Sportbeleving in Geuzenveld en omgeving (1)

Geuzenveld

Mijn eerste echte inspanning van actieve sport was op de sportdag in 1964 van de Pieter Jelles Troelstraschool op het terrein van de Spartaan in Sportpark “de Eendracht”.

Actiefoto van Pa Plenter Mijn vader Bart Plenter controleert de jachtacte van een tandarts die het gebied in de polder had gepacht voor de jacht. Deze foto is toevallig genomen op het wielrenrondje van Olympia, achterin de Eendrachtpolder, dus 2 vliegen in één klap: actiefoto van Pa en de wielrenlocatie uit mijn verhaal.  (De fotobijdrage komt ook van hem, de fotograaf is helaas onbekend, maar dat moet een collega van hem geweest zijn.)

Actiefoto van Pa Plenter Mijn vader Bart Plenter controleert de jachtacte van een tandarts die het gebied in de polder had gepacht voor de jacht. Deze foto is toevallig genomen op het wielrenrondje van Olympia, achterin de Eendrachtpolder, dus 2 vliegen in één klap: actiefoto van Pa en de wielrenlocatie uit mijn verhaal. (De fotobijdrage komt ook van hem, de fotograaf is helaas onbekend, maar dat moet een collega van hem geweest zijn.)

Tijdens het vérspringen, het tweede onderdeel waar ik aan meedeed die dag, na eerst me hebben zitten te verwurgen met een hoogspringtouw, waar ik ook niet zo vreselijk hoog mee kwam.... plofte ik zó ongelukkig terecht op de kokosmat (nee, geen zandbak...de krenten) dat mijn rechtervoet ongeveer naast mijn rechterkuitbeen lag,.... de enkelbanden ernstig verrekt dus, en de rest van de dag overal naartoe hinkend als we weer moesten verkassen met onze groep. De dikke enkel ten spijt en de pijn verbijtend wisten we toch nog de 3e prijs in de wacht te slepen, daarmee mij in de overtuiging stavend dat men blijkbaar in het vervolg ook wel zonder mij toe kon voor wat betreft het halen van bekers, medailles, lintjes of anderszins. Waar ik nog wel een keer aan mee heb gedaan was een lange wandeltocht, of het nu een deel van de Avondvierdaagse was of gewoon een losstaande tocht weet ik niet meer, maar wel dat het een warme dag was, en dat we in feite van groen openbaar drinkfonteintje (weet u nog wel?) naar groen drinkfonteintje liepen, want we hadden toen nog geen benul van drinkflessen mee te nemen. Ook heb ik me ooit ingespannen voor de PJT-school als keeper van het zaalhandbalteam, en ook daar kwamen we thuis met een lintje (4e) en een zoen van de juffrouw (brrrrr, harige wrat).
Het enige waar ik wel spijt van heb gehad is dat ik de kans om wielrenner te worden niet heb kunnen benutten. Dit moet ik even uitleggen... Achterin de Eendrachtpolder, tussen Geuzenveld en Halfweg had je een kleine ronde over een zeer slecht wegdek (zie foto), aan deze ronde had je ter hoogte van de voetbalvelden van de Spartaan het clubhuis van de wielrenvereniging Olympia (nu weer in Sloten).... deze was gelegen aan het enige goede stuk asfaltweg dat er was, waar ook de start/finish lijn lag. Ik (een jaar of 8 – 9) ging altijd kijken naar de trainingen van de diverse groepen van verschillende leeftijden, en stond daar op mijn gewone fietsje jaloers te zijn op die snelle langszoevende gladbenige gasten. Op een mooie zondagmiddag, ......

Benieuwd naar hoe het verhaal verder gaat? Klik hier.

Wim Hudepohl

John van Sterkenburg

v.w.b. Frans Hulskamp heb ik mij vergist. De naam komt mij bekend voor maar is niet de persoon die ik bedoelde. Gerrit van Rootselaar moet natuurlijk zijn Gerrit Rootselaar. Gerrit is in 1975 nog op mijn huwelijk geweest. Verder ken ik nog van de Lodewijk Sip (koffiebaas), Jan Denneman, Leen Pielstroom, Willem van Ooijen, Jaap Linnenkamp, Vreman, Moek, Nico de Leeuw, De Graauw

Wim Hudepohl

John van Sterkenburg.

John van Sterkenburg ken ik van de Lodewijk, net als Gerrit van Rootselaar, Nico Lindhout. Frans Hulskamp was volgens mij een collega van mijn vader die als gevolg van een dienstongeval in 1962 om het leven kwam. Frans Hulskamp woonde volgens mij op de Burg. van Leeuwenlaan (bij de kruising met de Lodewijk van Deijsselstraat). Volgens mij heeft John van Sterkenburg nog een katje verkocht aan Ted Schouten (ook van de Lodewijk). Dit ging om een Heilige Birmaan.

