Sportbeleving in Geuzenveld en omgeving (1)

Geuzenveld

Mijn eerste echte inspanning van actieve sport was op de sportdag in 1964 van de Pieter Jelles Troelstraschool op het terrein van de Spartaan in Sportpark “de Eendracht”.

Actiefoto van Pa Plenter Mijn vader Bart Plenter controleert de jachtacte van een tandarts die het gebied in de polder had gepacht voor de jacht. Deze foto is toevallig genomen op het wielrenrondje van Olympia, achterin de Eendrachtpolder, dus 2 vliegen in één klap: actiefoto van Pa en de wielrenlocatie uit mijn verhaal.  (De fotobijdrage komt ook van hem, de fotograaf is helaas onbekend, maar dat moet een collega van hem geweest zijn.)

Actiefoto van Pa Plenter Mijn vader Bart Plenter controleert de jachtacte van een tandarts die het gebied in de polder had gepacht voor de jacht. Deze foto is toevallig genomen op het wielrenrondje van Olympia, achterin de Eendrachtpolder, dus 2 vliegen in één klap: actiefoto van Pa en de wielrenlocatie uit mijn verhaal. (De fotobijdrage komt ook van hem, de fotograaf is helaas onbekend, maar dat moet een collega van hem geweest zijn.)

Tijdens het vérspringen, het tweede onderdeel waar ik aan meedeed die dag, na eerst me hebben zitten te verwurgen met een hoogspringtouw, waar ik ook niet zo vreselijk hoog mee kwam.... plofte ik zó ongelukkig terecht op de kokosmat (nee, geen zandbak...de krenten) dat mijn rechtervoet ongeveer naast mijn rechterkuitbeen lag,.... de enkelbanden ernstig verrekt dus, en de rest van de dag overal naartoe hinkend als we weer moesten verkassen met onze groep. De dikke enkel ten spijt en de pijn verbijtend wisten we toch nog de 3e prijs in de wacht te slepen, daarmee mij in de overtuiging stavend dat men blijkbaar in het vervolg ook wel zonder mij toe kon voor wat betreft het halen van bekers, medailles, lintjes of anderszins. Waar ik nog wel een keer aan mee heb gedaan was een lange wandeltocht, of het nu een deel van de Avondvierdaagse was of gewoon een losstaande tocht weet ik niet meer, maar wel dat het een warme dag was, en dat we in feite van groen openbaar drinkfonteintje (weet u nog wel?) naar groen drinkfonteintje liepen, want we hadden toen nog geen benul van drinkflessen mee te nemen. Ook heb ik me ooit ingespannen voor de PJT-school als keeper van het zaalhandbalteam, en ook daar kwamen we thuis met een lintje (4e) en een zoen van de juffrouw (brrrrr, harige wrat).
Het enige waar ik wel spijt van heb gehad is dat ik de kans om wielrenner te worden niet heb kunnen benutten. Dit moet ik even uitleggen... Achterin de Eendrachtpolder, tussen Geuzenveld en Halfweg had je een kleine ronde over een zeer slecht wegdek (zie foto), aan deze ronde had je ter hoogte van de voetbalvelden van de Spartaan het clubhuis van de wielrenvereniging Olympia (nu weer in Sloten).... deze was gelegen aan het enige goede stuk asfaltweg dat er was, waar ook de start/finish lijn lag. Ik (een jaar of 8 – 9) ging altijd kijken naar de trainingen van de diverse groepen van verschillende leeftijden, en stond daar op mijn gewone fietsje jaloers te zijn op die snelle langszoevende gladbenige gasten. Op een mooie zondagmiddag, ......

Benieuwd naar hoe het verhaal verder gaat? Klik hier.

reactie op reactie bij de foto

Pa P,

Als je Gerrit Rootselaar kent dan kende je waarschijnlijk ook mijn pa Ybele Steensma en Dick Lindhout uit die jaren.
Evenals Frans Hulskamp en Steef Kleis?

Pa p.