Boekhandel/uitgeverij Edelman & Barendregt

Oproep

Wie heeft herinneringen aan Edelman & Barendregt?

In het midden op de foto Da Costaplein 14 / 9 oktober 1986 - foto Stadsarchief Amsterdam

Wie heeft herinneringen aan (school-)boekhandel/uitgeverij Edelman & Barendregt, bijna driekwart eeuw lang gevestigd op Da Costaplein 14?

Van 1910 tot 1917 waren de wegens dwarsheid ontslagen onderwijzers E. en B. uitgevers van het blad ‘De Nieuwe School’ van Theo Thijssen. Vandaar dat ons Theo Thijssen Museum aandacht aan ze wil besteden.

Eind 20ste eeuw heette de firma een tijdje ADV Edelman Barendregt.

Hartelijke groet,
Peter-Paul de Baar

Johanna klomp Overduyn

Herinneringen

Vanaf 1957 kon ik met lezen in de eerste klas niet goed meekomen en mijn moeder kocht toen in deze boekenwinkel, school lees boekjes… het waren er een paar, om mij na het eten, bijles lezen te geven. We woonden toen in de Da Costastraat en ik zat op de Busken Huetschool.
Nu lees ik als de beste…😀

Bert

BIEB

Tot 1956 wonende op de Da Costakade kwam ik als lagere school leerling vrij regelmatig in die winkel. Ze hadden een kleine bibliotheek en gaven een stencil uit van boeken die uitgeleend werden, ook jongensboeken

Jack Laroo

Kassabon

Handgeschreven kassabon van 11 maart 1967 voor het bedrag van twee gulden voor de aankoop van ‘De Spaanse Brabander’ van Gerbrandt Adriaensz. Bredero en geeft een indruk van het uitgebreide assortiment van E&B. Jammer, dat die boekhandel niet meer bestaat.

Kassabon Edelman-Barendregt

Kassabon Edelman-Barendregt Door: Jack Laroo

Ineke Emmelkamp

catalogus

Hallo,

Kortgeleden kreeg ik vanuit een erfenis een aantal Esperanto-boeken.
Een van de boeken heeft de titel:
Tweede Esperanto catalogus van werken welke onder andere in voorraad zijn bij Edelman-Barendregt.
Het voorwoord is geschreven in juni 1933.

Heeft u belangstelling voor dit kleine boekje? In totaal 64 bladzijden.
Ik stuur het u - gratis- graag toe.

Met vriendelijke groeten,

Ineke Emmelkamp,
secretaris Esperanto Nederland

[de redactie heeft gereageerd op deze reactie]

Lamine

Ik heb er gewerkt, toen de heer de Ruyter nog de baas was,

• Ik heb er als scholier nog gewerkt, als een werkproject. Ik miste strengheid. Er heerste een oubolligesfeer en werkte ook criminelen. Het werk anzich was erg leuk. Het had heel leuk kunnen zijn.
Theo Durenkamp

Op zoek naar uittreksels van Duitse leesboeken

Dat ik in 1966 als scholier bij Edelman en Barendregt terecht kwam had te maken met mijn zoektocht naar uittreksels van Duitse leesboeken. Elk trimester moest er tijdens de Duitse les een samenvatting van een Duits leesboek worden geproduceerd. In mijn klas ging het verhaal de ronde dat je bij E&B boekjes met samenvattingen in het Duits kon krijgen, zoals van 'Drie Männer im Schnee', 'Die verschwundene Miniatur', 'Emil und die Detektive'. Uiteraard moest je deze samenvatting niet letterlijk overnemen, want dan viel je door de mand. Maar ze waren een mooi hulpmiddel bij de opdracht voor de lessen Duits.

Toen ik vanaf 1975 hoofd van de St. Jozefschool Sloten was, kreeg ik meermalen per jaar bezoek van de vertegenwoordiger van de ADV Schoolboekhandel, de heer Ykema, die de schoolspullen leverde. Later kwam zijn opvolgster, mevrouw Klercks, die ik al kende van boekhandel Vondel op de Amstelveenseweg hoek Zeilstraat die zij, aanvankelijk samen met haar vader, bestierde tot de opheffing ergens medio jaren 80.