Proefrijden met Van Veen Kreidler 50cc wegracers op de Haarlemmerweg

Auteur: naam van de afbeelding Ronald Aker
Kreidler Van Veen 50cc wegracer bij Van Veen gebouw Haarlemmerweg

Op de Haarlemmerweg, nummer 518, was vanaf de jaren 60 het pand van Kreidler (bromfietsen) importeur Van Veen gevestigd. Dit pand is al ruim 35 jaar geleden gesloopt.
De winkel voor verkoop van de gewone bromfietsen was gevestigd aan de Willem de Zwijgerlaan 17-19, niet ver van het importgebouw dus.
Naast de import en verkoop van bromfietsen, hield Henk van Veen (de directeur) zich uiteindelijk ook bezig met het ontwikkelen en bouwen van 50cc wegracers. Daar werden eind jaren 60 en begin jaren 70 hele grote successen mee behaald op de diverse circuits. Coureur Jan de Vries werd op deze racertjes in de "borrelglaasjes klasse" zelfs twee keer wereldkampioen, in 1971 en 1973.
De race-afdeling in het gebouw was eigenlijk verrassend kleinschalig, maar er werden dus zeer succesvolle 50cc wegracers gebouwd.

Elders op de site van Geheugen van West heeft een bezoeker (in 2007, dus lang geleden) een bijzonder interessante posting geplaatst over iets waar ik heel graag meer van wil weten: Het schijnt dat de mensen bij Van Veen af en toe proefritten maakten met deze wegracers, gewoon op de Haarlemmerweg! Dat was best een spectakel qua geluid en ook de verdere beleving, want de racertjes konden soms behoorlijk roken als men flink het gas opendraaide. Ik weet niet of genoemde bezoeker deze site nog bezoekt, zo ja, dan zou ik het heel leuk vinden met hem- of haar in contact te komen.

Mochten er misschien meer mensen zijn die zich deze proefritjes kunnen herinneren, dan hoor ik dat heel graag. Alvast hartelijk bedankt!

Op de bijgevoegde foto staat wereldkampioen Jan de Vries afgebeeld op zijn Van Veen Kreidler wegracer voor het gebouw van Van Veen aan de Haarlemmerweg, begin jaren '70.

126 keer bekeken

Geen reacties