Hilbert

Cisca Hulskamp & Anita Kleis

Ja, allemaal herkenbaar. De lol die onze ouweheren en moeders hadden als er weer eens een borrel werd geschonken. In huize Hulskamp, Kleis en/of Steensma. Inderdaad, ik ben de zoon van Ybele Steensma. Het behangen is ook zoiets. Ome Steef kwam vaak behangen. Ik heb van hem de kneepjes geleerd. Ik doe dit nog steeds en ik denk altijd even aan Steef.
Mijn vader overleed zoals bekend verondersteld in 1980.

Reactie Anita Kleis

Leuk om een berichtje van jou te lezen Anita. Wij zijn zo vaak bij jullie geweest en andersom ook. Voor jouw vader was niets te gek als we kwamen. En samen met je vader heeft mijn vader nog vaak staan behangen. Beste vrienden waren onze vaders in die tijd. Toen wij naar Alkmaar verhuisden, zakte dat jammer genoeg weg. Mijn vader Frans is op 28 nov 2003 overleden....Zijn ze toch weer samen.

Aad Kooijman

De Kenau

Ook ik kwam( net als iedereen in de buurt) in 1957.in de kenau wonen.
Van Rotjeknor naar Mokum als dat geen cultuurschok was dan weet ik het niet meer.
Maar ik kwam wel in een walhalla voor kinderen terecht .
Een speeltuin en later de dijk niet te kort.
We waren met mijn ouders en zussen willy en Elly en later is mijn jongste zusje Marja er geboren (hadden we zowaar een Amsterdammer in de familie).
Gouwe tijd met de hele straat dieffie met verlos. spoorzoekertje ,blikkie tik,stoeprandje (dat kon toen nog want er stond maar een auto in de straat ).
Op zijn tijd knokken ach wie maakte zich toen druk om een bloedneus of een tand door je lip kom zeg!!
Als we een frietje haalde was dat natuurlijk bij Hexspoor de melkboer(man) kwam gewoon aan huis en boodschappen deden we bij Hoveling (later HOCO).
En voor een stukkie vlees was BLommestein de aangewezen persoon.
En als je oud genoeg was voor een rijbewijs was er Collewijn.
Voor de alcoholische versnaperingen ging je later naar de Luifel (ik wel dus).
Ik heb daar toch zeker een mooie middeklasser achtergelaten zal ik maar zeggen.
Een tent met kleurijke figuren waarvan er weer enkele in Purmerend wonen waar ik inmiddels ook weer bijna 20 jaar woon.
Maar geen kroeg kan hier tippen aan de Luifel de sfeer daar was uniek.
Iemand die na jaren weer tegenkwam in Purmereutel was ons aller Pieter Plenter en zijn Anja en we hebben weer stevig contact.
Iemand die ook bij de inboedel van dezelfde tent was Juriaan Veldhuizen en deze kom ik regelmatig ook tegen bij hem of bij mij thuis.
Heel Purmerend zit vol met oude Luifelgangers.
Allemaal dikke vijftigers ,kinderen de deur uit of al opa of oma.
We worden ouder pappa geef het maar toe maar vergeten doe ik het nooit het was een mooie tijd ach ja!!!!!!

Dick Lindhout

Dick of Niek Lindhout

De collega Lindhout van Gerrit Rootselaar, waarover hiervoor werd gesproken, was inderdaad Niek Lindhout. Zijn zoon heet Dick Lindhout (ondergetekende)

John van Sterkenburg,

Geheugen van West

Aan alle deel-genoten: Bij toeval en mede ddor toedoen van mijn dochter Rita, kwam ik de site "Geheugen van West" tegen. Grote verbazing, daarop zoveel kinderen tegen te komen van oud-collegas
zoals die van Frans Hulskamp, Ybele Steensma, Steef Kleis, Bart Plenter, Gerrit van Rootselaar, Nico Lindhout en nog vele anderen, waarvan de meesten niet meer in leven zijn. Ook enkele buurkinde-ren kwam ik tegen zoals Ron van Toorenenburg en Joss Lippers. Deze site was echt 'n gat in de markt. Ik zie jullie reactie graag tegemoet. Groetjes van John van Sterkenburg.

Anita Kleis

reactie

Wat leuk dat ik mijn vaders naam nog hier mag lezen als hij nog geleefd zou hebben zou hij dit heel leuk hebben gevonden.
Hij vond het erg dat hij afgekeurd werd en kon dat moeilijk verkroppen.
Maar helaas hij mag dit niet meer meemaken want hij is op 20-01-1998 overleden.
Wel leuk dat ik hier weer bekende namen zie.
Ik ben namelijk de jongste dochter van Steef Kleis genaamd Anita, ben getrouwd en heb 2 dochters.
Steef had intotaal 3 kinderen mijn Zus Marion en mijn Broer Erwin.

groeten

gerrit kleis

Steef Kleis is een verfamilielid van mij, die ik in het kader van een familieonderzoek in Amsterdam heb opgezocht. Hij kwam oorspronkelijk uit Dedemsvaart. Kan iemand mij nog voorzien van anekdotes over Steef? Hij vertelde mij over de rellen in Amsterdam in de jaren zestig. Overigens er waren meer politiemensen in zijn tak van de familie Kleis.

