Buddha, het verhaal (1)

Mijn naam is Hendrik Warmerdam. Voor ik over Buddha begin moet ik eerst de zaak inleiden.
Ik ben vanaf mijn vierde jaar opgegroeid in Geuzenveld. Grofweg praat je over het gebied tussen de Albardagracht, Pieter van de Werfstraat, Dr. H Colijnstraat en de Jacob Cabeliaustraat.
Vanaf mijn dertiende woonde ik in de Wigbolt Ripperdastraat.

Katholiek zijnde ging ik naar school op de toenmalige Dr. Alfons Ariensschool en naar de kerk in de OLV van Zeven Smarten. Vroeger had je na de mis van twaalf uur altijd koffiedrinken onder de kerk. Uit dat koffiedrinken is bij mijn weten o.a. door Arie Keuning (tot op heden nog steeds mijn buurman) een voortzetting voor jongeren ontstaan. Dit heette jeugdcafé en ik kwam daar op mijn veertiende voor het eerst binnen.

Daar ontmoette ik Arie, Ralph, Douwe en vele anderen. Na vele vergaderingen besloten wij een jongerencentrum op te richten wat wij Utopia noemden. In de organisatie zaten veel mensen uit het bovengenoemde gedeelte van Geuzenveld. Uiteraard ook uit andere delen van de stad maar wij begonnen destijds met veel mensen uit die hoek. Ik herinner mij Ruud en Wim Mulder, Sjaak Bijman, Gerard Blokdijk, mijn oudste zuster deed mee, Marga Besters en nog veel anderen. Berucht en beroemd werd ons maandblad Pullup waarvan ik redacteur was. Ook berucht waren onze zondagmiddagen waarop het een en ander voorviel. Namen die mij te binnen schieten zijn Martin Minten (op de radio destijds bekend geworden door joyriding met slechts 150 Fiats 850), Gebroeders Hessels, destijds ook niet de meest gemakkelijke mannetjes, Jantje van de Belt, Max Engelander, Frans Vermeer, Jurriaan van de Velde en er waren ook vaak drie vrienden die altijd feest vierden die in de Velsertunnel betrokken zijn geweest bij een zwaar auto-ongeluk.

Er liep ook een Sjors rond, een echte soulkikker in een pak met wijde pijpen die precies op de grond kwamen en met een blonde getoupeerde haardos. Het moge duidelijk zijn dat de organisatie van Utopia voornamelijk underground was. In die tijd was je soulkikker, underground of niets. Alcohol speelde destijds ook een flinke rol in de gebeurtenissen op Zondag. Ook herinner ik mij dat als iedereen eindelijk op Zondagavond weg was wij met een kleine ploeg tot diep in de nacht aan het opruimen waren.

Klik hier voor deel 2 van dit verhaal van Hendrik Warmerdam.

Lees ook: Jongerencentrum Buddha in Geuzenveld

Buddha

Zouden al die mensen het eigenlijk wel op prijs stellen dat hun namen, ongevraagd!!!, in dit artikel worden genoemd ????

De heer Warmerdam

Jammer dat ons commentaar verwijderd is.
Laat ik het hierbij houden dat we veel lawaaioverlast (motorenlawaai en stukgegooide bierflessen)hebben gehad van de heer Warmerdam zijn toenmalige clubhuis.
En als de redaktie het bovengenoemde artikel goed leest zal ze het toch met me eens zijn dat het niet zo'n net gezelschap was wat daar in die garages bivakkeerde.

PAULIEN

GEUZENVELD

ZELF KWAM IK OOK IN BUDDHA MET MARIE LOUISE IK HEB DAAR MIJN HUIDIGE MAN LEREN KENNEN. JE HAD HET OVER MINTEN MARTIN IS IK DENK AL 5 JAAR DOOD HOE IS HET MET JE BEN JE GETROUWD , KINDEREN ENZ ik heb zelf in de kenau gewoond

De heer Warmerdam

>De rest van dit commentaar is verwijderd<
De redactie behoudt het recht voor beledigende en/of volgens de redactie discriminerende opmerkingen en reacties van de site te verwijderen zonder daar verder uitleg over te geven.

Final Story ?

Bedankt Hendrik voor deze explicatie. Er zijn me nu een hoop dingen duidelijk geworden, bv. wie tijdens mijn "tijd" in Buddha de eigenlijke scepter zwaaide, ik zat dus net tijdens de overgangsfase van het "oude" naar het nieuwe Buddha in het bestuur, vandaar dat ik er niet zoveel vanaf weet. Dit is dus nu verholpen, hoewel ik wel veel verhalen ken en herken, bv. de tijd in Utopia, waar ik wel kwam, samen met jouw broertje Peter-Paul en Bart de zoon van de door jou gememoreerde "schat van Geuzenveld", Mw. Adrichem, ik herinner met nog de blauwe zaal, waar ik voor het eerst kennis maakte met de Bluesrock, de LP WOODSTOCK en het fenomeen WIEROOK, en waarvan de lucht ervan in je kleren ging zitten en dus door mijn moeder uitgelegd als drugs, maar door mijn vader, politieagent ter stede, gelukkig werd ontzenuwd als zijnde, een vieze lucht, maar totaal onschuldig.
Enfin... nog veel meer dingen te vertellen, maar dat laat ik aan anderen over - ik denk dan aan het beroemde gooi en smijtwerk met de (zwitserse?) kaas of kwark in de Diderotstraat bij het oude Buddha.... waar ik alleen de volgende dag de schade van heb gezien.. -
Maar dat is aan anderen om te vertellen.
nogmaals dank Hendrik.