De huiskamer van Geuzenveld, café De Luifel (1)

Geuzenveld

Als frequent bierdrinker, vrijgezel en gezelligheidsdier kwam ik regelmatig, vaak en doordeweeks oftewel bijna dagelijks in Café De Luifel, het enige café in Geuzenveld, gelegen onder aan de dijk bij het latere eindpunt van lijn 13 in de Nicolaas Ruychaverstraat.

Café De Luifel Pieter Plenter op zijn meest geliefde stekkie tegen de pilaar bij de kassa.

Ik praat nu over de periode tussen 1969 en 1982 (en in het begin niet dagelijks natuurlijk). Ik heb de laatste paar jaren van deze periode er ook nog gewerkt achter de bar op de vrijdag en zaterdagavonden samen met Sjaak K. (sjok) de vaste kelner/barman, en had het gezag over de achterbar en toeptafel, en Sjaak natuurlijk over de grote voorbar en het biljart en omstreken... zondag’s vanaf 3 uur tot sluitingstijd om 01.00 stond ik alleen achter de beide bars, hoewel die op zondag zelden allebei vol waren. Eerst onder Theo Hoogeveen, en later nog een poosje onder Johan (en Mia) Oosterbaan, maar toen alleen op de zondagen. Het is overigens zo dat Theo en de latere uitbater Johan reeds het tijdige met het eeuwige hebben verwisseld.. jaja, de horecajaren zijn zwaar en tellen dubbel.
Goed...., om mee te beginnen, welbekend waren de zgn. bitteruurtjes, zo tussen 15.30 en 18.00 waar over het algemeen een heel andere groep mensen kwam dan degenen die de avonden frequenteerden. Dit waren de zgn. brave huisvaders (nou ja braaf) die s’avonds niet kwamen, op enkele stuggerikken na dan, waaronder mijn persoontje maar ja, ik was dan ook nog vrijgezel en woonde nog bij moeders. Ik noem bv. Theo "ambtenaar" die zoals ik laatst vernam nog steeds de Luifel (de nieuwe naam is me niet bekend) bezoekt, (een goed geklede heer met een “engels” streepsnorretje, bijzonder erudiet en heel aardig), Hans “de drukker” (had een eigen drukkerij en kon erg slecht tegen zijn verlies) Leen “Terroboy” (waar is mijn krat bier Leen, Joop Zoetemelk won dus wel mooi de tour in '80 zoals ik toen voorspelde), Bart P. (rechercheur tot in zijn vingerafdrukken en mijn vader), de banketbakker Leo, van verderop uit de straat (met zijn hondje en ff snel...voor 1 glaasje bier en jenever), Cor “Vrolijk” (ja, van de sleep en takeldienst bij de Coentunnel), Gerard “spoor” (NS) die ook kunstenaar was. Tom “duim” die hij niet meer had en daarom dus zo werd genoemd.

Dit prachtige verhaal van Pieter Plenter gaat nog veel verder over buurtfiguren en met anecdotes. Lees hier het vervolg.

Mathilda

Re: Re: Kennen wij elkaar?

Thea:
Tineke Pieksma:Haha cafe de Luifel de stamkroeg van mijn vader en 3 broers en mijn man.Mijn zuster heeft nog verkering gehad met de barkeeper Adje Schillemans.Ook rooie Sjaak en Tini,Theo en Piet allemaal namen die mij bekend voor komen.Omstreeks 1970 was het een heel gezellig cafe waar buurt bewoners elkaar tegen kwamen.Ik heb mijn man Klaas Pieksma(hij was zeeman toen)tussen twee reisjes in ontmoet bij de Luifel.Mijn broers waren Nico,Peter en Ben Scharn mijn vader heette ook Nico en was Slager.Komt het een van de lezers bekend voor?ik ben benieuwd?Groetjes Tineke Pieksma-Scharn.

Jazeker ,...ik woonde in de Nolensstraat 51 destijds, vanaf 1984 ik werkte voor het Maandblad Horeca Treffen, en maakte destijds Café de Luifel Café van het jaar, een groots feest werd het, Johan overleed helaas te vroeg (eigenaar) en ik weet niet hoe het nu gaat met de verdere familie nog een aantal jaren in de Bartholt Enthesstraat gewoond en 8 jaar leden verhuist naar de USA. ook allemaal namen die ik mij goed herinnerde Lampie enz. en Froukje...ook helaas te jong overleden. en mijn buurman Daan Zuijderduin.

Thea

Thea:

Komt mij zeker bekend voor, het zijn mijn neven en nichten en mijn oom.

Thea

Re: Kennen wij elkaar?