Rita van Sterkenburg

nog een agent

Wat grappig om die bekende namen te lezen. Gerrit Rootselaar was het dacht ik, met 2 o's, maar ik kan me vergissen. Ook Nico Lindhout is een bekende naam. Mijn vader heet John van Sterkenburg. Wij woonden in de Leenhofstraat.

Bart teld

Bart teld de bekeuringen dan

Als je het stukje hebt gelezen begrijp je waarom hij hier Pa genoemd wordt. Hij is mijn vader. Bovendien heet hij Barteld... dit even ter Info.

Pa Plenter

Waarom heet pa Plenter eigenlijk PA Plenter, hij heet toch Bart.

Cisca Hulskamp

Reactie vervolg

Misschien stom hoor, maar ik weet het echt even niet. Wie is Bart Plenter? Of weet ik het toch??? Mijn zus is na 3 jaar geloof ik, weggegaan bij de politie. Zij heeft een dochter en een zoon. Mijn broer woont in Den Haag, en heeft een zoon. Zelf heb ik 2 zoons en werk al jaren bij Unive. Groeten,

Bart Plenter

Reaktie op Cisca Hulskamp

Heel leuk dat ik nog eens wat jou verneem ook Ciska. Wil je de hartelijk groeten doen aan je moeder. Je zus is toch ook bij de politie gegaan meen ik. En je broer Piet was echt een studie hoofd. Ik meen dat jullie nog eens een paar nachten bij ons geslapen hebben toen je moeder in het ziekenhuis was opgenomen. Mijn e-mail adres (ook voor de anderen) is bplenter@hotmail.com. Ik hoop nog eens wat van jullie te horen.
Groeten Pa.p

Cisca Hulskamp

Reactie op Riet Steensma

Wat leuk om uw reactie te lezen. Met mijn moeder, broer, en zus gaat het prima. We wonen al jaren in Alkmaar. En mijn moeder maakt het ook prima. Ik zal haar de groeten van u doen. Ze was heel enthausiast dit alles te horen.
Hoe gaat het met u?
Groeten.

Riet Steensma ( vrouw van Yb )

reactie op Cisca Hulskamp
Ja, jammer dat de drie gewezen cornuiten 't zelf niet meer kunnen lezen en beantwoorden hè. Wat hebben we vroeger een leuke gezellige tijd gehad met elkaar.Die dienders hadden altijd zo'n schik met elkaar. Hoe gaat 't anders met je Moeder, Pieter en je andere zus ?
Vooral aan allen de hart. groeten.

Cisca Hulskamp

reactie op Okko Steensma

Wat leuk om te lezen. Ik ben de dochter van Frans Hulskamp. Helaas is ook mijn vader overleden op 28-11-2003. Hij was beste vrieneden met Steef Kleis en ook met Yb Steensma, die helaas al veel eerder overleed. Hij was een "smeris" in hart en nieren. Hij zou trots zijn geweest zijn naam op het internet te zien.

AGENT PLENTER

haaiiiiiiii, lieve ex buurman, wat leúk om een foto van u te zien, helemaal zoals ik u in mijn geheugen heb. Ik had al eens aan Pieter gemaild dat u zo'n áárdige agent was. En uw vrouw was óók zo lief, wij mochten bij jullie bellen als er iets was, dat vergeet je dus niet . Mijn lieve (overleden ) moedertje was erg verlegen maar ik weet nog dat zij uw vrouw zo aardig vond, eigenlijk de enige van de "trap". Mama was doof en daardoor wat op de achtergrond altijd. Maar jullie en mevr. v.d. Pol vondt zij heel aardig.
Nu, mijn lieve ex buurman, is mijn jongste zoon óók politieagent, een zwaar ,maar sociaal beroep. Ik ben trots op hem, hij zit nu op buro Ijburg, in opleiding, maar hij is een geboren agent, ik vermoedt net zoeen als u was, want de menselijke kant is toch het aller belangrijkste.
Ik denk met liefde aan jullie terug.
dikke knuffel van jullie ex buurmeisje Paula Friskes

Pa p.

Reactie op de foto (2)

Natuurlijk heb ik jou vader Ybeltje gekend Okke. We ware van het zelfde blikkie (opleiding ,56-1). Ook de anderen heb ik uiteraard gekend . Maar Dick Lindhout , moet dat niet Nico zijn.
Die woonde in de Nolensstraat , verlengde van de Ruijghaverstraat. Ik weet dat Steef Kleis is overleden.De anderen ben ik, nadat ik naar de recherche ben overgeplaatst, uit het oog verloren.