaan van de Velde en er waren ook vaak drie vrienden die altijd feest vierden die in de Velsertunnel betrokken zijn geweest bij een zwaar auto-ongeluk.

Er liep ook een Sjors rond, een echte soulkikker in een pak met wijde pijpen die precies op de grond kwamen en met een blonde getoupeerde haardos. Het moge duidelijk zijn dat de organisatie van Utopia voornamelijk underground was. In die tijd was je soulkikker, underground of niets. Alcohol speelde destijds ook een flinke rol in de gebeurtenissen op Zondag. Ook herinner ik mij dat als iedereen eindelijk op Zondagavond weg was wij met een kleine ploeg tot diep in de nacht aan het opruimen waren.

Klik hier voor deel 2 van dit verhaal van Hendrik Warmerdam.

Lees ook: Jongerencentrum Buddha in Geuzenveld

jelle

Fam rood

heej Familie Root, Ben blei datter is iemant optreet tegen die rare hendrik Walmerdan, die gozer hep iederen in de buurt froeger et lefe zuur gemaakt e denkt dattieer zomaar mee wegkomt, ik vin u helemaal geen ouwe zeur hoor, en ik ben blij dat u wel ken schrijfe. groetjes jelle

Carnaval in de Diderotstraat

De beste soap die ik in jaren gelezen heb.
Kan dit ook verfilmd gaan worden.
Met Hendrik Warmerdam en de familie Rood in de hoofdrol.

Hendrik Armerdam

Beste Hendrik,afgezien van de nodige taal en spellingsfouten in je "lollige" stukje proza.: Ik vind is met een d op het eind en niet dt.
Fam.Rood is met een hoofdletter R.
Azijnpissers is 1 woord.
maneschijn is 1 woord, doet het me toch wel goed dat je nu toch wel zwaar beledigd bent en best kwaad. De pot verwijt de ketel zullen we maar zeggen.
Dat krijg je er nou van als je altijd maar de "lollige" Pietje Bell van Geuzenveld/Slotermeer uit wilde hangen.

hendrik warmerdam

paulien

ik herinner mij een paulien die bij mij om de hoek woonde met een zus die marianne heette, Was jij dat of heb ik een en ander voor ?

vr gr hendrik warmerdam uit de wigbolt ripperdastraat

hendrik warmerdam

utopia

sabien,

je hebt gelijk, alleen kregen wij na de zoveelste dame metof zonder gekletter de slappe lach en daar zat jij net onder.
Ik herinner mij dat jij er achteraf om kon relativeren maar jou broer fred was zwaar beleidgd en best kwaad.
Ik vindt dat je verleden bij je hoort ( ook het verleden van de fam rood ( de kampioen azijn pissers van deze, site) en niet altijd alles is rozegeur en mane schijn
vr gr hendrik warmerdam

Utopia

utopia
Hoi Hendrik
Tikje overtrokken hoor dat verhaal van die w.c.Gelukkig had ik het op tijd in de gaten.Dus niks geen plasritueel.Maar kan er nu wel om lachen hoor.Groetjes Sabien.

paula friskes

hallo paula, grappig dat jij reageert. Mijn broertje PP was op de reunie in Halfweg. Ik heb de fotoos gezien. Wat zijn we allemaal een stuk ouder geworden. Ik had de indruk dat een hoop mensen ontbraken. klopt dat ?
Alles goed verder ?

vr gr

Buddha het verhaal

Wat een verhaal zeg en wat een reacties.
Wat geinig dat Arie keuning een buurman van jou is geworden.
Arie kan ik me wel herinneren een soort van jesusfiguur toch.
Hij had altijd zo'n groene halflange jas aan en andere kleren waar je een goeie pan soep van kon koken. Volgens mij had ie dag in dag uit hetzelfde aan.Zo ging dat in die tijd hippies he.En zijn vriendin kan ik me ook nog wel herinneren, ene Marja of zoiets. Ik hoorde laatst van een kennis van mij dat hij een Grando keukencentrum heeft in Hoofddorp. Doe hun de groeten van mij.

Jan

wie zoeken er dan kontakt met mij ??

Ik heb overigens geen kapsones of minachting voor wie dan ook.

Ik lust absoluut geen snijbonen

Buddah

Dus Ons Huis zal de huur dan wel betaald hebben. Rare boel allemaal.
Wat me ook opvalt is dat je nu wel op mijn mail een reply hebt maar met anderen die kontakt met jou zoeken niet.
Je hebt toch geen kapsones of minachting voor je ouwe vriendjes of vijanden gekregen he! Hou je overigens van snijbonen?

Jan

Officieel was buddha destijds onderdeel van Ons Huis. ik begrijp dat het verwarrend is omdat wij het kochten van Mol en Bibi.
Ons huis heeft dat nooit geweten en altijd gedacht dat wij vrijwilligers waren die allerlei verheven ideeen hadden ternauwernood vanwege slechte klanditie konden overleven cq het hoofd boven water houden. Ik zou zoiets nu niet meer doen maar toen ware wij 17, 18 jaar en was het spannend etc etc.