Tineke Pieksma:
Haha cafe de Luifel de stamkroeg van mijn vader en 3 broers en mijn man.
Komt het een van de lezers bekend voor?ik ben benieuwd?
Groetjes Tineke Pieksma-Scharn.

Jose van Vliet

me man leren kennen

ik heb daar ik 1998 me man leren kennen,toen was de kroeg van aad.
ik kwam daar meestal laat als koffiehuis bierman(leo en jopie) dicht ging.
ik heb daar een leuke tijd gehad ondanks dat het er niet altijd snor was er kwamen vreemde figuren.
mijn man ging toen om met die indonees genaamd gino van dat restaurantje semarang en zijn vrouw strea.
helaas zijn wij deze vrienden uit het ook verloren en wonen wij niet meer in amsterdam.voor een bruiloft ben ik wel op zoek naar gino.ik heb gehoord dat hij regelmatig in cafe bar content komt op de slotermeerlaan.weet iemand wie hij is of heeft er iemand nog contact met hem?

Monique

Hoogeveen

Hallo Pieter,
ik ben dochter van Joop (ook wel kale Jopie) genoemd.
Ik kwam, al surfend door "Het geheugen van West", deze pagina over Café de Luifel tegen. Mijn vader, Joop dus, heeft in de beginjaren van Jan (en Lottie?)Hoogeveen wel achter de bar gestaan in De Luifel. Jan Hoogeveen had toen ook nog (?) "Café De Grote Slok" in de Kinkerstraat. Mijn moeder, Patje, is daar werkster geweest en heeft daar 30 jaar in de ochtend en soms zondagochtend achter de bar gestaan. In de jaren `60 werkte zij dus voor Jan Hoogeveen.De Grote Slok later overgenomen door Ben Pfau. Vraag: Is Theo Hoogeveen een broer of zoon van Jan? Mijn moeder, nu 88, heeft een stapel dagboeken en naar mijn weten wordt daarin ook over De Luifel verteld.Ik heb dacht ik ook nog ergens een foto van mijn vader achter de bar in De Luifel heb. Interesse? Weet wel, dat als pa in De Luifel werkte, hij niet voor de ochtend thuis was, want dan was het "doorzakken"met kasteleins. "Rooie Sjaak" komt mij ook erg bekend voor. Die naam heb ik mijn ouders, toen ik kind was wel horen noemen. Was hij al werkzaam in De Luifel toen Jan Hoogeveen eigenaar was? Daar wij op moment erg bezig ben met het verleden van mijn vader, is mijn vraag of iemand zich, Joop dus, nog herinnert? Het gaat dan om de jaren `60 en misschien `70/71, weet niet zeker.Hij is in 1974 overleden. Mijn moeder met haar 88, kan zich ook niet meer alles herinneren. Helaas heeft ze in al haar dagboeken over de cafè`s alleen de dag genoemd en geen datum vaak.

Tineke Pieksma

Kennen wij elkaar?

Gestoord ?

Nee, het is er nu gezellig.................. van de week een Turse vrouw doodgestoken aan de Colijnstraat, een dag erna een man dood gevonden door een misdrijf.
Geef mij die jaren 70 en 80 dan maar.

Heel Geuzenveld

In die tijd was heel Geuzenvveld niet zo fris en vooral gestoord. Sommigen kan ik werkelijk nog wel schieten.

Dikkie Dick

Het zit waarschijnlijk in de (achter)naam.
Ken er meer met die naam uit Geuzenveld die niet helemaal fris waren.

Eigenheimer

De eigenheimer ben ik dus: Dick M.

Nou die "eigenheimer" spoort niet zullen we maar zeggen.

Iedereen denkt (tot 1984) terug aan een fijn cafe, alleen Eigenheimer , die accute galstenen heeft niet.

Duister werd het misschien na het vertrek van Johan en Mia en toen jij halfbrakend aan de bar voorover ging hangen en van pure ellende niet wist hoe hij zijn rekening moest betalen.

Daar zou ik ook niet met plezier aan terug denken.

Welke mongool zit er eigenlijk achter de naam eigenheimer?

Wat een waarloze figuren

Echte loosers kwamen daar in het cafe. Ze wisten van voren niet eens dat ze van achteren ook leefden. Bah, echt een cafe van Jan Rap en zijn maat. Als ik er nog aan terug denk dan moet ik echt kotsen. Ben blij dat het hele gezelschap nu koud en stijf is van ellende en ik hoop dat ze hun resterende tijd van hun leven nog goeds weten in te vullen met meer wijsheid. Wat een duister gat is dat in de geschiedenis geweest van veel mensen. En ik weet zeker dat er velen zijn die niet graag meer terugdenken aan die tijd.

