Gezocht: kinderen uit het Emma Kinderziekenhuis in de Tweede Wereldoorlog

Een 'oase', noemde mijn oma het Emma Kinderziekenhuis in de Sarphatistraat, waar zij van 1942-1945 in opleiding was tot kinderverpleegster. Waarom ze het daar zo goed had? Er zou nooit een tekort aan eten zijn geweest dankzij de vooruitziende blik van de directeur. En ondanks de kou op de zolderkamertjes waar zij met de andere leerling-verpleegsters sliep, vond zij warmte in het saamhorigheidsgevoel dat dat continue samenzijn in zo'n spannende periode teweegbracht.
Maar hoe ervaarden de zieke kinderen hun tijd in het ziekenhuis? Om het verhaal van mijn oma te kunnen reconstrueren in een boek ben ik op zoek naar mensen die in die oorlogstijd in het Emma Kinderziekenhuis hebben gelegen. Die kinderen kwamen destijds uit verschillende hoeken van de stad. Ook als u familie bent van iemand die daar vroeger werkte - in de huishouding, als verpleegster, als arts misschien zelfs - kom ik graag met u in contact.

Mijn oma correspondeerde korte tijd nog met sommige kinderen die ze verpleegd heeft in het Emma Kinderziekenhuis. De briefjes heb ik hier liggen. Kent iemand deze mensen misschien?

- Wim Schaap (Van der Hoopstraat 6-H)

- Greetje Borgman (Kinkerstraat 295-III)

- Jaap Stapper (Tilanusstraat 65-III), dit was niet zijn eigen naam, hij is geadopteerd door de familie Stapper.

- Jeske van Assen (Solostraat 9-H)

- Henk Luysterburg

- Jansje van Staverden

- Rietje Hegsteeg(?)

Dan komen er nog wat losse namen voorbij in de brieven: Hans van Doorn, Nico de Wilde, Cissy, Anton Hoefman (uit Diepenheim), Lenie van Loon (uit Waalwijk).

Stella Vrijmoed