Buddah

Wat ik niet begrijp is dat Buddah dan zgn o.a. door Hendrik
Warmerdam is opgericht, lijkt me dat je dan de eigenaar bent
van zo'n tent. Maar ineens was er iemand van Ons Huis en die
voerde controle op die tent uit ? Betaalde die vereniging Ons Huis de huur dan of zo ?

budha

HÉ HENDRIK, DIE DRIE JONGENS DIE DAT ERNSTIGE ONGEVAL HADDEN IN DE VELSERTUNNEL WAREN JONGENS WAAR IK EN INE MEE OMGINGEN. RONNIE HAANSTRA KWAM OM HET LEVEN, WAS TIJDELIJK MIJN VRIENDJE,ROEL STEENBERGEN HAD EEN SCHEDELBASISFRAKTUUR, BEN NIET BIJ DE BEGRAFENIS GEWEEST, ZAT ZELF TOEN IN EEN ROTSITUATIE, MAAR O, WAT EEN VRESELIJK DRAMA WAS DAT.
VAN MARTIN MINTEN WEET IK NOG DAT IE EEN COLBERT DROEG EN DAT MIJN MOEDER DACHT DAT IE EEN NIEUWE PRIESTER WAS IN DE KERK, HAHA
IK HEB HEM IN BUDHA EEN X EEN PUNAISE IN ZIJN ACHTERWERK GESTOKEN, IK HEB IEMAND NOG NOOIT ZO KWAAD GEZIEN, IK MOEST ECHT RENNEN, WAT WAS IE LINK, HAHA
VERDER HAD JE ENE BOUKJE RADEMAKER, HIJ WAS DE (NETTE) BARMAN DAAR, DENK ONDER HET SCHRIKBEWIND VAN BIEP EN MOL
IK WAS OOK BEVRIEND MET BETTY BOOP, HAAR EIGEN NAAM WEET IK NIET, ALTIJD VRESELIJK MEE GELACHEN.
IK KOM VAST NOG WEL OP ANDERE HERINNERINGEN, DUS TOT LATER................................

budha

hendrik, ouw buurknakker, je brengt budha weer tot leven met je verhaal, heerlijke tijd was dat. gewoon zoals jongeren waren en nog steeds zijn, van alle tijden hoor die overlast, en spijt hebben is achteraf onzin want jongeren zijn zich meestal niet bewust van hun eigen, vaak luidruchtige ,aanwezigheid, hoewel er absoluut ook overlast is geweest daar, maar dan hadden de omwonenden hun beklag bij de AWV moeten , die verhuurde volgens mij aan Budha, ik werkte n.l. bij de woningbouw aan de Descartestraat, dat zat vast aan de gebouwtjes v.d. Diderostraat. Kan mij geen klachten herinneren. Maar inderdaad, deze site is niet voor negatieve geluiden bestemd, maar puur voor de nostalgie. Dus wie er nog meer leuke herinneringen heeft.........meld je.

de Heer P.P.

Mijnheer P.P. Ik heb diverse stukjes van U elders op deze site gelezen en daar spreken ook de nodige frustraties uit. Is toch ook meer dan 30 jaar geleden!

de Heer P.P.

Wel jong geweest maar niet asociaal, zoals zoveel leeftijdgenoten van jullie dat ook niet waren.
U bent van het type iemand de mond snoeren of de zaak verbloemen?helaas,we leven in een democratisch land en ieder mag zijn zegje doen,leuk of niet leuk. En jouw vriendje Hendrik doet toch ook zijn verhaal na 30 jaar,waarom zouden wij dat dan niet mogen doen? Het gaat toch om ervaringen die mensen ooit gehad hebben? En ik stond toen al bekend als een notoire zeur?
Ik wed dat ik je nooit ben tegengekomen,dus waar slaat dit op?

Hendrik Warmerdam

Hendrik Waremerdam, wat een understatement, dat alles niet even positief voor ons is geweest. Het was een hel toendertijd! We deden geen oog dicht. M.n. in de weekenden was het vaak raak,
vechtpartijen,bierflessen die "voor de lol" werden stukgesmeten,motorenlawaai, geschreeuw en kabaal soms tot diep in de nacht. En als ik jouw artikel lees, dan zie ik daarin totaal geen excuses of spijt voor wat er toen allemaal gebeurd is. Sterker nog je lijkt er wel trots op te zijn, gezien alle details die je zgn zo "lollig" beschrijfd. Het rondrijden in gestolen auto's, geld verbrassen van de bezoekers van je club, meisjes op WC's en tijdens die zgn. bewegeingsexpressie lastigvallen en vernederen, je pa besodemieteren en ga zo maar door. Zgn. humor en lol ten koste van anderen.
Dan heb ik het nog maar niet eens over de psychische schade die jullie toen hebben aangericht. Denk daar nog maar eens over na.

hendrikwarmerdam

valerie

al die namen die ik heb genoemd horen bij dit verhaal.
er horen waarschijlijk nog veel meer namen bij die ik niet meer weet.

hendrikwarmerdam

fam rood

ik begrijp dat voor jullie niet altijd alles even positief geweest is.
Ik heb alleen geprobeerd de tijdgeest weer te geven en te vertellen hoe het gegaan is. Dat zelfde buddha heeft ook weer betekenis gehad in herdere gebeuren. Als je wat ouder wordt besef je pas wat je misschien verkeerd heb gedaan. Ik heb geprobeerd om d e geschiedenis van buddha recht te doen.

hendrikwarmerdam

paulien