maar goed

Kan me herinneren dat er over het algemeen domme lui in die kroeg zaten. gewoon simpel net als apen en jonge honden. bijstandstrekkers, inbrekers, fraudeurs en oplichters. hoogbegaafden zoals ik kwam je er helaas niet tegen.

eingenheimer

O ja, ik zat in het Drankelftal samen met Harrie O. Lampie. Wat zal ie lekker smaken, ja ja ja jaaaaaaa

eigenheimer

Ik zat er veel in de periode 1982 tot 1988, maar daarna kwam ik ook nog wel eens lang totdat het opeens een heel ander soort cafe werd. Ik heb Johan en Mia meegemaakt, Ome Nico en zijn vrouw die het toen overnamen en daarna Tini en Luuk. Kan me nog vele namen herinneren. Rooie Willem, Oma Han die altijd even kwam biljarten op zijn oude dag. Harrie Lampie met zijn nieuwe ronde nieuw kansen met zijn kaartspelletje. Bertus H. achter de bar, daarna Ton van de B, Namen als Jan F. die nooit een cent bij zich had, maar altijd even iets van iemand moest lenen van iemand voor een "binnenkomertje", al was het maar 2 piek. Fredje Postbode, Jan de Boekhouder, Theo ambtenaar, Dirk en Marjan, Robby de Zeeman en ja nog zo'n aantrekkelijke vrouw Dorien en weet ik veel wie al meer. Was in de zomer van 2007 nog even bij Rinus Pelgrom maar las via deze site dat hij helaas vorig is overleden.

Aardappel

De naam eigenheimer ken ik niet , zat je vaak aan de bar daar en in welke periode dan?

eigenheimer

tjonge

wat een bekende verhalen voor mij hier. was ook altijd mijn stamcafe. zat er bijna elke avond. ken veel namen maar de namen jan de boekhouder ontbreken en daan z. en natuurlijk Ton, die een poostje daar als barman heeft gewerkt maar ook als kok

a.Falli

gezellie

heb er heel wat vrouwlijk schoon mee uit gevraagt

Zangvereniging:

De door mij genoemde zangvereniging die op vrijdag of zaterdagavond in de Luifel kwam heette "Ambassade".
Ik kon er tijdens het schrijven van mijn stukje niet opkomen, maar het schoot me ineens weer te binnen, dus wilde ik het toch even kwijt ter completering. Heb ooit op 15 jarige leeftijd, hoewel niet katholiek zijnde, en geen lid van deze zangvereniging, meegedaan aan een Actie tbv. Tsjigugur (een nooddruftig dorpje ergens in de binnenlanden van Afrika) en me een versuffing gelopen in Osdorp. Dit om zoveel mogelijk balpennen te slijten voor Fl 0,75 p.st., en dat alleen omdat ik toen hevig verliefd was op een van de zangeressen uit bovengenoemd koor. Ja ja wat een man al niet doet voor een beetje aandacht van het tegenovergestelde geslacht.... Het is overigens nooit wat geworden... en nu hoor ik U denken AAAAAAAAAHHHHH geen happy end voor zoveel moeite? Neen helaas, onze religieuze en muzikale opvattingen lagen te ver uiteen, laten we het daar maar op houden.

re: Luilak

Zie je nou wel Plientje, je kunt best hele mooie dingen schrijven.... En over "die dikke" van Verhoeven, inderdaad, hij lag constant op de loer om een van ons te grazen te nemen voor het doen van een boodschap, en netjes opgevoed zijnde durfde je geen nee te zeggen, totdat ik iets uitvond wat me misschien wel wat duppies zal hebben gekost, maar me de vervelende opdrachten ver van mij hield, en dat was het zgn. OOST-INDISCH DOOF zijn... ik deed gewoon of ik hem niet hoorde, en bovendien rende ik altijd met een noodgang langs zijn voordeur, zodat hij me nooit te pakken kon krijgen, zijn vrouw die zoals je zegt wat guller was, en bovendien heel lief wist me trouwens af en toe nog wel te strikken, ook toen al had ik een zwak voor lieve vrouwen, hoewel deze me wel te oud was hoor....(haha). Overigens.. die ouwe Verhoeven was ook niet zo'n lieverdje vroeger hoor, zoals hij altijd met trots vertelde... op zondag bv. de klompen die buiten stonden voor de Kerk vol deden met hondenpoep, of dezelfde uitwerpselen gebruiken om de zuigkanten van de sigarepeuken die ook buiten dezelfde kerk op een rijtje lagen, in te duwen.... de gevolgen laten zich raden. Hoewel ik moet wel zeggen dat ik wel eens een halve middag op de trap met hem heb zitten praten over die "goeie ouwe tijd" in de Jordaan, waar hij vandaan kwam, en heb toen zitten genieten van al die verhalen, enfin, van de doden niets dan goeds zullen we maar zeggen.